English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Games

 
 
Thread Tools
Old 17 March 2011, 20:46   #1
ceaser
Registered User
 
Join Date: Jun 2009
Location: Robbinsdale / Minnesota
Posts: 54
What are the best games that were specifically designed for ECS chipset?

Hey!

I know what CD32 games are cool, and I've found many AGA games too that are awesome, but what games came out that were really designed to run on ECS on Amiga 3000? So many games are better suited for A500/2000. Of course, the most games came out for that generation of Amiga. But what are your favorite games that work BEST on ECS???
ceaser is offline  
Old 17 March 2011, 21:31   #2
deicidal
Registered Insane

deicidal's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Ununited Kingdom
Posts: 792
The only thing I can think of is The Settlers that if you had more than 512 of chip ram you had additional sounds. Quite a lot of games took advantage of the 60hz mode lemmings for example if my memory isnt failing again.

Don't actually remember any ecs only titles though.
deicidal is offline  
Old 19 March 2011, 04:22   #3
Anakirob
Unregistered User
Anakirob's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Tasmania
Age: 39
Posts: 858
Hired Guns would also give additional sound effects with the presence of extra chipram.

According to the documentation this was only for machines with 2Mb chip, but really 1Mb chip and 1Mb other would mean there was enough free chip ram to load them.

Just like decidal, I don't recall any commercially available ECS (500+/600 only) titles. I'm sure there are some PD/Shareware/etc. games which are, but I can't name any off the top of my head.

Although there are some AGA games which really just require lots of chipram and will run on any Amiga with enough. Like Primal Rage for example.
Anakirob is offline  
Old 19 March 2011, 09:33   #4
AndyLandy
Registered User
AndyLandy's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Southampton / UK
Posts: 91
I don't know about games, but I did discover that OctaMED 6 gave me Guru errors on my A2000 until I swapped the Denise for an ECS one. I guess there are one or two others things that need it, but I don't imagine many games ever did. Even AGA games aren't that massively prevalent.
AndyLandy is offline  
Old 15 May 2011, 14:38   #5
ceaser
Registered User
 
Join Date: Jun 2009
Location: Robbinsdale / Minnesota
Posts: 54
I'm 100% going for making this machine just an internet use box mostly. I'm going to try out the Wookiechat IRC client I heard about somewhere. AmiSSL so I can login to my webmail accounts. MUI for whatever wants it. OS 3.9 with patches. I'm trying to get this edit to the Startup-Sequence that you do in Boing Bag 3 right. I keep screwing it up and having to boot with WB disk (in another post).
ceaser is offline  
Old 19 May 2011, 09:41   #6
Minuous
Coder/webmaster/gamer
Minuous's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Canberra/Australia
Posts: 2,340
I don't know of any games that were designed for the Enhanced Chip Set.
It was really the most worthless "upgrade" ever.
Minuous is offline  
Old 19 May 2011, 10:08   #7
AmigaFriend
Registered User
AmigaFriend's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: CLI
Posts: 1,462
Quote:
Originally Posted by Minuous View Post
I don't know of any games that were designed for the Enhanced Chip Set.
It was really the most worthless "upgrade" ever.
I don't think it is worthless, because having the possibility to have 2Mb chip ram benefited many applications, not also games. For whoever used the Amiga with professional applications was a major upgrade IMO.

