English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > News

 
 
Thread Tools
Old 21 June 2011, 04:25   #181
NovaCoder
Registered User
NovaCoder's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Melbourne/Australia
Posts: 3,444


Looks like an interesting read

ScummVM news:

Currently working on a little v1.2.1 update which reduces the initial load times slightly and also uses the Amiga's built in Timer and the exec's memory copy routines (which should bring a speed benefit to anyone who patches CopyMem/CopyMemQuick).
NovaCoder is offline  
AdSense AdSense  
Old 21 June 2011, 06:54   #182
Xenon
Registered User
Xenon's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Zaragoza, Pamplona-Iruņa, Bera
Age: 36
Posts: 426
Xenon is offline  
Old 21 June 2011, 10:59   #183
DDNI
Targ Explorer

DDNI's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Northern Ireland
Age: 43
Posts: 5,090
Send a message via ICQ to DDNI Send a message via MSN to DDNI
You made the front page kid! Well done!!!
DDNI is offline  
Old 26 June 2011, 07:00   #184
NovaCoder
Registered User
NovaCoder's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Melbourne/Australia
Posts: 3,444
Version 1.2.1.015 on it's way to AmiNet

Release notes:

1) Reduced startup time
2) Swapped to Amiga memory copy routines (make sure you patch!)

For example (let me know if you find something quicker!)

030 -> http://aminet.net/package/util/boot/CMQ030

040/060 -> http://www.heywheel.com/matthey/Amiga/CopyMem.lha
040/060 -> http://aminet.net/package/util/boot/NewCMQ060

Or just patch the whole exec -> http://uk.aminet.net/util/libs/execlibrary.readme

Last edited by NovaCoder; 26 June 2011 at 07:47.
NovaCoder is offline  
Old 28 June 2011, 23:44   #185
ricky500
Registered User
ricky500's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: New Hampshire, USA
Age: 32
Posts: 126
Great work on this! It runs solid - I remember being frustrated with earlier ports AMIGA ports of SCUMM VM because they crashed all the time.

It's amazing to see games like the Talkie Fate of Atlantis and the DIG running on the AMIGA. :-)

The only problem I had was that the videos in the DIG were messed up - I'm guessing that this is something that can't be fixed.
ricky500 is offline  
Old 29 June 2011, 13:04   #186
gibs
Banned
 
Join Date: Jan 2010
Location: france
Posts: 932
Full Throttle on Amiga 1260 50Mhz : Some voices are missing while they are playing fine on the OSX 1.3 port of Scummvm.
gibs is offline  
Old 29 June 2011, 14:09   #187
NovaCoder
Registered User
NovaCoder's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Melbourne/Australia
Posts: 3,444
Hiya,

That's interesting, is that with the new version (eg v1.2.1.015)? Have you still got v1.2.1.012 installed, can you see if the voices are ok with that one for me?

What about speed, I expect v1.2.1.015 will be a lot faster than the old version (when patched of course!).

Last edited by NovaCoder; 29 June 2011 at 14:15.
NovaCoder is offline  
Old 29 June 2011, 23:35   #188
gibs
Banned
 
Join Date: Jan 2010
Location: france
Posts: 932
According to the "release notes.txt" I was using the .012 version.

Going to try with the .015 version.

015 : Full Throttle crash and return to the WB
I can play MK2 perfectly with Music
Day of Tentacle : I can get the music working but I don't have the voices.

As I switch between the A600 and A1200 I can't tell if it's faster I would say yes because it's the 1260...I can't tell.

Last edited by gibs; 30 June 2011 at 00:44.
gibs is offline  
Old 30 June 2011, 02:21   #189
gibs
Banned
 
Join Date: Jan 2010
Location: france
Posts: 932
Monkey Island II : [ Show youtube player ]
gibs is offline  
Old 30 June 2011, 02:34   #190
NovaCoder
Registered User
NovaCoder's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Melbourne/Australia
Posts: 3,444
Quote:
Originally Posted by gibs View Post
I can play MK2 perfectly with Music
Wow, you win a prize nobody else has managed to get MIDI music working so far

How did you do that??

As to your problems.....are you sure you're using the original sound files and not compressed sound files? None of my ports of ScummVM support compressed sound files (and never will).
NovaCoder is offline  
Old 30 June 2011, 04:17   #191
Phantom
Adventurer

Phantom's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Colossal Cave, Valaii
Posts: 364
Quote:
Originally Posted by NovaCoder View Post


Looks like an interesting read

ScummVM news:

Currently working on a little v1.2.1 update which reduces the initial load times slightly and also uses the Amiga's built in Timer and the exec's memory copy routines (which should bring a speed benefit to anyone who patches CopyMem/CopyMemQuick).
ScummVM has already being reviewed last year in AF (OS4.x version). That ScummVM here probably is a review for the Classic Amigas.

But porting ScummVM to classic Amigas, that's really brilliant!
Phantom is offline  
Old 30 June 2011, 11:59   #192
gibs
Banned
 
Join Date: Jan 2010
Location: france
Posts: 932
Quote:
Originally Posted by NovaCoder View Post
Wow, you win a prize nobody else has managed to get MIDI music working so far

How did you do that??

