English Amiga Board Amiga Lore


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Apps

 
 
Thread Tools
Old 29 October 2007, 18:32   #1
DDNI
Targ Explorer

DDNI's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Northern Ireland
Age: 43
Posts: 5,088
Send a message via ICQ to DDNI Send a message via MSN to DDNI
os3.9 Mediator Startup times.....

Ok I need your startup times to see if my system is abnormally slow. My Hardware specs are in my sig.

I use OS3.9, 3.1 roms. Warpup with Warp3D on a Picasso96 Voodoo3. I boot into 800x600 16bit.
My WB from Cold boots in 1min 48secs.


How does this compare to similar systems out there?


TIA

Last edited by DDNI; 31 October 2007 at 06:54.
DDNI is offline  
AdSense AdSense  
Old 30 October 2007, 00:01   #2
Pyromania
Moderator

Pyromania's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Chicago, IL
Posts: 1,785
I'll check mine this weekend for you.
Pyromania is offline  
Old 30 October 2007, 10:26   #3
DDNI
Targ Explorer

DDNI's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Northern Ireland
Age: 43
Posts: 5,088
Send a message via ICQ to DDNI Send a message via MSN to DDNI
good man pyro thx
DDNI is offline  
Old 30 October 2007, 10:33   #4
keropi
.
 
Join Date: Oct 2004
Location: Ioannina/Greece
Posts: 5,038
2 mins???? WAY too much! I remember my bppc/zorroIV-medZIV was booting in ~30sec...
keropi is offline  
Old 30 October 2007, 10:54   #5
DDNI
Targ Explorer

DDNI's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Northern Ireland
Age: 43
Posts: 5,088
Send a message via ICQ to DDNI Send a message via MSN to DDNI
hmmm I took a look at my 50pin terminator. i bought it as an ACTIVE one. However it does not say active anywhere on it.... Is this OK? or have I been sold a pup?

Would a passive terminator cause these issues?
DDNI is offline  
Old 30 October 2007, 10:57   #6
keropi
.
 
Join Date: Oct 2004
Location: Ioannina/Greece
Posts: 5,038
maybe you have not disabled the extra scsi devices in BPPC menu, and the system scans for them in each startup...?
keropi is offline  
Old 30 October 2007, 11:12   #7
DDNI
Targ Explorer

DDNI's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Northern Ireland
Age: 43
Posts: 5,088
Send a message via ICQ to DDNI Send a message via MSN to DDNI
My HDD is on ID2

I only have SCSI device 0 and 2 enabled with 1 LUN each.

I left 0 on as I think that the Terminator is there. Am I right?
DDNI is offline  
Old 30 October 2007, 11:24   #8
keropi
.
 
Join Date: Oct 2004
Location: Ioannina/Greece
Posts: 5,038
no, the term needs no ID ...
keropi is offline  
Old 30 October 2007, 11:27   #9
DDNI
Targ Explorer

DDNI's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Northern Ireland
Age: 43
Posts: 5,088
Send a message via ICQ to DDNI Send a message via MSN to DDNI
ok i will disable ID 0 aswell. thanks keropi.
DDNI is offline  
Old 31 October 2007, 06:29   #10
adolescent
Powered by Motorola

 
Join Date: Feb 2002
Location: Redondo Beach, CA
Age: 46
Posts: 1,064
Probably not comparable, but my A4000 with CSMK3, Mediator 4000Di, Voodoo, etc. (cold) boots in a minute (+/-5 seconds). Under two minutes isn't bad at all. If I didn't have a kickflash then I know mine would be another 20-30 seconds.
adolescent is offline  
Old 31 October 2007, 06:53   #11
DDNI
Targ Explorer

DDNI's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Northern Ireland
Age: 43
Posts: 5,088
Send a message via ICQ to DDNI Send a message via MSN to DDNI
Ok, I disabled ID0. I also turned on Synchronous for the HDD. Boot time from cold is now 55secs +/- 2 seconds, I have shaved almost a minute from my boot time!

This is a great improvement! Thanks all!

I aint done yet either! Any other suggestions?
DDNI is offline  
Old 31 October 2007, 07:06   #12
AMIGAZ
Amiga-Mad
AMIGAZ's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Sweden
Age: 40
Posts: 1,286
Send a message via ICQ to AMIGAZ
Quote:
Originally Posted by DDNI View Post
Ok, I disabled ID0. I also turned on Synchronous for the HDD. Boot time from cold is now 55secs +/- 2 seconds, I have shaved almost a minute from my boot time!

