English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Main > Retrogaming General Discussion

 
 
Thread Tools
Old 15 October 2008, 21:56   #1
JuvUK
Registered User
JuvUK's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Cheltenham/UK
Age: 46
Posts: 312
AD3D and AB3D2

Hi all,
1st post time, can anyone tell me how AB3D and AB3D2 run on an A1200 with a 1260 and 32mb ram?
thanks in advance, JuvUK
JuvUK is offline  
AdSense AdSense  
Old 15 October 2008, 22:42   #2
StevenJGore
Amiga Fanatic

StevenJGore's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: West Yorkshire, UK
Age: 39
Posts: 477
Welcome to the board!

AB3D runs as smooth as silk, AB3D2 runs at a good speed, but still not as fast as perhaps it should given the processing power of a 68060. Doom and Doom II run faster than AB3D2 on an 060.

Steve.
StevenJGore is offline  
Old 16 October 2008, 00:10   #3
JuvUK
Registered User
JuvUK's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Cheltenham/UK
Age: 46
Posts: 312
thanks for the welcome Steve.
so AB3D2 isn't too good with an 060? is there a patch for it? how do breathless and testament perform?
thanks
JuvUK is offline  
Old 16 October 2008, 00:23   #4
Graham Humphrey
Global Moderator
Graham Humphrey's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Norwich, Norfolk, UK
Age: 31
Posts: 10,974
Testament is pretty nippy on an '040 so I'd imagine it'd run very nicely on a faster machine. Don't like it much though.
Graham Humphrey is offline  
Old 16 October 2008, 00:30   #5
MazinKaesar
Super Robot Pilot
MazinKaesar's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Modena (Italy)
Age: 42
Posts: 848
Send a message via MSN to MazinKaesar Send a message via Yahoo to MazinKaesar
I remember I was not able to play AB3D1 on A1200 with 060... AB3D2 ran nice, but take care, this game is really DIFFICULT!!!
BTW, Breathless and DoomAttack were faster 'cause they were optimized. I don't remember about Testament... it worked fine on my old 030 so I never played it again.
MazinKaesar is offline  
Old 16 October 2008, 07:18   #6
Reynolds
Alien Breeder
Reynolds's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Szigetszentmiklos / Hungary
Age: 40
Posts: 540
Send a message via Skype™ to Reynolds
Testament just ... well... not-good-enough for a collector. Playability bad, gfx bad, and overall it's quite boring.

Breathless goes well enough to finish it off, although I think Doom has a more complex engine but still it's faster than Breathless, which is weird a bit.

AB3D simply rocks. Like Lotus II in the racing games. Fast, smooth, well playable, etc. A masterpiece

AB3DII was less professional, although still worth to try it at least. It has an RTG patch, but never worked for me somehow.
Reynolds is offline  
Old 16 October 2008, 10:02   #7
musashi5150
move.w #$4489,$dff07e
musashi5150's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Norfolk, UK
Age: 36
Posts: 2,284
I remember buying AB3D2 from eBay and giving it a go on my A4060. It ran ok but I thought it was so crap I had to sell it again immediately - didn't want it in the house

The original AB3D is nice. Especially from a coders point of view as it uses nice rasters for the display
musashi5150 is offline  
Old 16 October 2008, 11:21   #8
girv
Reticulator of Splines
girv's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Northern Ireland
Posts: 920
Send a message via ICQ to girv Send a message via AIM to girv Send a message via MSN to girv Send a message via Yahoo to girv
I'll echo what the others have said.

AB3D runs very well on 030+ so it will fly on your 060. It's an awesomely good game and one of my favourites.

AB3D2 is a bit clunky on 060 and way too hard for me. I played through AB3D many times, but lost interest in AB3D2 very quickly.

Breathless is better, but the engine is a bit simple and rooms start to feel very samey after a while. Try it, YMMV.

Doom is very good on 060 and a classic game as well. You can use many (all?) of the expansion levels created for the PC version. Do yourself a favour and pick up a Doom collection on eBay or something.

I believe Genetic Species is highly recommended too, if you like the FPS genre.

Haven't played Testament.
girv is offline  
Old 16 October 2008, 13:53   #9
StevenJGore
Amiga Fanatic

StevenJGore's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: West Yorkshire, UK
Age: 39
Posts: 477
For anybody playing AB3D2, I highly recommend using the saved game editor on Aminet. You can cheat as little or as much as you want, by giving yourself extra weapons, extra health or just extra ammo. The game's too difficult otherwise. It works with the WHDLoad version too.

