English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Main > Amiga scene

 
 
Thread Tools
Old 31 August 2015, 13:56   #361
blizz1220
Registered User
blizz1220's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Belgrade / Serbia
Posts: 48
What youtube video ? So long time ago

From what I read no other ideas are pursued except Vampire FPGA
that is now with Apollo core.Igor might have trouble getting original
FPGAs where he (and I) is because we fall into East-Europe regions
Z category and local dealers often order cheapest things they can.

Igor seems to take his own order of doing things which proved good
so far.What will happen when Vampires become competition for all
other is yet to be seen.Problem I see is that only few people can
build them as individuals and no company seems that interested.
Probably because it's end-all-close-the-shop solution.
blizz1220 is offline  
AdSense AdSense  
Old 06 September 2015, 00:29   #362
chaos
Registered User

chaos's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Location: Slovenia
Posts: 133
Hopefully there is an AROS developer around here to help me out

I'm trying to boot AROS on the MiST board running minimig. I've added support for 1MB kickstart ROMs, which seems to work OK, even with 'normal' extended kickstart ROMs (thanks mfilos for your help two years ago ).

So the AROS kickstart replacement boots up just fine, I even managed to start Agony (which didn't work completely OK - sprite collision problems?, but still good enough to finish level 1).

What I'd like to do is boot the AROS distro, but the kickstart replacement doesn't seem to detect the Gayle IDE, as implemented in minimig. The normal kickstart detects the minimig Gayle just fine.

The same AROS kickstart replacement works in WinUAE though.

Another thing - using the normal kickstart to try and boot AROS doesn't seem to work - it reports missing std.library and later hangs.

Here is the serial log from running AROS kickstart replacement on minimig:
Code:
...
[InitCode] calling InitResident (4 81 "ata.device")
[InitCode] calling InitResident (4 81 "ata_gayle.hidd")
[ATA] Gayle ID=dd. Possible IDE port=00da0000.
[ATA] Status=40,40
[ATA  ] ata_ReadSignature: Found signature for ATA device, but further validation failed
[ATA  ] ata_ReadSignature: Found signature for ATA device, but further validation failed
[GAYLE-ATA] Failed to create object for device IO: da0000:da1010 IRQ: da9000
...
So, if there is anyone that could tell me how AROS kickstart is trying to detect Gayle, I'd be grateful!
chaos is offline  
Old 06 September 2015, 01:38   #363
wawa
Registered User
 
Join Date: Aug 2007
Location: berlin/germany
Posts: 892
what aros kickstart (image) are you using? hopefully an up to date one, one from nightly?

as for soft kicking aros from amiga kickstart, heres a short introduction, hopefully up to date:
http://www.amigaforum.de/index.php?t....msg223#msg223
you need to remember than when booting strightly from hard drive you need to edit first line of startup sequence accordingly.

btw, try to boot to early startup and then with no s-s, with mouse buttons pressed, wanderer may need about 6mb to load.

other than that there may still be a bug in ata.device. last time i tried i had no problems to boot on an internal ide on an 1200, but on a4000 it was very flaky, and mostly remained stuck. perhaps its your problem. sorry for these messy comments, but i have not booted aros for a while, just from the top of my head.

Last edited by prowler; 06 September 2015 at 01:46. Reason: Back-to-back posts merged.
wawa is offline  
Old 06 September 2015, 08:42   #364
Samurai_Crow
Total Chaos forever!

Samurai_Crow's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Ft. Collins, CO USA
Age: 43
Posts: 919
Send a message via Yahoo to Samurai_Crow
Stdc.library is the C runtime library. AROS is written in C so you can't boot AROS from an Amiga Kickstart ROM but you could boot AmigaOS from an AROS ROM.
Samurai_Crow is offline  
Old 06 September 2015, 10:14   #365
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,943
AFAIK all reimplementations have too basic IDE drive implementation, most likely because it was based on KS ROM driver behavior.

KS ROM driver is extremely simple and works even if most ATA-1 requirements are not correctly implemented. I also got it wrong in UAE originally. (I based it on KS driver behavior, not what ATA-1 spec said)

Last edited by Toni Wilen; 07 September 2015 at 23:17.
Toni Wilen is offline  
Old 06 September 2015, 16:08   #366
wawa
Registered User
 
Join Date: Aug 2007
Location: berlin/germany
Posts: 892
Quote:
Originally Posted by Samurai_Crow View Post
Stdc.library is the C runtime library. AROS is written in C so you can't boot AROS from an Amiga Kickstart ROM but you could boot AmigaOS from an AROS ROM.
yes, i assume he is running aros from hd or image and due to lack of arosbootstrap line in the s-s while sofkinking aros is tring to run from amiga kickstart.
wawa is offline  
Old 07 September 2015, 14:58   #367
chaos
Registered User

chaos's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Location: Slovenia
Posts: 133
wawa: yes, I was missing the arosbootstrap in the s-s, thanks! Works now, well, sort of ...

toni wilen: it looks like you're right, thanks! For starters, I added CS and CFG registers for Gayle, although they don't seem to be needed (I will need them later anyway, for PCMCIA ethernet emulation). I'm still looking into other things missing.

The 'fun' part: I looked through the AROS sources, and in the ata_ReadSignature() function, one of the tests if there is a valid IDE device attached is that it reads the ATA Error register and expects to be set to 1 (= AMNF bit set, Address Mark Not Found). I looked through the ATA spec and I didn't find anywhere mentioning that the ATA Error register should have this bit set. Anyone have any idea? I just permanently set the error register to 1, and the test in AROS ata_ReadSignature() now passes. I don't particularly like this solution, though.

