English Amiga Board Amiga Lore


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

 
 
Thread Tools
Old 08 July 2009, 00:03   #1
mechanicalmike
 
Posts: n/a
trying to get an Amiga 500 running

Hi there everyone, I'm new to this website altogether. I thought I might be able to get some help here. I recently bought a Commodore Amiga 500 at a local thrift store. I'm having issues with it though. The machine will power up and recognize a disk if I put one in, but all I ever get on the monitor is either a blank white screen or a picture of a hand holding a disk. Do I need to install the OS or something? Or could the hardware just be bad? There isn't any kind of boot disk in the box the machine came in. If anyone could give me any tips on getting this machine running, or where to get an Amiga OS download, that'd be great. Thanks so much.
 
AdSense AdSense  




Old 08 July 2009, 00:29   #2
FOL
PSPUAE DEV

FOL's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Wales
Age: 36
Posts: 4,566
Send a message via MSN to FOL Send a message via Skype™ to FOL
Quote:
Originally Posted by mechanicalmike View Post
Hi there everyone, I'm new to this website altogether. I thought I might be able to get some help here. I recently bought a Commodore Amiga 500 at a local thrift store. I'm having issues with it though. The machine will power up and recognize a disk if I put one in, but all I ever get on the monitor is either a blank white screen or a picture of a hand holding a disk. Do I need to install the OS or something? Or could the hardware just be bad? There isn't any kind of boot disk in the box the machine came in. If anyone could give me any tips on getting this machine running, or where to get an Amiga OS download, that'd be great. Thanks so much.
An Amiga with no HDD can only run with floppies.

The hand image is reffered to as the Kickstart (BIOS) screen. Once you get this, you have to insert a bootable Amiga floppy disk.
It will then boot that floppy disk. If your getting the Kickstart screen after inserting an Amiga type floppy, then either the disk or Floppy Drive is at fault.

To install the OS, you would need a HDD (and Workbench), which would normally plug into the side Zorro expansion slot like the A590 (20MB HDD).
FOL is offline  
Old 08 July 2009, 00:30   #3
Peter
Unemployed & Lovin' it
Peter's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Kent
Age: 46
Posts: 2,592
Have you tried to load an actual Amiga game disk?

The white screen with the hand is a good sign...
Peter is offline  
Old 08 July 2009, 08:23   #4
Jope
-
Jope's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Helsinki / Finland
Age: 34
Posts: 4,444
Send a message via MSN to Jope Send a message via Skype™ to Jope
Quote:
Originally Posted by FOL View Post
The hand image is reffered to as the Kickstart (BIOS) screen.
Please don't refer it to as the BIOS screen, because the Amiga has no BIOS. Saves confusion.

The OS is running when you see the insert disk screen.
Jope is offline  
Old 08 July 2009, 10:33   #5
FOL
PSPUAE DEV

FOL's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Wales
Age: 36
Posts: 4,566
Send a message via MSN to FOL Send a message via Skype™ to FOL
Quote:
Originally Posted by Jope View Post
Please don't refer it to as the BIOS screen, because the Amiga has no BIOS. Saves confusion.

The OS is running when you see the insert disk screen.
Hmmmmm, dont see how that can be confused.
Better than having him as what the kickstart was.

Plus you took it completely out of context. I didnt say "BIOS SCREEN", I said "Kickstart (BIOS) Screen".
FOL is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
AMIGA 4000 up and running Gribnitz support.Apps 5 30 August 2013 16:25
Amiga 500 running Google on BBC TV Steve Amiga scene 6 15 September 2012 15:36
Amiga 500 running XP Mod? Taghor Hardware mods 27 07 May 2012 19:48
Compatibility with Amiga 500 and 500+ games ErickDF Amiga scene 2 23 May 2008 20:16
WTB: Amiga 600, 500, 500 +, 1200 (NTSC) JeremyDay MarketPlace 2 30 November 2006 03:27

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 06:15.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.10743 seconds with 11 queries