English Amiga Board Amiga Lore

Go Back   English Amiga Board > Main > Retrogaming General Discussion

View Poll Results: Real Amiga or WinUAE?
Real Amiga of course! 44 28.76%
WinUAE is far superior! 22 14.38%
Both 87 56.86%
Voters: 153. You may not vote on this poll

Thread Tools
Old 13 April 2010, 13:23   #21
Registered User
Jgames's Avatar
Join Date: Mar 2009
Location: UK
Posts: 325
Winuae of course.
Emulators are what keeps me using computers.
Jgames is offline  
AdSense AdSense  
Old 13 April 2010, 14:26   #22
Registered User
asm1's Avatar
Join Date: Feb 2009
Location: Glasgow, Scotland
Age: 36
Posts: 637
I voted both cos I use WinUae for setup, its awesome etc but as the song says
[ Show youtube player ] (Baby!)

Emulators are great but theres just something about the hardware... when it works

I actually learned how to use WinUae AFTER I got an A1200 because using the 1200 taught me the basics easily... the emulator was a bit hard to get started with.
asm1 is offline  
Old 13 April 2010, 15:16   #23
pmc's Avatar
Join Date: Apr 2007
Location: Elsewhere
Posts: 1,595
Had to vote for both:

WinUAE for A500 OCS / ECS is *nearly* perfect but it's not *totally* perfect. I agree with Sting.

Originally Posted by StingRay
Almost 100% as good as a real Amiga? I don't think so [and I'm sure Toni will agree ].
Another routine I coded recently looks perfect in WinUAE and doesn't on real Amigas. Toni didn't say he found anything wrong with my code so I'm assuming it's another difference between the emulator and the real hardware - to me it seems there are *very* subtle blitter / copper timing differences between the two although Toni could probably confirm / elaborate.

In short, WinUAE wins for general convenience but it's always nice to have the real thing too.
pmc is offline  
Old 13 April 2010, 17:17   #24
I killed Jools on purpose
Melonfish's Avatar
Join Date: Mar 2010
Location: Warrington, UK
Age: 36
Posts: 53
I love winUAE because it allows me to play the games i never got to play, but try and part me with my miggy and your in for a world of hurt!
love my miggy way to much.
Melonfish is offline  
Old 13 April 2010, 19:11   #25
Edi (FZ2D)
Registered User
Edi (FZ2D)'s Avatar
Join Date: Apr 2010
Location: São Paulo/Brazil
Posts: 34
Here in Brazil is almost impossible to see the islands around. So collectors and enthusiasts have these consoles. If it were not I would never play the WinUAE Amiga CD32. I already know the platform for some time, but just the emulation brought me the pleasure of playing it.
Edi (FZ2D) is offline  
Old 13 April 2010, 20:05   #26
Zone Friend
Join Date: Apr 2006
Location: Gothenburg/Sweden
Age: 41
Posts: 204
Real Amiga gets my vote at the moment. WinUAE is obviously awesome but the lack of accurate emulation-speed (=speed of a actual 020/030 etc) makes me prefer a real Amiga. Too bad I don't have one at the moment..
oRBIT is offline  
Old 14 April 2010, 08:36   #27
retro maniac

haynor666's Avatar
Join Date: May 2002
Location: Tarnobrzeg/Poland
Age: 37
Posts: 1,432
Send a message via Skype™ to haynor666
Retro playing must be as real as possible - only real amiga for authentic feel. On the other hand I'm sometimes using WinUAE mostly for installing WHDLoad games from IPF disks or simply for fast preview for games or software.
haynor666 is offline  
Old 14 April 2010, 22:50   #28
The 1 who ribbits
cosmicfrog's Avatar
Join Date: Apr 2006
Location: leek, Staffs, UK
Age: 49
Posts: 3,555
Send a message via MSN to cosmicfrog
Now the both option is there I can vote ...... feel better now
cosmicfrog is offline  
Old 14 April 2010, 23:06   #29
Zone Friend
Join Date: Jan 2006
Location: Kent
Age: 43
Posts: 834
Ahem i use both

I'd be perfectly happy with Winuae but i still use my real Amiga for music.I fire up TFX on Winuae for that extra power you get and install games from adf here.For a little while i used Winuae more but now i have WHDload set up on both, it's about the same amount of usage

I do like sitting down to my real A1200 it has to be said but Winuae certainly isn't a poor subsitute