As to your problems.....are you sure you're using the original sound files and not compressed sound files? None of my ports of ScummVM support compressed sound files (and never will).
Well I guess I was tired and I was filming the OSX version

No seriously, I just have overrided the default audio and activated music with the adlib emulator plugin. I have also tried "Sam & Max" with success.
gibs is offline  
Old 30 June 2011, 21:29   #193
pintcat
Registered User
 
Join Date: Mar 2008
Location: Berlin/Germany
Posts: 210
Yeah indeed, adlib emulation works now flawless (it worked before too, but slowed the game down to uselessness). Works fine with DOTT and Sam & Max and it also seems to be slightly faster than pc speaker emulation at the same output rate. Now I gotta test some of these oversized games like Full Throttle (which used to be unplayable even without sound). And - as promised - ScummVM's loading time is much shorter now. A true win!
One small issue: If I use the override option to adjust audio settings (as gibs described) I get only music without speech and sfx. And apparently there's no way to turn it back on via the game specific config menu. Thus I always have to avoid overriding and only use the global settings. Is it intended to work this way?
pintcat is offline  
Old 30 June 2011, 21:50   #194
gibs
Banned
 
Join Date: Jan 2010
Location: france
Posts: 932
@pintcat Full Throttle was runing smooth with the previous version, but doesn't seems to work with this one.

As you can hear in my video I have both samples & music (listen to carefully you can hear the fire on the beach)
gibs is offline  
Old 01 July 2011, 01:58   #195
NovaCoder
Registered User
NovaCoder's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Melbourne/Australia
Posts: 3,444
Quote:
Originally Posted by pintcat View Post
One small issue: If I use the override option to adjust audio settings (as gibs described) I get only music without speech and sfx. And apparently there's no way to turn it back on via the game specific config menu. Thus I always have to avoid overriding and only use the global settings. Is it intended to work this way?
I'm not sure, I always use the global settings as well, I'll have to look into the override setting to see how it's meant to work.

Glad MIDI emulation is now working correctly for you 060 users, I didn't actual mean to fix it though

Last edited by NovaCoder; 01 July 2011 at 02:38.
NovaCoder is offline  
Old 01 July 2011, 12:23   #196
pintcat
Registered User
 
Join Date: Mar 2008
Location: Berlin/Germany
Posts: 210
I came across something odd. I'm curious if someone else can confirm this...
I accidentally started ScummVM without a copy-mem patch and found that it runs with pretty much the same speed. Just to be sure I deactivated ALL patches I've installed, rebooted and retried ScummVM - same result. I always used the same setting with adlib emulation activated. Apparently the new copy memory routines doesn't improve this much.
pintcat is offline  
Old 02 July 2011, 05:28   #197
NovaCoder
Registered User
NovaCoder's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Melbourne/Australia
Posts: 3,444
Quote:
Originally Posted by pintcat View Post
I came across something odd. I'm curious if someone else can confirm this...
I accidentally started ScummVM without a copy-mem patch and found that it runs with pretty much the same speed. Just to be sure I deactivated ALL patches I've installed, rebooted and retried ScummVM - same result.
It's probably because the most of the speed limitations for an 060 are the AGA chipset and HD transfer rate, the patched memory routines certainly make a difference to the 030 version on my machine.

Have you tried Full Throttle with v1.2.1.015 + patched memory copy routines yet? Does it make any difference to the bike fight scene? How does yours run the intro? My 030 seems to have the power to run the intro at almost full speed but I think my hard drive transfer rate is too slow so I get pauses. My 56Mhz 030 really struggles on the first bike fight scene but I know that even the old PPC's version had trouble with the bike battles so I'm not surprised that the 68k versions are also struggling

Update: Just tried MIDI emulation playback on my 030 with both DOTT and Discworld and it works a lot better this time around. It's still not really playable (everything slows down too much) but at least it doesn't just hang anymore

Last edited by NovaCoder; 02 July 2011 at 06:26.
NovaCoder is offline  
Old 02 July 2011, 10:26   #198
pintcat
Registered User
 
Join Date: Mar 2008
Location: Berlin/Germany
Posts: 210
Tested Full Throttle finally... First of all: I cannot deactivate the sound. Music & sfx are always on and during the intro and action sequences I have even speech (maybe the video parts use one compact audio stream). Animations are always jumpy then. During the game everything runs fluid, though the sfx are out of sync. When it comes to the bike fight, the game becomes unplayable slow and often hangs or crashes, displaying this message:
Code:
pure virtual method called
terminate called without an active exception
Program aborted
After fine tuning the settings for the old ScummVM version I got similar results using the PC speaker emulation. The sfx fit even better. But during bike fight scene it tends to crash too.
Again, there's no visible improvement due to new copy-mem routines. Hopefully, I didn't do anything wrong with patching my system. According to Scout CopyMem & CopyMemQuick are running.
pintcat is offline  
Old 02 July 2011, 11:50   #199
NovaCoder
Registered User
NovaCoder's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Melbourne/Australia
Posts: 3,444
This is what you should have installed on your 060

http://aminet.net/package/util/boot/NewCMQ060
NovaCoder is offline  
Old 02 July 2011, 14:55   #200
pintcat
Registered User
 
Join Date: Mar 2008
Location: Berlin/Germany
Posts: 210
Yes, that's the one I use. I also tried the other copy-mem patch: http://www.heywheel.com/matthey/Amiga/CopyMem.lha, but it didn't made any difference. Does it matter at which point the patch is initialized? When I tried it the first time I simply started it from shell right after the system boot. Later, I placed it in the Startup-Sequence after the setpatch command.
pintcat is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Latest version of ScummVM also ported to ECS NovaCoder News 121 02 March 2017 14:16
Latest version of ScummVM also ported to RTG NovaCoder News 200 08 June 2016 11:39
Quake 2 ported to AGA NovaCoder News 130 22 May 2014 18:44
Full Throttle AGA - ScummVM V1.0.0 NovaCoder project.Amiga Game Factory 102 04 July 2011 12:53
ScummVM and AGA Amiga HardStep support.Games 25 05 November 2006 21:19

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 19:03.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.36043 seconds with 12 queries