English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > News

 
 
Thread Tools
Old 02 July 2011, 19:15   #201
matthey
Banned
 
Join Date: Jan 2010
Location: Kansas
Posts: 1,284
Quote:
Originally Posted by pintcat View Post
Yes, that's the one I use. I also tried the other copy-mem patch: http://www.heywheel.com/matthey/Amiga/CopyMem.lha, but it didn't made any difference.
You probably won't notice much difference between CopyMem060 and CMQ060 on a 68060. CopyMem060 is faster at small copies which are more common but it takes lots of them to be "noticeable". There is a speed chart as tested in the readme comparing CopyMem060 to CMQ060 and other patches ...

http://aminet.net/util/boot/CopyMem.readme

CopyMem040 is significantly faster than CMQ060 (there is no CMQ040) on a 68040. CopyMem040 is in the CopyMem archive.

Quote:
Originally Posted by pintcat View Post
Does it matter at which point the patch is initialized? When I tried it the first time I simply started it from shell right after the system boot. Later, I placed it in the Startup-Sequence after the setpatch command.
No, it doesn't matter when the patch is started. The point of putting it early in the Startup-Sequence is too speed up booting as AmigaOS uses exec.library/CopyMem() often. It should work to drop CopyMem060 in the WBstartup drawer as well but it is started late in the boot process so won't potentially accelerate booting much. Starting by shell or double clicking is perfectly fine as well.

Many other programs benefit from CopyMem patches. The newest versions of AWeb use CopyMem() to render the background and the speed difference with the patch is noticeable on my system when scrolling quickly. Many other programs use CopyMem() but few use it enough to be "noticeable". Various tests will show a speedup though.
matthey is offline  
AdSense AdSense  
Old 03 July 2011, 22:13   #202
pintcat
Registered User
 
Join Date: Mar 2008
Location: Berlin/Germany
Posts: 210
Quote:
Originally Posted by matthey View Post
The newest versions of AWeb use CopyMem() to render the background and the speed difference with the patch is noticeable on my system when scrolling quickly.
I had to test this to see if the patch does it's job and I must say you're damn right! AWeb starts much faster and then everything loads and moves quicker. This should proof the patch works. Now the question remains: Does it affect the latest ScummVM in any way?
pintcat is offline  
Old 04 July 2011, 17:54   #203
_psy
Registered User

_psy's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Thessaloniki/Greece
Age: 37
Posts: 116
just tryed latest AGA 030 version with fate of atlantis and indy last crusade dos 256 color version , the speech is great and even increased framerate to 25 and all goes perfect until i enable the adlib emu sound then it goes to -0 fps . If you can get the music to run like the speech it would be perfect for games without speech like indy 3 256 colors, thanks great work!
going to try Dott now ...... some parts of intro with lot of animation is slow but at least runs

Last edited by _psy; 04 July 2011 at 18:30.
_psy is offline  
Old 23 July 2011, 05:14   #204
NovaCoder
Registered User
NovaCoder's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Melbourne/Australia
Posts: 3,444
image


Last edited by NovaCoder; 23 July 2011 at 12:24.
NovaCoder is offline  
Old 23 July 2011, 05:26   #205
desiv
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Location: Salem, OR
Posts: 1,173
OK, you win largest pic uploaded to EAB..
Now I just have to scroll around and see what it is.. ;-)

desiv
desiv is offline  
Old 23 July 2011, 11:45   #206
Graham Humphrey
Global Moderator
Graham Humphrey's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Norwich, Norfolk, UK
Age: 31
Posts: 10,974
Please can you make that pic smaller, thanks
Graham Humphrey is offline  
Old 23 July 2011, 13:36   #207
pintcat
Registered User
 
Join Date: Mar 2008
Location: Berlin/Germany
Posts: 210
@NovaCoder: It's your A1200 running the latest ScummVM 1.3.1. Can we expect a test version soon?
pintcat is offline  
Old 23 July 2011, 14:48   #208
NovaCoder
Registered User
NovaCoder's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Melbourne/Australia
Posts: 3,444
maybe, maybe

might even become an offical port, we'll see.

