English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Main > Amiga scene

 
 
Thread Tools
Old 28 April 2012, 22:10   #1
Weemus
Registered User
Weemus's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Sparks
Age: 67
Posts: 35
Amiga 1000 Software on 500

I can't seem to find or acquire a 1000. Can I run 1000 software (i. e., Sonix) on the 500? I have a chance to buy a 500 and wanted to make sure. It uses Workbench 1.3. Thanks to all!

Last edited by Weemus; 29 April 2012 at 14:24. Reason: typo
Weemus is offline  
AdSense AdSense  
Old 28 April 2012, 22:44   #2
s2325
Zone Friend

s2325's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Gargore
Age: 37
Posts: 17,789
I think only software which require Kickstart 1.2 will not run on A500 but I know only few games with that problem. Maybe it's possible to load Kickstart 1.2 from floppy disk.
s2325 is offline  
Old 28 April 2012, 22:50   #3
Photon
Moderator
Photon's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Hult / Sweden
Posts: 4,501
That should work fine, Weemus. Having said that, software compatibility varies, so for a few programs you might have to try some versions. But an A500 with kick 1.3 is the closest thing to an A1000 (apart from an A500 with kick 1.2, of course), so there should be minimal trouble.

The latest version is Sonix 2.0 that you can get from PlanetEmu (click on Amiga, then Applications). There's a newer version of the playroutine for newer Amigas, but not of the composing software.
Photon is offline  
Old 28 April 2012, 23:02   #4
Weemus
Registered User
Weemus's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Sparks
Age: 67
Posts: 35
Thanks so much for the quick replies! What a great Amiga info site. I'll buy that 500 and hopefully my old faithful Sonix program will be up and running again. It worked about a month ago on a 100 I bought which after a week developed an internal disk drive problem. It just sits there and clicks. Thanks again!
Weemus is offline  
Old 29 April 2012, 00:12   #5
source
Zone Friend
 
Join Date: Jul 2005
Location: Toronto, Canada
Posts: 670
I rememer having Sonix on my 2000 with 1.3 roms back in the day. It worked fine for me. The 2000 is a 500 with a zorro bus.
source is offline  
Old 29 April 2012, 01:58   #6
clauddio
Banned
clauddio's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Saturn
Age: 46
Posts: 279
The best kickstart and more compatible for the A500 is kick 1.2
nothing fails there ...new A500 games or old
even those old games from 1986-1987 which fails on kick1.3 works great on kick 1.2
clauddio is offline  
Old 29 April 2012, 14:15   #7
Weemus
Registered User
Weemus's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Sparks
Age: 67
Posts: 35
Thanks so much clauddio! Last night I discovered I can't find my KS1.3 disk. But I have three KS1.2s. You're a lifesaver!
______________________________________

Incidentally, I've been playing with Sonix on my PC with WinUAE all night. It works quite well (with a few little bugs). I'm still buying the 500. Thanks everyone!

Last edited by Weemus; 29 April 2012 at 14:18. Reason: additional info
Weemus is offline  
Old 29 April 2012, 20:29   #8
desiv
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Location: Salem, OR
Posts: 1,178
Quote:
Originally Posted by Weemus View Post
Last night I discovered I can't find my KS1.3 disk.
KS disk?
You mean Kickstart floppies for the Amiga 1000?
The A500 (and beyond) uses Kicktart in ROM, not floppy.

I don't remember too many (can't think of any, but there are probably some) programs that didn't like kickstart 1.3, and needed 1.2

Mostly, the old compatibility problems I remember from way back then were some games that didn't like more than 512k of RAM.
(That's why some of the early A500 RAM cards had a jumper to disable it)

I know, by the time Kick 2.x and above came out, you started running into problems with older games, and you could "degrade" your Amiga to an older kickstart using some programs/boot floppies. (Not the Amiga 1000 kickstart floppies.)

desiv
desiv is offline  
Old 07 May 2012, 19:26   #9
Weemus
Registered User
Weemus's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Sparks
Age: 67
Posts: 35
Thanks desiv. I did discover that most 500 versions do not need Kickstart. I read somewhere (I think on wiki)that some early releases used Kickstart but I'm sure the one I've bought will work fine without it.
Weemus is offline  
Old 07 May 2012, 19:38   #10
s2325
Zone Friend

s2325's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Gargore
Age: 37
Posts: 17,789
All classic Amiga computers have Kickstart inside rom, you can load different version from floppy but if you reset your machine you have original Kickstart again.
s2325 is offline  
Old 08 May 2012, 17:32   #11
desiv
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Location: Salem, OR
Posts: 1,178
Quote:
Originally Posted by s2325 View Post
All classic Amiga computers have Kickstart inside rom, you can load different version from floppy but if you reset your machine you have original Kickstart again.
Not quite true..
The Amiga 1000 doesn't have kickstart in ROM.
It requires a floppy to load the kickstart. (Unless you've applied an after-market hardware tweak to add kickstart in ROM)

s2325 is correct that no Amiga's after the 1000 require a kickstart floppy; they have kickstart in ROM.
In fact, none of them can use the Amiga 1000's kickstart floppy. They won't know what to do with that disk..

That said, if your Amiga has kickstart 3.0 in ROM (or whatever) and you have a game that "needs" an older version, there are floppies out there called "degraders" (relokick was the first one I used) that will let you boot to an older version of the kickstart. Those disks are not the Amiga 1000 kickstart disks..

desiv
desiv is offline  
Old 09 May 2012, 04:48   #12
Weemus
Registered User
Weemus's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Sparks
Age: 67
Posts: 35
Whew!

We are using the Amiga for audio and video in our studio as we had from 1985 through 2008. The 500 should be fine. We always had the 1000 for our uses. If we can continue to see 500 expansion devices available we should be ready to roll in no time. We will also need an external floppy drive and their availability seems to come and go. Thanks for all your help s2325, Photon, source, clauddio and you, desiv. Our ignorant frantic search for Kickstart disks is over.

Last edited by Weemus; 09 May 2012 at 04:50. Reason: Poit!
Weemus is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Amiga 1000 and a DataFlyer 500? EvilCensor support.Hardware 4 09 March 2010 03:54
WTB: Amiga 1000/500/600 ApolloBoy MarketPlace 2 05 June 2009 03:46
FS/FA: ICD Flicker Free Video/Scandoubler for Amiga 500,1000,2000,Toaster vamigan MarketPlace 5 22 September 2007 02:37
Amiga 500/1000 IDE interface gizmomelb Hardware mods 13 20 September 2007 11:54
Will the Amiga 500 or Amiga 1000 run workbench 2? anim8 support.Hardware 12 18 August 2001 05:02

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 04:07.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.07045 seconds with 12 queries