Steve.
StevenJGore is offline  
Old 16 October 2008, 13:58   #10
MazinKaesar
Super Robot Pilot
MazinKaesar's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Modena (Italy)
Age: 42
Posts: 848
Send a message via MSN to MazinKaesar Send a message via Yahoo to MazinKaesar
Quote:
Originally Posted by Reynolds View Post
Testament just ... well... not-good-enough for a collector. Playability bad, gfx bad, and overall it's quite boring.
Really??? I found it nice, many monsters to shoot, nice location even if graphics was ... Legoland-like
MazinKaesar is offline  
Old 16 October 2008, 14:02   #11
DDNI
Targ Explorer

DDNI's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Northern Ireland
Age: 43
Posts: 5,090
Send a message via ICQ to DDNI Send a message via MSN to DDNI
Quote:
Originally Posted by MazinKaesar View Post
Really??? I found it nice, many monsters to shoot, nice location even if graphics was ... Legoland-like
Lego Star Wars
Lego Indiana Jones
Lego Batman


BUT first came

Lego AMIGA!
DDNI is offline  
Old 16 October 2008, 17:05   #12
MazinKaesar
Super Robot Pilot
MazinKaesar's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Modena (Italy)
Age: 42
Posts: 848
Send a message via MSN to MazinKaesar Send a message via Yahoo to MazinKaesar
Sad but true!!! AB3D, Fears, Testament, Trapped... to gain some frame per second you have to lower the resolution
MazinKaesar is offline  
Old 16 October 2008, 17:53   #13
JuvUK
Registered User
JuvUK's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Cheltenham/UK
Age: 46
Posts: 312
in what way would re-compiling this help?
JuvUK is offline  
Old 16 October 2008, 18:16   #14
musashi5150
move.w #$4489,$dff07e
musashi5150's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Norfolk, UK
Age: 36
Posts: 2,284
Quote:
Originally Posted by JuvUK View Post
in what way would re-compiling this help?
It might give you a warm sense of achievement inside
musashi5150 is offline  
Old 16 October 2008, 18:52   #15
JuvUK
Registered User
JuvUK's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Cheltenham/UK
Age: 46
Posts: 312
Thumbs up

aha! now that i do understand!!!
JuvUK is offline  
Old 16 October 2008, 19:19   #16
MazinKaesar
Super Robot Pilot
MazinKaesar's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Modena (Italy)
Age: 42
Posts: 848
Send a message via MSN to MazinKaesar Send a message via Yahoo to MazinKaesar
I don't understand instead...
MazinKaesar is offline  
Old 16 October 2008, 20:01   #17
musashi5150
move.w #$4489,$dff07e
musashi5150's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Norfolk, UK
Age: 36
Posts: 2,284
Quote:
Originally Posted by MazinKaesar View Post
I don't understand instead...
It's ok - it was a joke

Seriously though, if you want to play this game at fastest possible speed it might be an idea to try it on a good 68040 WinUAE config with JIT swiched on.

But I'd recommend playing the first AB3D instead.
musashi5150 is offline  
Old 16 October 2008, 21:10   #18
Galahad/FLT
Going nowhere

Galahad/FLT's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: United Kingdom
Age: 44
Posts: 6,604
Quote:
Originally Posted by musashi5150 View Post
It's ok - it was a joke

Seriously though, if you want to play this game at fastest possible speed it might be an idea to try it on a good 68040 WinUAE config with JIT swiched on.

But I'd recommend playing the first AB3D instead.
First AB3D is good, just a little buggy in places, I thought i'd cracked it wrong at points!
Galahad/FLT is offline  
Old 16 October 2008, 21:21   #19
JuvUK
Registered User
JuvUK's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Cheltenham/UK
Age: 46
Posts: 312
Wink

wow Fairlight!! jeez now there's a name i haven't seen in years!!! lol fond memories!!!

altough i did see this the other day which made me smile loads!

"Salutes to our old Amiga friends from:

FAIRLIGHT - RAZOR 1911 - VISION FACTORY - PARADOX - QUARTEX
DCS - CRYSTAL - ZENITH - ACCESSSION - ALPHA FLIGHT - PRODIGY
THE COMPANY - LEGEND - TRSI - ORACLE - ANTHROX - CLASSIC"

look familiar? lol
JuvUK is offline  
Old 16 October 2008, 21:34   #20
laser
Banned
 
Join Date: Aug 2006
Location: Argentina
Age: 44
Posts: 648
Quote:
Originally Posted by JuvUK View Post
Hi all,
1st post time, can anyone tell me how AB3D and AB3D2 run on an A1200 with a 1260 and 32mb ram?
thanks in advance, JuvUK
AB3D is playlable on any 030+
but
AB3D2 is not playlable even on the 040/40 or the 060/50 ....it s really slow...10-15 fps

the only way to enjoy playlable & smooth AB3D2 is using winuae...50 fps on the athlon 64x2
laser is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
lmfao at ab3d2 on laptop...miggy heaven!! terexuk Nostalgia & memories 3 20 December 2008 19:08

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 15:56.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.23873 seconds with 11 queries