This is a great improvement! Thanks all!

I aint done yet either! Any other suggestions?
Disable the IDE with for example an IDE-killer, that will probably save you another 30sec it will look for an IDE device since I believe you're using only SCSI?
AMIGAZ is offline  
Old 31 October 2007, 07:52   #13
keropi
.
 
Join Date: Oct 2004
Location: Ioannina/Greece
Posts: 5,038
amigo, he uses a 4GB HD on the IDE channel, that cannot be the cause of delay... crossed my mind too, but then I noticed DDNI's sig
keropi is offline  
Old 31 October 2007, 09:08   #14
AMIGAZ
Amiga-Mad
AMIGAZ's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Sweden
Age: 40
Posts: 1,286
Send a message via ICQ to AMIGAZ
Quote:
Originally Posted by keropi View Post
amigo, he uses a 4GB HD on the IDE channel, that cannot be the cause of delay... crossed my mind too, but then I noticed DDNI's sig
Ahh...me noticed it now too
AMIGAZ is offline  
Old 30 November 2007, 22:27   #15
DDNI
Targ Explorer

DDNI's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Northern Ireland
Age: 43
Posts: 5,088
Send a message via ICQ to DDNI Send a message via MSN to DDNI
Hi again!

Ok I got my system running and booting nice and fast... Thanks all!!

BUT

I got one last problem. My system takes an absolute age to delete any files. Why is this? My SCSI chain "seems" ok BPPC ---- HDD------Active Term.

I create and read files at about 8.5mb/sec only have an issue with delete. I use latest version of sfs


EDIT

was thinking my SCSI cable has 5 connectors;

1. BPPC
2. Empty
3. HDD
4. Empty
5. Active term

Would it solve any issues if I did this?

1. BPPC
2. HDD
3. Active Term
4. Empty
5. Empty

or must Terminator always be on last connector

Last edited by DDNI; 30 November 2007 at 22:47.
DDNI is offline  
Old 01 December 2007, 05:40   #16
adolescent
Powered by Motorola

 
Join Date: Feb 2002
Location: Redondo Beach, CA
Age: 46
Posts: 1,064
@DDNI

Really no difference*. Empty connectors don't have any effect. If you move the terminator up the chain you just won't be able to use the connectors after it.

* Of course, cable length, the speed of electrons, etc. But, no practical difference.
adolescent is offline  
Old 01 December 2007, 14:11   #17
DDNI
Targ Explorer

DDNI's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Northern Ireland
Age: 43
Posts: 5,088
Send a message via ICQ to DDNI Send a message via MSN to DDNI
ta, moving the term up the chain will shorten it by at least half.... hmm will try n see
DDNI is offline  
Old 03 December 2007, 23:55   #18
Bamiga2002
BlizzardPPC'less

Bamiga2002's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Finland
Age: 40
Posts: 3,211
Send a message via MSN to Bamiga2002
Thanks, i used the suggested settings in my ppc-bootmenu and the first boot is significantly faster than before.
Bamiga2002 is offline  
Old 04 December 2007, 01:34   #19
DDNI
Targ Explorer

DDNI's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Northern Ireland
Age: 43
Posts: 5,088
Send a message via ICQ to DDNI Send a message via MSN to DDNI
Fixed my slow delete bu using setcache from sfs archive and adding 400 buffers to each partition...!

Many thanks to Framiga over on Amigaworld.net
DDNI is offline  
Old 28 December 2007, 19:22   #20
craven1200
 
Posts: n/a
Post

havent the best setup yet but it boots in about 35-40 seconds from cold boot to wb

setup:

A4k CS MKI 060/50mhz 128mb
Picollo SD64 4mb
CGX4 1024x768x16
Kickflash os4 (no kickstart as this gets lost after a reboot )
20GB hd on internal ide (SFS)
 
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ECS. Make OS3.1 look like OS3.9 without loosing speed. lukassid support.Apps 21 19 February 2013 00:13
Amiga going with the times amiga_Forever Amiga scene 7 08 October 2012 09:08
Mediator early-startup screen Bamiga2002 support.Hardware 33 11 November 2011 19:33
Loading times.. Soul_scientist New to Emulation or Amiga scene 2 16 December 2005 14:41
Loading times Tim Janssen Nostalgia & memories 61 14 August 2003 06:33

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 07:28.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.20031 seconds with 11 queries