English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 31 March 2012, 14:40   #1
jimmy2x2x
Beyond Mutton
jimmy2x2x's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: North West, UK
Age: 48
Posts: 347
2.4.0 WHDLoad issue with Hybris / Jim Power

I am having issues with 2 WHDLoad games, Jim Power and Hybris.
Both games work perfectly with 2.3.3 and both have issues with 2.4.0.

in 2.4.0.
Hybris speeds up at odd intervals
Jim power will not sync properly, juddery scrolling etc

Here are the WHDLoad settings:
<Game Name="Hybris"
FileName="WHDLoad\Hybris_v2.1_1457.zip"
ScrnshotFilename="H/Hybris.png"
UseMouse="True"
PalNTSC="0"
Cd="dh1:Hybris;"
WHDLoad="Hybris.slave PRELOAD CUSTOM1=1;" UAEConfig="cpu_speed=real|immediate_blits=true|cpu_compatible=true|cpu_cycle_exact=true|blitter_cycle_exact=true|cycle_exact=true" />


<Game Name="Jim Power in Mutant Planet"
FileName="WHDLoad\JimPower_v1.1_0068.zip"
ScrnshotFilename="J\Jim_Power_in_Mutant_Planet.png"
UseMouse="True"
PalNTSC="0"
Cd="dh1:JimPower;"
WHDLoad="JimPower.slave PRELOAD;" UAEConfig="collision_level=playfields|cpu_speed=real|immediate_blits=false|cpu_compatible=false|cpu_cycle_exact=false|blitter_cycle_exact=false|cycle_exact=false" />

I think I have exhausted every combination of options, d3d/ddraw, filters, processors, memory, sync etc What ever I try I can only get one game to run as it should, not both.

I have tried fresh installs of both 2.3.3 and 2.4.0, deleting all registry keys, recreating the config file - everything I can think of.

Most other games are fine for me in 2.4.0, all games are perfect in 2.3.3

Config and logs:

(config) WHDLoad.uae

(2.3.3) winuaebootlog.txt
(2.3.3) winuaelog.txt

(2.4.0) winuaebootlog.txt
(2.4.0) winuaelog.txt

Any suggestions most welcome

Thanks
jimmy2x2x is offline  
Old 31 March 2012, 15:04   #2
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,502
At least your first config is weird, cycle exact and immediate blitter.
One possible reason is "instant" immediate blitter in 2.4.

Non-smooth scrolling is normal unless 50Hz and vsync enabled. Or do you mean tearing? You need triple buffering if you don't want tearing in non-vsync.
Toni Wilen is offline  
Old 31 March 2012, 23:02   #3
jimmy2x2x
Beyond Mutton
jimmy2x2x's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: North West, UK
Age: 48
Posts: 347
720x576 is 50hz and vsync is enabled in both 2.3.3 and 2.4.0, all other games sync and scroll perfectly - shadow of the beast series, turrican series, pinball fantasies etc..


Sorry about the strange config for Hybris - I have arrived here by trying every combination of switches (nothing helps).
I have reset the config to the one used for Jim Power.


The only way I can get Hybris to sync in 2.4.0 is to change the CPU from 68020 to a 68000, nothing else seems to help.


Is there anything I can do to check if the "instant" blitter is the cause?

Last edited by jimmy2x2x; 31 March 2012 at 23:12.
jimmy2x2x is offline  
Old 01 April 2012, 15:22   #4
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,502
Hmm.. I am sure there was nothing about vsync when I checked it..

Anyway, most likely reason is faster (possibly much faster) fastest possible CPU mode. I did say in beta change logs that it is guaranteed to break programs that don't like too fast CPU.
Toni Wilen is offline  
Old 04 September 2012, 04:44   #5
Retro-Nerd
Missile Command Champion

Retro-Nerd's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Germany
Age: 47
Posts: 11,850
Quote:
The only way I can get Hybris to sync in 2.4.0 is to change the CPU from 68020 to a 68000, nothing else seems to help.
Just tried the latest WinUAE beta & A1200 config (Gamebase Amiga). The game speed in Hybris WHDLoad is normal now with the NoCache tooltype enabled (Custom1=1 disabled). Maybe since a few 2.5.0 betas.

Last edited by Retro-Nerd; 04 September 2012 at 04:53.
Retro-Nerd is offline  
Old 09 November 2013, 15:47   #6
Dr.Venom
Registered User
 
Join Date: Jul 2008
Location: Netherlands
Posts: 485
Quote:
Originally Posted by jimmy2x2x View Post
I am having issues with 2 WHDLoad games, Jim Power and Hybris.
Both games work perfectly with 2.3.3 and both have issues with 2.4.0.

in 2.4.0.
Hybris speeds up at odd intervals
Jim power will not sync properly, juddery scrolling etc

[snip]

Any suggestions most welcome

Thanks
Hi Jimmy,

I had the exact same Jim Power issue as you, but only with the latest WinUAE 2.7.0 beta series. Hybris was already sorted with the suggestion by Retro-Nerd (thanks dude), but Jim Power WHDLoad kept showing the interruption in the scrolling with the beta series, while running perfectly smooth with same configuration in 2.6.1.

Now, while trying to build a proper (and simple) test-case for Toni I found that the problem has magically disappeared while rebuilding my complete A1200+HD+Picasso setup step-by-step from scratch. So if you're still suffering from the scrolling problems with WHDLoad Jim Power in recent WinUAE versions, maybe rebuilding you entire config from scratch will also fix the issue for you? Worth a try I guess..
Dr.Venom is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Jim Power, which is the best version s2325 Retrogaming General Discussion 63 24 February 2017 04:35
Sound bug in Jim Power Dr.Venom support.WinUAE 5 26 May 2011 22:46
Hybris PAL/NTSC issue SailorSat support.WinUAE 17 29 August 2009 14:01
Jim Power & 8.22r2 mtb support.Games 3 20 November 2002 20:23
Jim Power Unregistered support.Games 0 27 July 2002 16:03

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 06:37.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.07441 seconds with 12 queries