English Amiga Board   Amiga Lore


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

 
 
Thread Tools
Old 21 January 2007, 21:06   #1
Mike UK
Motorollin
Mike UK's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Huddersfield UK
Age: 33
Posts: 232
Is this 2mb or 1mb? (A500+ upgrade)

Hiya is this a 4mb A500+ upgrade?



Cheers Mike
Mike UK is offline  
AdSense AdSense  
Old 21 January 2007, 21:24   #2
alexh
Thalion Webshrine
alexh's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Oxford
Posts: 11,281
No such thing.

There is only a 1Mbyte A500+ trapdoor expansion (bringing the total to 2Mbyte Chip RAM)
alexh is online now  
Old 21 January 2007, 21:30   #3
Mike UK
Motorollin
Mike UK's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Huddersfield UK
Age: 33
Posts: 232
Thought so seen it on ebay and it was advertised as 4mb lol

just won this
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.d...4924&rd=1&rd=1

Doesnt look like 2mb to me possibly 1mb ill have to see what sims are on it when it arrives what size do you lot think it is?

Cheers

Last edited by Mike UK; 21 January 2007 at 21:43.
Mike UK is offline  
Old 21 January 2007, 21:47   #4
alexh
Thalion Webshrine
alexh's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Oxford
Posts: 11,281
There is NO SUCH THING!

There are really only 512Kbyte (A500) and 1Mbyte (A500+) trap door expansions.

To be any larger they would have to clip to the CPU [Edit:] Or the Gary chip

Last edited by alexh; 21 January 2007 at 22:19.
alexh is online now  
Old 21 January 2007, 21:51   #5
keropi
.
 
Join Date: Oct 2004
Location: Ioannina/Greece
Posts: 5,040
so, those are 256kb simms of the auction????
keropi is offline  
Old 21 January 2007, 21:51   #6
Mike UK
Motorollin
Mike UK's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Huddersfield UK
Age: 33
Posts: 232
I know theres a hardware limit.
Although 32 pin sims did come in different capacitys if memory serves me correct. its been a long time since i dealt with them.
Mike UK is offline  
Old 21 January 2007, 21:55   #7
Paul_s
Stuck in 1985

Paul_s's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Amigaville
Age: 36
Posts: 2,993
That'll probably be half or a full meg the one you've bought.

Power computing did one's that went upto 4m on the 500/+ although there was a daughter board supplied iirc for Gary.

Out of interest have you checked the onboard battery on the 500+ (you'll need to take it apart as it's located on the actual motherboard)

They are well over due to be replaced (better removed completely imo) (1992 - service life of 6 years) and you don't want it leaking

Just something to bear in mind if you have a 500+.
Paul_s is offline  
Old 21 January 2007, 21:58   #8
Mike UK
Motorollin
Mike UK's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Huddersfield UK
Age: 33
Posts: 232
Good advice yeah i took the battery out within an hour of owning it luckily it hadnt leaked got one to solder on when i got some time free
Mike UK is offline  
Old 21 January 2007, 22:00   #9
alexh
Thalion Webshrine
alexh's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Oxford
Posts: 11,281
I've discovered that there are some larger A500 Trapdoor RAM expansions but all of course have to clip to the Gary. Elbox also does one.

@Keropi
There were lots of things that shipped with 256kbyte 30-pin SIMMs (never upgraded an Atari STe have you!) including Marpet's A600 trapdoor expansion.

@Paul_S
I'd like to get a look at the PowerC thing with a clip to the Gary. Unfortunately there are no good pics of it on the net.

Last edited by alexh; 21 January 2007 at 22:20.
alexh is online now  
Old 21 January 2007, 22:00   #10
keropi
.
 
Join Date: Oct 2004
Location: Ioannina/Greece
Posts: 5,040
here it is, Marpet Developments: MP500B
those must be 256kb 30pin simms....
keropi is offline  
Old 21 January 2007, 22:05   #11
Mike UK
Motorollin
Mike UK's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Huddersfield UK
Age: 33
Posts: 232
You found that one quick! cool hopefully its still got the same simms on board
Mike UK is offline  
Old 21 January 2007, 22:17   #12
alexh
Thalion Webshrine
alexh's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Oxford
Posts: 11,281
@Paul_S

You are right, there seems to be a lot more of these things that I first thought and they mainly clip to the Gary as you say.
alexh is online now  
Old 21 January 2007, 22:56   #13
Zetr0
Ya' like it Retr0?
Zetr0's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: United Kingdom
Age: 40
Posts: 9,301
I wonder if it is possible to convert one of these to connect to the A600 and Gayle chip ?......

i wonder i wonder i wonder.......
Zetr0 is offline  
Old 21 January 2007, 23:41   #14
Paul_s
Stuck in 1985

Paul_s's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Amigaville
Age: 36
Posts: 2,993
It makes me wonder if you can fit anymore in that A600 as it is Zetro
Paul_s is offline  
Old 21 January 2007, 23:52   #15
Skylight
Crazy Collector
Skylight's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Munich/Bavaria + Saxony + Thailand
Age: 43
Posts: 144
Quote:
Originally Posted by Zetr0
I wonder if it is possible to convert one of these to connect to the A600 and Gayle chip ?......

i wonder i wonder i wonder.......
The Gayle is not really comparable with the trusty old Gary address decoder.
Gayle and the Fat Gary from A4000 are containing the IDE controller btw.

Here ist the Gary documentation from Dave Haynie's archive:
http://www.thule.no/haynie/systems/a.../docs/gary.txt

Somewhere i got the Gayle documentation too ...

btw ... every trapdoor memory expansion with more than 1MB must connect to the Gary socket (but never to the CPU) to use the full available address space.

But u can use only about 1.8MB (otherwise u would trash the chipset registers! )


Ciao, Rick ...
Skylight is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
A500 1mb upgrade chips available kipper2k support.Hardware 7 13 August 2012 21:05
FOR SALE: A500 1MB upgrade and A500+ 1MB upgrade clueless MarketPlace 1 17 March 2010 12:21
is a 1MB ram upgrade worth it? SWOS Retrogaming General Discussion 15 13 June 2007 23:49
A600 1mb upgrade with clock, made by marpet developments 1994 Smiley MarketPlace 3 05 June 2005 14:20
WANTED: Amiga 600 1MB Upgrade Andrew MarketPlace 0 09 January 2002 12:30

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 17:45.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.22044 seconds with 11 queries