English Amiga Board Amiga Lore


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 15 November 2010, 21:23   #1
Steve
FreelanceAndroidDeveloper
Steve's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: UK
Age: 38
Posts: 2,103
Super Hires Mode

Hi this is my first attempt using this mode on my new 1920x1080 monitor.

If I attempt a super hires display with double line mode it just seems to stretch the display horizontally and not vertically, so it loses its correct aspect ratio, unlike normal hires mode. Or am I missing something here??
Steve is offline  
AdSense AdSense  
Old 15 November 2010, 21:27   #2
Steve
FreelanceAndroidDeveloper
Steve's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: UK
Age: 38
Posts: 2,103
Screenshot attached...
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Super Hires.png
Views:	338
Size:	9.6 KB
ID:	27012  
Steve is offline  
Old 15 November 2010, 21:28   #3
Photon
Moderator
Photon's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Hult / Sweden
Posts: 4,437
Superhires without interlace is 1280x256 instead of hires 640x256. So fonts are basically squeezed horizontally to half width!

Edit: oh, added screenshot changes everything. Mine looks like 320x256 when I change to SuperHires (WinUAE 2.3)

I guess it's supposed to support the ECS SuperHires mode, which of course means your window must be 1280 px wide to see any utils that use that mode.

Last edited by Photon; 15 November 2010 at 21:33.
Photon is offline  
Old 15 November 2010, 21:30   #4
Steve
FreelanceAndroidDeveloper
Steve's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: UK
Age: 38
Posts: 2,103
No, I'm talking about the setting in the winuae display properties.

I thought the whole idea of this option was to enlarge the display of winuae on larger monitors? That is right isn't it? Correct me if I'm wrong.

Last edited by Steve; 15 November 2010 at 21:50.
Steve is offline  
Old 15 November 2010, 22:36   #5
Leffmann

 
Join Date: Jul 2008
Location: Sweden
Posts: 2,008
You need to scale the display vertically by 4, since a super hires pixel effectively has a 1:4 aspect.
Leffmann is offline  
Old 15 November 2010, 23:25   #6
Steve
FreelanceAndroidDeveloper
Steve's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: UK
Age: 38
Posts: 2,103
Quote:
Originally Posted by Leffmann View Post
You need to scale the display vertically by 4, since a super hires pixel effectively has a 1:4 aspect.
I thought winuae would do that automatically. Like Lores should default to normal line mode, hires should default to double line mode and super hires should default to quadruple line mode or something like. Seems logical to me. Maybe I'm wrong. I'm sure Toni would say so if I was. lol.
Steve is offline  
Old 16 November 2010, 08:12   #7
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,518
Does hires <> lores automatically change vertical aspect ratio? No, it does not.

There is no "linequadruple" mode (and there won't be). Use filters.
Toni Wilen is online now  
Old 16 November 2010, 15:08   #8
Steve
FreelanceAndroidDeveloper
Steve's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: UK
Age: 38
Posts: 2,103
So what's the point in it then? Seems pretty pointless to me.
Steve is offline  
Old 16 November 2010, 15:29   #9
Leffmann

 
Join Date: Jul 2008
Location: Sweden
Posts: 2,008
Quote:
Originally Posted by Steve View Post
So what's the point in it then? Seems pretty pointless to me.
Maybe you've just misunderstood what the setting does. It's not used to plainly scale the image, it's to enable all pixel information of the set resolution to be output. Try setting it to lowres and boot into your hires Workbench or CLI and you'll see that it effectively cuts away half of the pixels.

If you set it to super hires it will take super hires pixel information into account and output a 1280 pixels wide display. Since you've only used hires modes there's no super hires pixel information, and it appears as a plain 2x horizontal scale to you.

Enable super hires, normal line mode, go into filter settings and use the null filter with 1x scale, set horiz. size to 1x and vertical size to 4x, and you'll get a nice and large picture that will show all pixel detail if you ever run super hires apps.
Leffmann is offline  
Old 16 November 2010, 15:29   #10
thomas
Registered User
thomas's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Germany
Posts: 5,507
Run Prefs/Screenmode, select PAL:Superhires Interlaced, then you get 1280x512 with correct aspect, i.e. 2:1.

If you select PAL:Superhires in screenmode, but "only" hires in WinUAE, then you get wrong aspect.

You also get wrong aspect if you select superhires in WinUAE but not in AmigaOS.
thomas is offline  
Old 15 November 2015, 17:31   #11
Steve
FreelanceAndroidDeveloper
Steve's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: UK
Age: 38
Posts: 2,103
Quote:
Originally Posted by Leffmann View Post
Enable super hires, normal line mode, go into filter settings and use the null filter with 1x scale, set horiz. size to 1x and vertical size to 4x, and you'll get a nice and large picture that will show all pixel detail if you ever run super hires apps.
Yes I think I must have misunderstood what the setting does. Using 4x vertical gives me a nice large display. Looks great, thanks Leffmann. I'm only five years late in responding.
Steve is offline  
Old 16 November 2015, 01:21   #12
BippyM
Global Moderator

BippyM's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: Nottingham, UK
Age: 42
Posts: 8,543
Better late than never

Quote:
Originally Posted by Steve View Post
Yes I think I must have misunderstood what the setting does. Using 4x vertical gives me a nice large display. Looks great, thanks Leffmann. I'm only five years late in responding.
BippyM is offline  
Old 16 November 2015, 01:26   #13
Retrofan
Ruler of the Universe

Retrofan's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Lanzarote/Spain
Posts: 5,579
Send a message via Skype™ to Retrofan
LOL
Retrofan is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
how does super-hires work technically on 640 display? ruinatokyo support.Hardware 6 23 May 2013 12:40
Indivision ECS Super Hires modes output resolution? ppascal support.Hardware 0 06 February 2011 14:51
Wanted : Super HiRes Denise 8373 Matt020 MarketPlace 0 23 February 2010 04:57
EAB/Lemon Super League 2008: Round 8 - What Lotus III Game Mode? Graham Humphrey EAB's competition 41 20 July 2008 01:49
'Warp Mode' broken in 'windowed mode' NoX1911 support.WinUAE 3 26 May 2007 01:05

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 11:00.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.18023 seconds with 12 queries