English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > News

 
 
Thread Tools
Old 19 June 2008, 12:15   #1
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,934
WinUAE 1.5 released

Please, do not post bug reports or other "technical" questions here. This is not prb.WinUAE. (it gets confusing if multiple different problems are randomly mixed between other posts)


http://www.winuae.net/

WinUAE 1.5.0 (19.06.2008)
====================

Requires Windows 2000 or newer. Does not run on Windows 9x/ME.

New features/improvements:

- Picasso96 emulation rewrite.
* Major speed increase.
* Optimized blitter operations.
* Hardware (flicker free) mouse cursor emulated.
* Picasso96 <> native switch without screen/window reopening if old and new size matches (instant mode switching).
* Fullscreen to fullscreen switch without desktop flashing.
* Color space conversion, all RTG color depths supported in windowed mode as long as Windows desktop has same or higher color depth.
* Simple scaling support added, fill to whole screen instead of switching resolution. (Useful with low resolution games and demos in windowed mode or if host resolutions like 320x200 are not supported).
* Configurable 15/16/24/32 bit color space formats.
* Important notes if slowdown is noticed:
- Select "NonLocalVRAM" in Misc-panel (if major slowdown)
- Make sure display panel depth setting is same as Picasso96 depth setting (or tick "Match host and RTG color depth if possible") Color space conversion is always slower than direct match.
- Filter update.
* Scaling and centering are now more intuitive (NOTE: old settings are not compatible).
* "FS" scale multiplier added (fill whole screen).
* "1/2" scale multipler added.
* Hq3x and hq4x filters added.
* Onscreen leds are not filtered anymore.
* Keep aspect ratio option added.
* Direct3D/OpenGL filters not yet updated.
- PCMCIA SRAM card emulation, includes real PCMCIA SRAM card support.
- ROM scanner byteswapped and even/odd ROM image support.
- Multithreaded AVI recording, huge speed increase with 2+ core CPUs
- Right mouse button over image selection buttons opens favorites menu (can add/remove/edit shortcut paths to disk/rom/harddrive images).
- Sprite emulation updates, sprite doublescan support improved (for example Fantastic Dizzy CD32 background), yet another missing undocumented feature implemented.
- More compatible with timing changes caused by power saving features.
- Missing uaescsi.device CMD_GETGEOMETRY added.
- Debugger, GUI debugger improvements.
- A600/A1200/A4000 IDE emulation LBA48 (>128G) support.
- Input handling is more Windows-like, only release mouse/joystick/keyboard when WinUAE loses focus (previously when mouse was not captured)
- Added 1.5M Chip RAM (A600 + 0.5M trap door expansion) and 384M/768/1.5G Z3 RAM (configures two emulated RAM boards) configurations.
- Configuration file cache implemented, increases initial configuration list loading speed.
- 5.1 sound settings include center and LFE channel (all 4 channels mixed)

Bug fixes:

- uaenet.device random deadlock fix, NSCMD_DEVICEQUERY works correctly.
- Gayle interrupt handling update.
- CPU emulation fixes, EXTB.L and CHK.L was 68000 (should be 68020+).
- Sprite emulation fix, Super Skid Marks hires mode cars and Marvin's Marvellous Adventure score/cloud interference.
- "HAM4" and "HAM5" is displayed properly.
- Sound emulation fix, fixes Weird Dreams hospital scene sound problem.
- More compatible CD32 state restore support.
- AGA mode sprite garbage may have appeared in some cases. (1.4.5+)
- DOS formatted HD floppy image crash.
- Rare real harddrive detection crash.
- CD32 compatibility improved (Liberation CD32)
- Display emulation fix, mixed interlaced and non-interlaced modes don't cause random display errors anymore, same with doublescanned interlace modes. (for example hires-mode Pinball Illusions)
- Autoconfig emulation update, Action Replay 3 does not detect
non-existing fast RAM board anymore.
- Many lha/lzh archives mounted as a harddrive crashed.
- Mousehack (tablet) mode works again.
- On the fly mouse/joystick switching crash fix.
- A3000 1.3 SuperKickstart works again.
- Many "non-standard" resolutions were missing in Picasso96 mode.

and more..

(that includes lots of bugs most likely, I guess)

Last edited by Toni Wilen; 19 June 2008 at 16:34.
Toni Wilen is online now  
AdSense AdSense  
Old 19 June 2008, 12:22   #2
StingRay
move.l #$c0ff33,throat

StingRay's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Berlin/Joymoney
Posts: 5,586
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
WinUAE 1.5.0 (19.05.2008)
You're a bit behind Toni, we have June already. :P

Anyway, thanks for the new version, gonna test it right now here at work.
StingRay is offline  
Old 19 June 2008, 12:36   #3
HOL2001
Amigamaniac

HOL2001's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Neheim / Germany
Age: 44
Posts: 465
Yeah !!!! Many thanks Toni !
HOL2001 is online now  
Old 19 June 2008, 12:36   #4
Shoonay
Global Caturator
Shoonay's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Porando
Posts: 6,034
Quote:
Originally Posted by StingRay View Post
You're a bit behind Toni, we have June already. :P
lol, so this makes it old news already

