English Amiga Board Amiga Lore


Go Back   English Amiga Board > Support > New to Emulation or Amiga scene

 
 
Thread Tools
Old 16 February 2007, 00:02   #1
sut
Registered User
sut's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: England
Age: 39
Posts: 87
Amiga CD Emulation

I've recently got my hands on some Amiga CD titles.
(NOTE:I am not refering to CD32 or CDTV titles).

Now being a former CD32 owner I have no idea how to run these games under WinUAE they do not boot under CD32 mode (which they weren't designed for - so I am not surprised).

I have looked through the forum & the wiki and I cannot see any guide for running these games - if I have missed this please direct me to the page.

So any help, advice or a nudge in the right direction will be much appreciated.
sut is offline  
AdSense AdSense  
Old 16 February 2007, 00:08   #2
Retro-Nerd
Missile Command Champion

Retro-Nerd's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Germany
Age: 45
Posts: 10,675
You need an installed Amiga OS with cd-rom drivers to play amiga cd games.
Retro-Nerd is offline  
Old 16 February 2007, 00:13   #3
Ironclaw
Banned
Ironclaw's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: ...
Age: 39
Posts: 3,313
Nope, all he has to do is to add his CD as a harddrive in winuae and run directly from the CD.. that will work for most games.....
Ironclaw is offline  
Old 16 February 2007, 00:19   #4
Magno Boots
Zone Friend
 
Join Date: Feb 2006
Location: Hertfordshire
Posts: 685
Do you mean self booting cds with games on, or CDs which have to be run/opened via Workbench?

Anyways, I load workbench first, then goto hard drives, add directory, type CD0 under device name, insert true name of the CD (seek through my computer) and select path to find your Amiga disk - usually D/
Then reboot and an icon should appear on your Workbench screen.
You can probably do all this at once initially.
Magno Boots is offline  
Old 16 February 2007, 00:23   #5
sut
Registered User
sut's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: England
Age: 39
Posts: 87
One game in question is Virtual Ball Fighters and these are the steps I have taken so far:

Using the A1200 Expanded configuration
Added my CD-Rom drive as a Hard Disk
Put Workbench disk image in floppy slot 1
Loaded to workbench
Virtual Ball Fighters Icon appears
It then asks me to install CD
*edit* It states CD Installed but the game will not run, I click on the lowest spec icon and nothing happens

I cannot get further than this
sut is offline  
Old 16 February 2007, 00:46   #6
Magno Boots
Zone Friend
 
Join Date: Feb 2006
Location: Hertfordshire
Posts: 685
You seem to know as much as I do.
Good luck

BTW. I've never had an Amiga CD that booted straight into the game. Always had to click on an icon or assignCD to get it going.

Last edited by Magno Boots; 16 February 2007 at 00:56.
Magno Boots is offline  
Old 12 May 2010, 00:45   #7
Misel982001
Registered User
 
Join Date: May 2010
Location: greece
Posts: 20
Hello to all!I have an amiga emulator winuae and some games in cd iso and I dont know how to run them in winuae.Can anybody help me please?
Misel982001 is offline  
Old 12 May 2010, 01:08   #8
Misel982001
Registered User
 
Join Date: May 2010
Location: greece
Posts: 20
oh, I forgot to mention that the cd iso files are in zip form.....Is there a way I can run them?
Misel982001 is offline  
Old 12 May 2010, 01:40   #9
FOL
PSPUAE DEV

FOL's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Barry / UK
Age: 39
Posts: 5,570
Send a message via MSN to FOL Send a message via Skype™ to FOL
Quote:
Originally Posted by Misel982001 View Post
oh, I forgot to mention that the cd iso files are in zip form.....Is there a way I can run them?
Extract them and use the latest beta.
FOL is offline  
Old 13 May 2010, 20:08   #10
Misel982001
Registered User
 
Join Date: May 2010
Location: greece
Posts: 20
Thank you

I understand how to extract them,but how do I run them?What is the latest beta?
Misel982001 is offline  
Old 13 May 2010, 20:50   #11
FOL
PSPUAE DEV

FOL's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Barry / UK
Age: 39
Posts: 5,570
Send a message via MSN to FOL Send a message via Skype™ to FOL
Quote:
Originally Posted by Misel982001 View Post
I understand how to extract them,but how do I run them?What is the latest beta?
Use quick start and select CD32, then the Floppy location turns into an ISO location box, click and select your iso.
FOL is offline  
Old 13 May 2010, 21:16   #12
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,668
Official WinUAE version (2.1.0) is newer than any beta..

