English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Main > Amiga scene

 
 
Thread Tools
Old 09 April 2010, 11:32   #1
antonvaltaz
Registered User
antonvaltaz's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Mirfield, West Yorkshire, UK
Age: 36
Posts: 511
ECS and OCS

I've wondered for a long time... in what way is the ECS actually 'enhanced' relative to the OCS?

Were there any games which took advantage of this improvement (i.e. would run on an A500+ or A600, but not a 1MB A500)?
antonvaltaz is offline  
AdSense AdSense  
Old 09 April 2010, 11:40   #2
TCD
Registered User

TCD's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Germany
Age: 39
Posts: 24,032
Quote:
Originally Posted by antonvaltaz View Post
I've wondered for a long time... in what way is the ECS actually 'enhanced' relative to the OCS?
Just my usual wiki link : http://en.wikipedia.org/wiki/Amiga_Enhanced_Chip_Set

Quote:
Originally Posted by antonvaltaz View Post
Were there any games which took advantage of this improvement (i.e. would run on an A500+ or A600, but not a 1MB A500)?
Not for games, but demos : http://eab.abime.net/showthread.php?t=46116
TCD is offline  
Old 09 April 2010, 11:47   #3
antonvaltaz
Registered User
antonvaltaz's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Mirfield, West Yorkshire, UK
Age: 36
Posts: 511
Ta! From that link:

Quote:
Features from the Kickstart 2 operating system were occasionally used for later games, and since these two technologies largely overlap, some users overestimate the ECS' significance.
Are there any games anyone knows of that were Kickstart 2+ only?
antonvaltaz is offline  
Old 09 April 2010, 11:51   #4
deicidal
Registered Insane

deicidal's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Ununited Kingdom
Posts: 775
Quote:
Originally Posted by antonvaltaz View Post
I've wondered for a long time... in what way is the ECS actually 'enhanced' relative to the OCS?

Were there any games which took advantage of this improvement (i.e. would run on an A500+ or A600, but not a 1MB A500)?
A few games took advantage of the 60hz mode, lemmings if you pressed one of the keys, and more annoyingly bomberman which didnt give you a choice, problem been my tv when i was kid couldn't support it.
deicidal is offline  
Old 09 April 2010, 12:28   #5
zipper
Registered User
 
Join Date: Mar 2004
Location: finland
Posts: 1,392
Wasn't there some which required 1MB Chip so not running on 0.5+0.5 MB A500?
zipper is offline  
Old 09 April 2010, 12:40   #6
deicidal
Registered Insane

deicidal's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Ununited Kingdom
Posts: 775
Quote:
Originally Posted by zipper View Post
Wasn't there some which required 1MB Chip so not running on 0.5+0.5 MB A500?
I know settlers configured itself to what the spec of the machine was by limiting the sound effect and music depending on how much chip and fast ram you had
deicidal is offline  
Old 09 April 2010, 12:50   #7
Retro1234
5150

Retro1234's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Sycophantazia
Posts: 3,776
The Red Sector GGS Cractro - The logo was RED on A500 but changed colours on A500+ was this to do with ECS.
Retro1234 is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ECS/OCS Demos for >= 020 ? coze Amiga scene 1 27 February 2011 12:26
Indivision OCS/ECS under development kipper2k Hardware mods 64 03 May 2009 11:51
Shaq Fu OCS/ECS? Old Fool request.Old Rare Games 6 19 April 2006 19:28
OCS/ECS on Multisync Monitor fc.studio request.Apps 0 19 May 2005 13:24
OCS ECS selection? PiCiJi HOL data problems 37 24 September 2003 20:21

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 12:40.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.32434 seconds with 11 queries