English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Main > Amiga scene

 
 
Thread Tools
Old 24 October 2007, 22:52   #1
DrF
Blessed A1200 Of TeH Rat
DrF's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Bham, UK
Age: 35
Posts: 497
Considering the A3000 your thoughts and advice :)

Right, after much thinking about stuff and the general prices of A1200 gear, and then looking at the prices of big box Amiga gear, am I right in thinking add ons and upgrades are usually cheaper for the big box Amigas than the A1200?

Maybe there not actually cheaper but demand has drove A1200 prices to stupid heights, since I never knew anyone with anything other than a A500/600/1200 I guess these models out sold there bigger brothers by a long shot.

A A4000 would be lovely but I can't justify the cost, I would assume the A3000 can have its video upgraded anyhow? (so no need for AGA?)

As I have sort of gathered the A3000 can just be hooked up to a monitor? (scandoubler present?) saves me buying one and getting confused.

I think I need BinoX
DrF is offline  
AdSense AdSense  
Old 24 October 2007, 23:01   #2
woody.cool
Registered User
woody.cool's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Northampton, England
Age: 35
Posts: 118
Thumbs up

The A3000 is a very good option. The video can be upgraded but I'm unsure as to which cards are available for the A3000 having not owned one.

The A3000 is every bit as good as the A4000 (except the lack of AGA on the A3000).
woody.cool is offline  
Old 24 October 2007, 23:44   #3
cv643d
Registered User
cv643d's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Stockholm/Sweden
Age: 39
Posts: 726
Scandoubler/flicker fixer is integrated in motherboard on A3000. You can use any Zorro graphics card, preferably a Zorro 3 card with a integrated video switcher.

Here in Sweden basic stock A3000 sells for 150 euro. You can get 060 card for A1200 for about 150-200 euro, dont know if A1200 is so expensive.

Cheapest is A2000, nobody wants them. Finding a turbo board for them is tough though and they are slow as hell with Z2 graphics in hi-resolution.
cv643d is offline  
Old 25 October 2007, 00:24   #4
DrF
Blessed A1200 Of TeH Rat
DrF's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Bham, UK
Age: 35
Posts: 497
Quote:
Originally Posted by cv643d View Post
Here in Sweden basic stock A3000 sells for 150 euro. You can get 060 card for A1200 for about 150-200 euro, dont know if A1200 is so expensive.
At current exchanges thats between 100-140 which for a 060 I would say is good, but all I got offered and found so far is 030s and 040s for that price and would you believe more
DrF is offline  
Old 25 October 2007, 01:22   #5
alexh
Thalion Webshrine
alexh's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Oxford
Posts: 11,940
If a scandoubler is not essential, and you dont want to get an RTG gfx card, then a desktop A1200 is much cheaper.

Base Machine is cheaper. (30 vs 150)
Accelerators are cheaper (030@50 for 40-70)
Hard drives are cheaper and more reliable. (New 2.5" IDE vs Ancient second hand 3.5" SCSI)
Network cards are MUCH cheaper. (PCMCIA ethernet = 5, Zorro Ethernet = 75)
RAM is MUCH MUCH cheaper, easier to fit and you can have more of it (Standard 72-pin SIMMS upto 128Mbyte vs 16Mbyte Zip RAM).
A1200 has AGA, A3000 has ECS.

Dont forget that the A3000 scandoubler (like all Amiga scandoublers) doesnt work in PAL mode with some LCD monitors due to it's 50Hz refresh output. (Fine for use on most CRT monitors)

It really depends on what you want to use your Amiga for, if it is just playing games and running demos, general nostalgia, IMHO the heart and soul of what it is to use an Amiga today, then get an A1200 and use it with an RGB TV.

If you want to "pretend" to use it for serious work. Use a monitor, workbench etc. maybe spend a fortune updating it to a rather slow, PC with no applications then get an A3000

Last edited by alexh; 25 October 2007 at 01:43.
alexh is offline  
Old 25 October 2007, 10:29   #6
AMIGAZ
Amiga-Mad
AMIGAZ's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Sweden
Age: 40
Posts: 1,286
Send a message via ICQ to AMIGAZ
I have an A3000 myself which is upgraded with a Cyberstorm MKII '060 50mhz, Cybervision 64, Hydra network card, 3.1 rom chips
I think it's a sweet machine, it's as fast as an A4000 if you upgrade the buster chip to rev. 11 and it has built in SCSI controller.
The only thing I which I feel I lack on my A3000 right now is that buster 11 chip so I can enjoy DMA on my gfx card...and I can't play those nice AGA games
AMIGAZ is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
FS: FULLY LOADED A3000, a bare bone A3000 and lots of Amiga Stuff! emc_errol MarketPlace 0 30 January 2009 23:33
A3000 UAE install - Well I wish! Anyone please offer any advice or solutions? Kola New to Emulation or Amiga scene 3 09 December 2008 22:17
Thoughts..? Charlie Retrogaming General Discussion 4 21 April 2006 17:46
Some Thoughts pgf request.UAE Wishlist 1 16 May 2005 09:55
A3000 not booting, advice needed AMIGAZ support.Hardware 9 19 February 2005 19:38

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 15:14.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.14894 seconds with 11 queries