I basically like the atmosphere you get from both
Adropac2 is offline  
Old 14 April 2010, 23:19   #30
Zone Friend
Join Date: Jan 2006
Location: Kent
Age: 43
Posts: 834
One thing of note in favour of a real Amiga set up would be if using a 14" crt.If connected with RGB, the clarity you get from these displays when running Amiga is absolutely beautiful i find.That is i guess one of the reasons i love sitting down to one
Adropac2 is offline  
Old 14 April 2010, 23:25   #31
Global Moderator

prowler's Avatar
Join Date: Aug 2008
Location: Sidcup, England
Posts: 10,063
I use both equally. I wouldn't be without either.
prowler is offline  
Old 14 April 2010, 23:38   #32
Anemos's Avatar
Join Date: Apr 2008
Location: Ἑλλάς
Posts: 1,072
can i vote second time?
Anemos is offline  
Old 14 April 2010, 23:41   #33
Registered User
klx300r's Avatar
Join Date: Oct 2007
Location: Toronto, Canada
Age: 46
Posts: 636
run both if you may but nothing beats the real thing for those that lived it
klx300r is offline  
Old 15 April 2010, 00:00   #34
Zone Friend
Join Date: Jan 2006
Location: Kent
Age: 43
Posts: 834
I'm not sure i entirely agree though i do understand what you're getting at.I got my first Amiga in 87 i think and then the A1200 in 93.Iv'e basically always had and played the Amiga though a little less when i had my N64.I'd consider iv'e lived the Amiga era but if i absolutely couldn't use a real machine, i'd still be massively happy on Winuae

I'd miss her of course
Adropac2 is offline  
Old 15 April 2010, 13:45   #35
Digital Corruption
RedskullDC's Avatar
Join Date: Jan 2007
Location: Sydney/Australia
Age: 53
Posts: 294
Makes no sense not to run both if you can.

Workbench running at 1920x1080 on WinUAE makes development tasks very easy indeed.

Still fire up the 500/1200 every so often to play some old favourites though.

Hmm.. Would love to see some progress with the MAC UAE variants!

Cheers to all,
RedskullDC is offline  
Old 15 April 2010, 13:50   #36
Global Moderator

TCD's Avatar
Join Date: Sep 2006
Location: Germany
Age: 38
Posts: 24,032
Originally Posted by RedskullDC View Post
Hmm.. Would love to see some progress with the MAC UAE variants!
TCD is offline  
Old 18 April 2010, 07:18   #37
Jope's Avatar
Join Date: Jul 2003
Location: Helsinki / Finland
Age: 36
Posts: 5,754
Send a message via Skype™ to Jope
Both are needed, both are useful. :-)
Jope is offline  
Old 18 April 2010, 10:24   #38
aka bigfoot catnap
athiga's Avatar
Join Date: Feb 2010
Location: e port/uk
Posts: 101
50/50 both have there merits but winuae is cheaper than exspanded 1200

but 1200 is much love
athiga is offline  
Old 18 April 2010, 12:41   #39
Global Moderator

TCD's Avatar
Join Date: Sep 2006
Location: Germany
Age: 38
Posts: 24,032
Originally Posted by Jope View Post
Both are needed, both are useful. :-)
TCD is offline  
Old 18 April 2010, 13:18   #40
Registered User

mrbob2's Avatar
Join Date: Aug 2006
Location: sheffield
Posts: 312
Im sorry but i just dont get it!!

Why the hell are people saying "ooh but with WINUAE you dont get exactly cycle 030 blitter emu on the vsync 50mhz blah de blah"


Ok how about having every amiga game ever instantly loading at the touch of a button, the ability to have a 500gb HD, every HDLOAD game accssible, custom screen modes. Speeds faster than an 060 with a decent pc. Hires GFX that your A500 could never dream of, the abilty to use any joypad rather than your 30 year old cruiser, multiple workbench configs, save states!

Or a real amiga that smells, is a musty yellow colour, modulator needs bending to get a colour display, slow clunky loading via disk, crap mouse, slow as hell WB which is next to impossible to be of any benefit. A computer the size of a small family hatchback sat on your desk. Having to search through thousands of game disks to find the one you want. Discovering your fave game has a disk read error.....

Dont get me wrong, i love my amiga(s) but the hardware is irreleant now. WINUA is the best emulator on any platform of any system. Everything i could do on my real amiga, i can do on WINUAE better.

For example, on my A1200 config i can have 8mb of chip ram!!! so animations in animated, octamed etc can store more sound samples.

What can you do on a real amiga that you cant on WINUAE?

probably some really anal coding demo that doesnt quite run at 58.23 mhz with accurate cpu timing zzzzzz
mrbob2 is offline  
AdSense AdSense  

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Networking WinUAE and my real Amiga ancalimon support.WinUAE 1 03 November 2011 12:30
WinUAE savestates on real Amiga Supamax support.Other 59 30 January 2009 09:42
Winuae 1.3.2 vs Real Amiga Dillon Retrogaming General Discussion 9 12 September 2006 12:42
Real Amiga HD to winUAE rartist New to Emulation or Amiga scene 14 01 May 2005 18:25
real Amiga HD under WinUAE Unregistered support.WinUAE 1 18 January 2005 10:33

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

All times are GMT +2. The time now is 02:49.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.30726 seconds with 12 queries