English Amiga Board Amiga Lore


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 26 September 2010, 22:17   #21
Fabie
Banned
 
Join Date: Apr 2009
Location: France
Posts: 478
Quote:
Originally Posted by dlfrsilver View Post
Fabie please use whdload versions of Aladdin and BCkid. I have 2 1200 that have not the
same rev, and it works.

aladdin supports in STANDARD 2 buttons joypad with no hardware modification !
Same for BCkid...
I know the Aladdin whdload version
but try the Aladdin version which I have uploaded to the zone
it's a nice release because it have a cracktro with trainer
but 2nd button not works in the new winuae version but works well on my A1200
it seems that developers of Aladdin developed the game on a A1200 Rev 1.x
while rev 2B was made later ...comes with a strange bug related to 2nd button

if whdload ppl talk about a fix of the 2nd button.....they don't know exactly but they talk about a fix for the A1200 rev 2B
Fabie is offline  
AdSense AdSense  
Old 27 September 2010, 00:26   #22
dlfrsilver
CaptainM68K-SPS France
dlfrsilver's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Melun nearby Paris/France
Age: 40
Posts: 7,063
Send a message via MSN to dlfrsilver
well all this is a mess. whdload coders knows their thing.

aladdin 2nd button support works on my 2 1200 (different motherboards rev).
dlfrsilver is offline  
Old 27 September 2010, 08:01   #23
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,535
You still haven't said if your pad has pullup resistors (I am 99% sure it does)

Does the original or JST version (or "2nd button non-fixed" whd version) work in NTSC mode and fail in PAL?

(Pot counters overflow in PAL but does not in NTSC in one frame)
Toni Wilen is online now  
Old 27 September 2010, 19:25   #24
dlfrsilver
CaptainM68K-SPS France
dlfrsilver's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Melun nearby Paris/France
Age: 40
Posts: 7,063
Send a message via MSN to dlfrsilver
I use megadrive compatible pad. Why making thing wierdier than they should be ?

i use an XE-1SG from Sega, kind of arcade coin-op stick (very solid and use the exact same mecanism as a coin-op machine, so unbreakable).

I also use quickshot joypads.
dlfrsilver is offline  
Old 27 September 2010, 19:45   #25
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,535
You are still only bringing useless noise to this topic and wasting my time.

I repeat: PADS WITH PULLUPS -> OFFTOPIC. Measure it or go away, names are irrelevant. Thanks.

Even OP mentions that this issue only occurs with joysticks without pullups (which includes WinUAE second/3rd button emulation)
Toni Wilen is online now  
Old 27 September 2010, 20:19   #26
dlfrsilver
CaptainM68K-SPS France
dlfrsilver's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Melun nearby Paris/France
Age: 40
Posts: 7,063
Send a message via MSN to dlfrsilver
Ok, take it like that : i never heard of 2 buttons pads using no pullups, and back in time,
games using 2 buttons routines were meant to be used with megadrive compatible pads.

it's true that the 3rd button is not 'natural' on amiga (for instance the little work to do on a pad for flashback for ex.)

Sorry if you think i'm doing noise.

PS: just to test, i have picked aladdin.zip in the zone. My A1200 refuses to make it run. So no test....

Last edited by dlfrsilver; 27 September 2010 at 20:26.
dlfrsilver is offline  
Old 27 September 2010, 20:28   #27
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,535
It is known that all 2-button games work perfectly fine with pads including pullups. (but I don't understand why they didn't trust HRM description and use output mode, it would have worked with both types of pads..)

I am trying to solve why some non-pullup joysticks/pads work with some Amiga models (or do they?)

Fabie, could you test if latest WHDLoad Aladdin (slave v1.4) have working second button? (with non-pullup pad) It does not work on my real A1200. Button gets stuck.

Potgotest program shows that button gets stuck on your Amiga, just like on my A1200 too.

Note that this does not test non-whd Aladdin second button read routine, it uses POT counters, not POT io-bits and this could be different. Different test program needed for this.

EDIT: I have same problem with that aladdin version.. crashes.
Toni Wilen is online now  
Old 27 September 2010, 21:15   #28
Steve
FreelanceAndroidDeveloper
Steve's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: UK
Age: 38
Posts: 2,103
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
EDIT: I have same problem with that aladdin version.. crashes.
Is that on a real A1200 or WinUAE??

I figured out a configuration to get this prodigy version working under WinUAE a while back.

http://eab.abime.net/showthread.php?...laddin+problem

The game requires Match A500 Speed + Immediate Blitter.

Config attached.
Attached Files
File Type: uae Aladdin AGA.uae (27.4 KB, 76 views)
Steve is offline  
Old 27 September 2010, 21:35   #29
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,535
Ancient information, time before A1200 cycle exact modes. Disk versions work fine.

Zoned HD installed version does not work even on my real Amiga..
Toni Wilen is online now  
Old 27 September 2010, 23:45   #30
dlfrsilver
CaptainM68K-SPS France
dlfrsilver's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Melun nearby Paris/France
Age: 40
Posts: 7,063
Send a message via MSN to dlfrsilver
i have the same problem, so why bother ?
dlfrsilver is offline  
Old 28 September 2010, 02:33   #31
andreas
Zone Friend
 
Join Date: Jun 2001
Location: Germany
Age: 43
Posts: 5,858
Send a message via ICQ to andreas Send a message via AIM to andreas
Arrow (Aladdin) Once upon a time ... in Klondike...

Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
Ancient information, time before A1200 cycle exact modes.
Tell me about it. Because when I had been fiddling around with a configuration for this one, we had WinUAE 0.8.15 beta 2 (leaked/unofficial) resp. 0.8.22 R1. (that was 8 years ago, face it peeps!)

Last edited by andreas; 28 September 2010 at 02:39.
andreas is offline  
Old 28 September 2010, 08:02   #32
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,535
Quote:
Originally Posted by dlfrsilver View Post
i have the same problem, so why bother ?
Because OP says it works on his A1200. This "problem" needs to be solved
Toni Wilen is online now  
Old 28 September 2010, 10:16   #33
Fabie
Banned
 
Join Date: Apr 2009
Location: France
Posts: 478
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
It is known that all 2-button games work perfectly fine with pads including pullups. (but I don't understand why they didn't trust HRM description and use output mode, it would have worked with both types of pads..)

I am trying to solve why some non-pullup joysticks/pads work with some Amiga models (or do they?)

Fabie, could you test if latest WHDLoad Aladdin (slave v1.4) have working second button? (with non-pullup pad) It does not work on my real A1200. Button gets stuck.

Potgotest program shows that button gets stuck on your Amiga, just like on my A1200 too.

.
ok...I tested aladdin ' whdload and 2nd button works fine on my A1200
I just downloaded from whdownload site

I think it's a problem with 2B motherboard....I'm not joking...believe me
seems that Aladdin'developers tested the game on A1200 1.x mobo and worked
Fabie is offline  
Old 28 September 2010, 10:30   #34
Fabie
Banned
 
Join Date: Apr 2009
Location: France
Posts: 478
BTW, and OUT OF TOPIC because we are discussing 2nd button issue

the Aladdin crack done by prodigy it is very buggy
will work on real A4000 without any problem
but
it will not works on a real A1200 out of timing
it worked fine on A1200 rev1.4 without any modification which I had
but
on the rev1.D1 I have at the moment not worked until I did certain timing fixes

so.. maybe....and maybe....if anyone want to know if own A1200 needs timing fixes....the solution is test Aladdin prodigy crack

Last edited by Fabie; 28 September 2010 at 16:56.
Fabie is offline  
Old 28 September 2010, 11:20   #35
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,535
Quote:
Originally Posted by Fabie View Post
ok...I tested aladdin ' whdload and 2nd button works fine on my A1200
I just downloaded from whdownload site

I think it's a problem with 2B motherboard....I'm not joking...believe me
seems that Aladdin'developers tested the game on A1200 1.x mobo and worked
Thanks but there is still one issue. My test program uses similar method to read second button and it didn't work... Argh
Toni Wilen is online now  
Old 28 September 2010, 14:15   #36
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,535
Does all Amiga-compatible gamepads have 3 buttons? Or do some only have 2 buttons?

I probably add another GamePorts device type ("gamepad" under "digital joystick") which enables pullups and maps 3 buttons by default.
Toni Wilen is online now  
Old 28 September 2010, 14:18   #37
Retro-Nerd
Missile Command Champion

Retro-Nerd's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Germany
Age: 45
Posts: 10,628
The Sega Master System pad has only 2 buttons.
Retro-Nerd is offline  
Old 28 September 2010, 19:33   #38
dlfrsilver
CaptainM68K-SPS France
dlfrsilver's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Melun nearby Paris/France
Age: 40
Posts: 7,063
Send a message via MSN to dlfrsilver
@ tony : Some Pads i have are megadrive compatible and have only 2 buttons, and others have 3.

@Fabie : Please tell us or show a picture of your "Joypad" or "stick" please.

I have many joystick and joypad in my collection, maybe i own the one you have.
dlfrsilver is offline  
Old 28 September 2010, 20:27   #39
Fabie
Banned
 
Join Date: Apr 2009
Location: France
Posts: 478
Quote:
Originally Posted by dlfrsilver View Post
@ tony : Some Pads i have are megadrive compatible and have only 2 buttons, and others have 3.

@Fabie : Please tell us or show a picture of your "Joypad" or "stick" please.

I have many joystick and joypad in my collection, maybe i own the one you have.
my joystick is a custom made Genius G-07 PC gameport pad which I adapted to the Amiga...I inserted a DB9 connector at the end of the cable and I made simple connections there for 2 buttons...(no pullups resistors)
it is a high quality game pad ...also it have 3 levels of turbo...it uses a LM555 chip for the turbo.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	DSC00501.JPG
Views:	162
Size:	100.7 KB
ID:	26588  
Fabie is offline  
Old 28 September 2010, 22:15   #40
dlfrsilver
CaptainM68K-SPS France
dlfrsilver's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Melun nearby Paris/France
Age: 40
Posts: 7,063
Send a message via MSN to dlfrsilver
Ok. It's then at first a not amiga compatible joypad you have customized.

This means if tomorrow i pick any joystick not made for the amiga and then brag out
to Toni, hey it doesn't work, he will then modifiy Winuae for that ?

This means that if you add the pullups yourself, the problem is ironed out !

i'd be interested to hear you Toni about this really....
dlfrsilver is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2nd button support for Mean Arenas rmcin329 Games images which need to be WHDified 0 17 June 2013 16:56
Right mouse button not working? NovaCoder project.ClassicWB 3 09 May 2011 06:26
'Manage Attachments' button not working Graham Humphrey project.EAB 13 13 March 2010 00:27
Wiz 'N' Liz - possible two-button support? MethodGit project.WHDLoad 8 07 April 2008 22:29
Killing Game Show 2nd button support Bamiga2002 project.WHDLoad 0 23 January 2008 16:06

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 16:51.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.26520 seconds with 12 queries