Last edited by NovaCoder; 23 July 2011 at 16:38.
NovaCoder is offline  
Old 08 August 2011, 06:00   #209
NovaCoder
Registered User
NovaCoder's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Melbourne/Australia
Posts: 3,444
Version 1.3.1 beta released for you lucky 060 AGA owners.

Grab it here -> GONE!

This is only a BETA so it doesn't support all the usual game engines yet (just LucasArts and Sierra SCI), you also need to read the readme as things have changed quite a bit.

A chocolate frog to the first person to get Curse of Monkey Island running on AGA (yes of course it will be really slow!).

Last edited by NovaCoder; 15 August 2011 at 06:11.
NovaCoder is offline  
Old 10 August 2011, 11:02   #210
klapdeur
Registered User
 
Join Date: Jun 2009
Location: Almere/Holland
Posts: 50
Hi novacoder

i grabbbed the beta and it works fine i even got monkey island 3 running slow but its working.

but i have a problem also with scummvm 1.2.1 aga 060.

im playing full throttle but im not getting past the destruction derby because bad response of the mouse. if tried it many times now.

oh i have a cyberstorm 060 ppc (ppc is broken) cybervission ppc, and delfina soundcard in a 40000.
Also scummvm crashes alot so i have to save many times playing FT.

my config is

os 3.9 (amikit version) external scandoubler (looks like dce one).
monitor drivers are vgaonly multiscan pal ntsc and cybervissionppc.


Ps
I hope that you can make a native rtg scummvm with broken sword support.

its a hell of a great job youve pulled off.

Greetz
Klapdeur

Last edited by klapdeur; 14 August 2011 at 20:13.
klapdeur is offline  
Old 10 August 2011, 12:53   #211
NovaCoder
Registered User
NovaCoder's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Melbourne/Australia
Posts: 3,444
Quote:
Originally Posted by klapdeur View Post
Hi novacoder

i grabbbed the beta and it works fine i even got monkey island running slow but its working.

but i have a problem also with scummvm 1.2.1 aga 060.

im playing full throttle but im not getting past the destruction derby because bad response of the mouse. if tried it many times now.

oh i have a cyberstorm 060 ppc (ppc is broken) cybervission ppc, and delfina soundcard in a 40000.
Also scummvm crashes alot so i have to save many times playing FT.

my config is

os 3.9 (amikit version) external scandoubler (looks like dce one).
monitor drivers are vgaonly multiscan pal ntsc and cybervissionppc.


Ps
I hope that you can make a native rtg scummvm with broken sword support.

its a hell of a great job youve pulled off.

Greetz
Klapdeur
Cool, glad you're enjoying it

Is this new 1.3.1 beta any more stable than the old 1.2.1 release?

I'm not sure why Full Throttle is so slow in the fight scenes as the rest of the game runs at a good speed. I don't think this is a problem with the Amiga code, I think it's an issue with ScummVM itself.

Yep a native RTG version is in the works
NovaCoder is offline  
Old 10 August 2011, 13:06   #212
klapdeur
Registered User
 
Join Date: Jun 2009
Location: Almere/Holland
Posts: 50
hi Novacoder

the scummvm is stable enough sometimes it crashes but i think its a small problem for example it was crashed at the vultures layer animation 1 time after reboot it worked so i think it random with full throttle. i didnt get any crashes with other games so often by the way the dig animation intro is now showing up right in the 1.2 version i got scramble picture.
klapdeur is offline  
Old 13 August 2011, 20:26   #213
roomeo
 
Posts: n/a
Quote:
Originally Posted by NovaCoder View Post
Version 1.3.1 beta released for you lucky 060 AGA owners.

Grab it here -> ScummVM_AGA_060.lha

This is only a BETA so it doesn't support all the usual game engines yet (just LucasArts and Sierra SCI), you also need to read the readme as things have changed quite a bit.

A chocolate frog to the first person to get Curse of Monkey Island running on AGA (yes of course it will be really slow!).
me me me!!