AROS still doesn't boot, as later I get "ATA interrupt but BUSY flag set!?" error, still looking into that (it shouldn't happen).
chaos is offline  
Old 07 September 2015, 15:05   #368
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,943
Quote:
Originally Posted by chaos View Post
ATA Error register and expects to be set to 1 (= AMNF bit set, Address Mark Not Found)
Quote:
7.2.9 Error register
This register contains status from the last command executed by the drive or a Diagnostic Code.
<snip>

Quote:
9.7 Execute drive diagnostic
<snip>

Quote:
The Diagnostic Code written to the Error Register is a unique 8-bit code as shown in table 10, and not as the single bit flags defined in 7.2.9.
(This is from ATA-1, it is usually the best spec to look out for basic features because later specs have too much extra stuff that no one needs to care, only exception probably being LBA48..)
Toni Wilen is offline  
Old 07 September 2015, 15:25   #369
chaos
Registered User

chaos's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Location: Slovenia
Posts: 133
Missed that , thanks! I'll have to add support for the drive diagnostic command.
chaos is offline  
Old 05 December 2015, 15:36   #370
terminills
Registered User

 
Join Date: Jul 2014
Location: USA
Posts: 14
qqqqqqqaqqQA1
terminills is offline  
Old 05 December 2015, 17:13   #371
clebin
Registered User
clebin's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Cardiff
Posts: 256
Quote:
Originally Posted by terminills View Post
qqqqqqqaqqQA1
Final Writer 2015 reaches the Quality Assurance phase...
clebin is offline  
Old 05 December 2015, 21:39   #372
terminills
Registered User

 
Join Date: Jul 2014
Location: USA
Posts: 14
Quote:
Originally Posted by clebin View Post
Final Writer 2015 reaches the Quality Assurance phase...

rofl iphone does ;D for the life of me that has got to be the first time I've ever pocket posted to forums

Last edited by terminills; 05 December 2015 at 21:50.
terminills is offline  
Old 28 February 2016, 19:28   #373
Akira
Registered User

Akira's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: New York
Posts: 18,304
Probably asked this before, sorry for being a noob, but I am unable to find the AROS ROM to test on my Amiga. The link wawa posted above links to i386 versions of Icaros.
Do I have to get that then copy files?
https://en.wikibooks.org/wiki/Aros/P...ctual_Hardware
Akira is offline  
Old 29 February 2016, 02:07   #374
wawa
Registered User
 
Join Date: Aug 2007
Location: berlin/germany
Posts: 892
Quote:
Originally Posted by Akira View Post
Probably asked this before, sorry for being a noob, but I am unable to find the AROS ROM to test on my Amiga. The link wawa posted above links to i386 versions of Icaros.
Do I have to get that then copy files?
https://en.wikibooks.org/wiki/Aros/P...ctual_Hardware
here:
http://aros.sourceforge.net/de/download2.php

in the 68k section.

zou will have to soft kick aros. i have not looked at it for a while and cannot be bothered in the middle of the night, but basically the instructions are here:
http://www.amigaforum.de/index.php?t....msg223#msg223
wawa is offline  
Old 29 February 2016, 22:29   #375
prowler
Global Moderator

prowler's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Sidcup, England
Posts: 10,278
Quote:
Originally Posted by Akira View Post
Probably asked this before, sorry for being a noob, but I am unable to find the AROS ROM to test on my Amiga. The link wawa posted above links to i386 versions of Icaros.
Do I have to get that then copy files?
https://en.wikibooks.org/wiki/Aros/P...ctual_Hardware
You need to download only the amiga-m68k-boot binaries lha archive (1.89MB) from the AROS site to try the ROM on your Amiga. A bootable floppy disk image is included.
prowler is online now  
Old 25 March 2016, 23:14   #376
gilgamesh
Linux snob

gilgamesh's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Monkey Island
Posts: 997
Why is Aros ROM so big compared to the original Kickstart? Does it contain extra stuff or is it just not optimized for space?
gilgamesh is offline  
Old 26 March 2016, 11:02   #377
mfilos
Paranoid Amigoid

mfilos's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Athens/Greece
Age: 39
Posts: 1,576
Send a message via Skype™ to mfilos
It's not big at all.
It's an 1MB ROM, which may not be near full
Most custom ROM images these days are 1MB anyway if you put some extra stuff.
mfilos is offline  
Old 26 March 2016, 13:23   #378
gilgamesh
Linux snob

gilgamesh's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Monkey Island
Posts: 997
Ah ok, But this is still some way from the original 256kB, 512kB for V1.3 and V2.0 relatively speaking.
gilgamesh is offline  
Old 26 March 2016, 13:40   #379
wawa
Registered User
 
Join Date: Aug 2007
Location: berlin/germany
Posts: 892
aros rom contains a lot of extra stuff like usb or rtg support.all enabled yet for 68k.
wawa is offline  
Old 13 April 2016, 22:47   #380
Mikket
 
Posts: n/a
I had one question here, but I found the answer.
In short: the "uaequit" works also with aros rom.

Last edited by Mikket; 14 April 2016 at 11:12. Reason: Problem solved
 
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ChipQuik and substitute kipper2k Hardware mods 18 27 September 2013 11:55
AROS m68k Bug Reports Ezrec Amiga scene 1 03 October 2011 23:40
AROS m68k running on WinUAE turrican3 Amiga scene 1 01 January 2011 05:07
Kickstart substitute gilgamesh request.UAE Wishlist 19 17 January 2009 16:37
New Bounty-Project started for AROS: Kickstart replacement Paul News 0 26 December 2004 13:12

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 00:27.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.23029 seconds with 12 queries