Edit - In term of games, yes, because only thing you could really have compared to OCS was more chip memory.
AmigaFriend is offline  
Old 19 May 2011, 19:09   #8
Minuous
Coder/webmaster/gamer
Minuous's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Canberra/Australia
Posts: 2,340
Eh, that would be 1 extra address line compared to the 1Mb chip RAM version, trivial really.
Minuous is offline  
Old 20 May 2011, 05:07   #9
Hewitson
Registered User
Hewitson's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Melbourne, Australia
Age: 39
Posts: 3,747
Quote:
Originally Posted by xpect View Post
I don't think it is worthless, because having the possibility to have 2Mb chip ram benefited many applications, not also games. For whoever used the Amiga with professional applications was a major upgrade IMO.
Yeah, but how many people had a 2mb upgrade? Less than 1% would be my guess.
Hewitson is offline  
Old 20 May 2011, 08:20   #10
haynor666
retro maniac

haynor666's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Tarnobrzeg/Poland
Age: 42
Posts: 1,737
Most people are buying Fast RAM extensions rather Chip RAM.
But if remember correctly on A600 was more popular 1 Mb Chip extension rather than Fast RAM extensions.
haynor666 is offline  
Old 17 August 2014, 18:18   #11
PiCiJi
Registered User
 
Join Date: Sep 2003
Location: germany
Age: 42
Posts: 265
How much ECS features use the games Wasted Dreams and Hell Squad ? Is it only the agnus ecs feature to handle 2 MB chipram or are there ecs denise features in use ? I wonder if the graphics differ between aga and ecs ?
PiCiJi is offline  
Old 17 August 2014, 19:54   #12
Sandro
Banned
 
Join Date: Feb 2013
Location: spain
Posts: 897
Quote:
Originally Posted by PiCiJi View Post
How much ECS features use the games Wasted Dreams and Hell Squad ? Is it only the agnus ecs feature to handle 2 MB chipram or are there ecs denise features in use ? I wonder if the graphics differ between aga and ecs ?
wasted dreams and hellsquad are not aga games they run in 32 colors, they require any amiga with 2mb chip,that's all
Sandro is offline  
Old 17 August 2014, 20:14   #13
bubbob42
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Location: Germany
Posts: 536
Dungeon Master 2 requires 2MB chipram, too. It works on ECS although the box says "A1200"
bubbob42 is offline  
Old 26 August 2014, 11:26   #14
PiCiJi
Registered User
 
Join Date: Sep 2003
Location: germany
Age: 42
Posts: 265
Quote:
wasted dreams and hellsquad are not aga games they run in 32 colors, they require any amiga with 2mb chip,that's all
in hol there is an "enhance" hardware category. I would understand it as OCS agnus is not enough to play these games. Maybe both games should be listed there?
PiCiJi is offline  
Old 26 August 2014, 12:07   #15
zipper
Registered User
 
Join Date: Mar 2004
Location: finland
Posts: 1,710
Jet Pilot? At least it was hard enough on hardware.
zipper is offline  
Old 10 July 2019, 02:13   #16
TjLaZer
Registered User
TjLaZer's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Tacoma, WA USA
Age: 49
Posts: 1,779
Primal Rage is another game that requires 2MB Chip RAM and works on ECS. Box says AGA but that is not the case!
TjLaZer is offline  
Old 13 July 2019, 12:20   #17
Seiya
Registered User

Seiya's Avatar
 
Join Date: Nov 2014
Location: Italy
Posts: 1,278
Rise of the Robots ECS/OCS require 1 MB Chip RAM to start.
Seiya is offline  
Old 13 July 2019, 13:25   #18
amiwolf
Registered User

 
Join Date: Aug 2015
Location: Emerald City
Posts: 85
So do these non-AGA A1200 games that also work on ECS, still require an 020?
amiwolf is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cover Discs (more specifically CD's) Basquemactee1 AMR contributions 14 14 June 2014 15:11
WinUAE v2.5.0 - possible bug with Hardware configs, ECS Agnus chipset setting SedrynTyros support.WinUAE 1 06 December 2012 21:29
Best horror-themed games (any chipset) Hobbe Nostalgia & memories 85 13 December 2011 16:26
Chipset type: OCS / ECS Agnus Njinsa support.WinUAE 4 19 December 2005 00:29
Programs Specifically For Amiga CD32 amigauser Amiga scene 1 13 May 2005 12:54

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 19:00.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.15501 seconds with 12 queries