I have comi running on my a1200,bppc 060 50mhz, 128mb ram. Using latest ScummVM AGA. The biggest bottleneck seems to be poor transferrate from the internal ide. 1,9mb/s.

(also working in RTG version with bvision)

I have a video if no one believes me..


Awesome work!!
 
Old 13 August 2011, 20:28   #214
DDNI
Targ Explorer

DDNI's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Northern Ireland
Age: 43
Posts: 5,090
Send a message via ICQ to DDNI Send a message via MSN to DDNI
post it!!

I gotta try these new builds on 030. Kinda fell away since I sold my 060
DDNI is offline  
Old 13 August 2011, 20:57   #215
desiv
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Location: Salem, OR
Posts: 1,173
Quote:
Originally Posted by NovaCoder View Post
I'm not sure why Full Throttle is so slow in the fight scenes as the rest of the game runs at a good speed. I don't think this is a problem with the Amiga code, I think it's an issue with ScummVM itself.
Running the latest ScummVM AGA for 030 (1.2.1) here with CMQ030.
I have an ACA1230/28. (I know, it's not fast enough, but I will run it anyway!) ;-)
I think it gets a bit farther in the first fight sequence, but it's still terribly bad. :-)
The point-click-walk part is more than usable tho...
Videos are choppy, but they are watchable..

Having fun poking with it still.. ;-)

desiv
The bad part about the fight scenes if it's a ScummVM issue is that they won't care.. So it's slower.. Most of the ScummVM users are running multicore Ghz CPUs and won't notice.. Oh well.. ;-)
desiv is offline  
Old 13 August 2011, 21:15   #216
roomeo
 
Posts: n/a
here u go

COMI running on 68k AGA

[ Show youtube player ]
 
Old 14 August 2011, 06:19   #217
NovaCoder
Registered User
NovaCoder's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Melbourne/Australia
Posts: 3,444
cool video, thanks

Now where's Steve and his 70Mhz SCSI Beastie?

Last edited by NovaCoder; 14 August 2011 at 09:17.
NovaCoder is offline  
Old 15 August 2011, 01:04   #218
pintcat
Registered User
 
Join Date: Mar 2008
Location: Berlin/Germany
Posts: 210
Something's wrong... The latest 1.3.1 beta doesn't even start on my machine! Error log says: "Could not switch to video mode (320 x 200)!" This used to be the standard screen mode for all previous versions. Also, setting the tool type "AUTO_SELECT_VIDEO=FALSE" has no effect anymore. Thus I'm unable to choose another screen mode or resolution.

Edit: Never mind. Just noticed the necessity for the VGA Only & Multiscan monitor drivers.

Last edited by pintcat; 15 August 2011 at 01:17.
pintcat is offline  
Old 15 August 2011, 06:13   #219
NovaCoder
Registered User
NovaCoder's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Melbourne/Australia
Posts: 3,444
Hiya,

Yep the BETA is VGA only, let me know how you get on with it and see if you can get the Boing Ball on the splash screen

The release version will probably also support PAL/NTSC.

This will be my last native AGA release, the plan is for all future versions to be Indivision Mrk2 only and the next ECS version will probably be Indivision ECS only.
NovaCoder is offline  
Old 15 August 2011, 18:28   #220
klapdeur
Registered User
 
Join Date: Jun 2009
Location: Almere/Holland
Posts: 50
Hi novacoder how is it going with the rtg version??

Some people have no indivision yet so rtg would be great.

greetz

klapdeur
klapdeur is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Latest version of ScummVM also ported to ECS NovaCoder News 121 02 March 2017 14:16
Latest version of ScummVM also ported to RTG NovaCoder News 200 08 June 2016 11:39
Quake 2 ported to AGA NovaCoder News 130 22 May 2014 18:44
Full Throttle AGA - ScummVM V1.0.0 NovaCoder project.Amiga Game Factory 102 04 July 2011 12:53
ScummVM and AGA Amiga HardStep support.Games 25 05 November 2006 21:19

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 14:31.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.27549 seconds with 12 queries