Zipped CD images work directly but startup can be slow if zips are big.
Toni Wilen is offline  
Old 13 May 2010, 21:31   #13
Misel982001
Registered User
 
Join Date: May 2010
Location: greece
Posts: 20
Thanx!

Thank you very much sir.I'll try to do it and I'll tell you the news....
Misel982001 is offline  
Old 14 May 2010, 15:05   #14
FOL
PSPUAE DEV

FOL's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Barry / UK
Age: 39
Posts: 5,570
Send a message via MSN to FOL Send a message via Skype™ to FOL
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post

Zipped CD images work directly but startup can be slow if zips are big.
Didnt know that, not that I would ever used stuff zipped.

Thanks for the info, .
FOL is offline  
Old 14 May 2010, 15:38   #15
Misel982001
Registered User
 
Join Date: May 2010
Location: greece
Posts: 20
I have done that but nothing happens.The winuae goes to the screen with the disk that enters the drive and nothing more happens....I used quick start though and rom 3.1.Any suggestions please...?
Misel982001 is offline  
Old 14 May 2010, 15:46   #16
Misel982001
Registered User
 
Join Date: May 2010
Location: greece
Posts: 20
I start the machine directly without entering the workbench OS.Does this has to do anything with my problem?
Misel982001 is offline  
Old 14 May 2010, 17:35   #17
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,668
Only CD32 and CDTV configurations can boot from CD. CD32 does not use normal KS 3.1. Quickstart selects correct ROMs automatically or complains if they are missing.

Amiga CD (not CD32 or CDTV) games require WB installation.
Toni Wilen is offline  
Old 14 May 2010, 18:42   #18
FOL
PSPUAE DEV

FOL's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Barry / UK
Age: 39
Posts: 5,570
Send a message via MSN to FOL Send a message via Skype™ to FOL
Quote:
Originally Posted by Misel982001 View Post
I start the machine directly without entering the workbench OS.Does this has to do anything with my problem?
As toni said.

You need the CD32 Kickstart and CD32 Extended Kickstart.
FOL is offline  
Old 14 May 2010, 19:10   #19
Misel982001
Registered User
 
Join Date: May 2010
Location: greece
Posts: 20
Where can I find the cd32 extended kick start? I dont think I know how to do workbench installation....I also have a problem with the save disk.I cannot uncheck the box on the floppy disc which says "write protected" so I cannot save games....Any suggestions?
Misel982001 is offline  
Old 14 May 2010, 20:47   #20
FOL
PSPUAE DEV

FOL's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Barry / UK
Age: 39
Posts: 5,570
Send a message via MSN to FOL Send a message via Skype™ to FOL
Quote:
Originally Posted by Misel982001 View Post
I also have a problem with the save disk.I cannot uncheck the box on the floppy disc which says "write protected" so I cannot save games....Any suggestions?
The file properties in windows are set to unwritable?
FOL is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Real Amiga or Emulation NytroX86 Retrogaming General Discussion 70 11 November 2013 22:15
amiga emulation bhamoggy New to Emulation or Amiga scene 0 24 February 2013 13:11
Amiga legal emulation is possible? Leandro Jardim Retrogaming General Discussion 2 21 August 2010 15:40
Emulation on the Amiga Peanutuk Amiga scene 17 19 January 2005 20:44
New to Amiga Emulation? Djay New to Emulation or Amiga scene 1 02 December 2002 16:39

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 01:41.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.32547 seconds with 11 queries