Thanks anyways!
Shoonay is offline  
Old 19 June 2008, 12:38   #5
Graham Humphrey
Global Moderator
Graham Humphrey's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Norwich, Norfolk, UK
Age: 31
Posts: 10,974
Awesome, great work, will download it later
Graham Humphrey is offline  
Old 19 June 2008, 12:59   #6
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,934
Quote:
Originally Posted by StingRay View Post
You're a bit behind Toni, we have June already. :P

Anyway, thanks for the new version, gonna test it right now here at work.
I missed it because I used too small font when doing final editing
(EDIT: perhaps this was the worst bug in this release. I can always hope!)

btw, anyone here who has posted at least once in 1.5 beta thread are not allowed to report bugs until next beta phase
Toni Wilen is online now  
Old 19 June 2008, 13:02   #7
RedskullDC
Digital Corruption
RedskullDC's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Sydney/Australia
Age: 54
Posts: 310
Hi Toni,

All of the graphic "artifact" issues I had with previous versions at >1024x768 resolutions have all dissappeared!!

Thanks for all your hard work.

Much appreciated.

Red
RedskullDC is offline  
Old 19 June 2008, 13:04   #8
cane
Registered User
cane's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: .hr
Age: 38
Posts: 539
Nice, great work Toni
cane is offline  
Old 19 June 2008, 13:06   #9
CodyJarrett
Global Moderator

CodyJarrett's Avatar
 
Join Date: Mar 2001
Location: UK
Age: 40
Posts: 5,743
Thanks for the new release Toni.
CodyJarrett is online now  
Old 19 June 2008, 13:13   #10
Marcuz
Wurk???
Marcuz's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: .
Age: 41
Posts: 5,185
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
btw, anyone here who has posted at least once in 1.5 beta thread are not allowed to report bugs until next beta phase


thanks Toni!
Marcuz is offline  
Old 19 June 2008, 13:53   #11
zenox98
Komakino

zenox98's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: East Yorkshire
Age: 53
Posts: 172
Thanks for all the hard work, Toni.
zenox98 is offline  
Old 19 June 2008, 14:06   #12
Belgarath
HOL Team Member

Belgarath's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Manchester
Posts: 2,392
Well I've tested the new winuae with a bunch of random games in GB Amiga and so far everything still works!

So thanks toni for not breaking anything
Belgarath is offline  
Old 19 June 2008, 14:12   #13
lours
Registered User
lours's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Andorra
Age: 48
Posts: 31
Send a message via ICQ to lours Send a message via MSN to lours Send a message via Skype™ to lours
I see AHI driver and Winuaeclip have been updated but no trace in history.

Thanks Toni about this major update.
lours is offline  
Old 19 June 2008, 14:38   #14
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,934
Quote:
Originally Posted by lours View Post
I see AHI driver and Winuaeclip have been updated but no trace in history.
I forgot about those.. There is no functional changes, only change is calltrap address detection via uae.resource (if available).

btw, there may be fully rewritten AHI driver in future which includes multichannel support (up to 7.1), "infinite" samples simultaneously etc..
Toni Wilen is online now  
Old 19 June 2008, 14:48   #15
Marcuz
Wurk???
Marcuz's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: .
Age: 41
Posts: 5,185
regarding the "amiga programs" folder, the document in there describes the files with the wrong names; at least i think it does and that p96_uae_tweak should be picasso96fix? the latter in fact is not anywhere in the folder.

however, launching p96_uae_tweak in the startup sequence hangs the loading of Workbench with a black screen, so maybe i'm wrong. i was just curious, it's not something that i install usually.
Marcuz is offline  
Old 19 June 2008, 15:10   #16
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,934
Quote:
Originally Posted by marco pedrana View Post
however, launching p96_uae_tweak in the startup sequence hangs the loading of Workbench with a black screen, so maybe i'm wrong. i was just curious, it's not something that i install usually.
Not supported and not needed anymore.
Toni Wilen is online now  
Old 19 June 2008, 15:50   #17
FickiGustl
 
Posts: n/a
Nice work there TW.

i guess it back to more beta testing. ;-)
 
Old 19 June 2008, 16:03   #18
Charlie
. . Mouse . .
Charlie's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Nowhere
Age: 49
Posts: 1,792
My thanks & congratulations, again.

What amazes me is that for some time WinUAE has seemed 'complete' from my POV but non-the-less every new release seems to bring a longer list of improvements...
...all stuff I genuienly appreciate.
Charlie is offline  
Old 19 June 2008, 16:07   #19
Avanze
Amiga User

Avanze's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: State College, PA
Age: 40
Posts: 489
Cool, and another official release of UAE. Thanks Toni.
Avanze is offline  
Old 19 June 2008, 16:11   #20
heavy
Registered User
 
Join Date: Jun 2007
Location: europe
Posts: 169
I haven't tested beta version
I have a strange thing with A500 (rom 1.3 only) HD WB 1.3 : HD0 (HDF) is not detected and boot fail. when I boot on a floopy, HD1 (hdf) and HD2 (windows directory) are ok.

Last edited by heavy; 19 June 2008 at 16:18.
heavy is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
WinUAE 2.5.0 released Toni Wilen News 30 08 December 2012 19:48
WinUAE 1.4.3 Released! Avanze News 14 10 August 2007 09:42
WinUAE 1.3.4 released Paul News 11 02 January 2007 05:09
WinUAE 1.3.2 Released Avanze News 10 05 September 2006 22:08
New WinUAE Help released Paul News 3 02 January 2005 22:56

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 10:49.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 1.62841 seconds with 11 queries