English Amiga Board Amiga Lore


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 08 January 2007, 01:38   #1
trackah123
Amiga User

trackah123's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Delft / The Netherlands
Posts: 323
Floppy disk New Floppy Drive Sound for WinUAE

hi guys..

i recorded my real amiga 500 floppy drive sound using a sampler and x-copy (track 0-80 checkdisk) and made it for WinUAE..
it sounds like 75% of my real amiga 500..

http://www.xtremesr.com/trackah123/d...ounds_a500.zip

plz try this out and let me know what you think of it

installation instructions :

unpack the "uae_data" folder contained in the zip file to your WinUAE folder..
then run WinUAE and go to Sound.. then instead of "A500 (WinUAE built-in)" choose "A500" and off you go

Last edited by trackah123; 08 January 2007 at 01:45.
trackah123 is offline  
AdSense AdSense  
Old 08 January 2007, 03:17   #2
boing_1000
A1000 Addict
boing_1000's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Eastern USA
Age: 30
Posts: 561
Just tried it out. A little laggy but pretty good! I'm impressed. My attempt at recording the A1000 drive sounds isn't as good as that.
boing_1000 is offline  
Old 08 January 2007, 03:48   #3
trackah123
Amiga User

trackah123's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Delft / The Netherlands
Posts: 323
my first recording attempt was also the best one.. i tried some more recordings to hopefully improve it but it didnt sound right at all.. but the first recording attempt sounded best.. was a lucky shot
trackah123 is offline  
Old 08 January 2007, 11:13   #4
Grimbog
Registered User
 
Join Date: Dec 2006
Location: UK
Posts: 31
Nice stuff trackah123!

Actually, I don't know if any of the WinUAE guru's are up for this... but I have a professional Neumann mic (M149) handy if anyone wants some crystal clear sounds of the Amiga drive. It's omnidirectional too, so I can isolate the surroundings.
Grimbog is offline  
Old 08 January 2007, 11:21   #5
trackah123
Amiga User

trackah123's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Delft / The Netherlands
Posts: 323
sounds nice .. there is only 1 thing about it that is probably winuae related..

you can never get it to sound exactly like an original amiga because probably winuae handles the "spinning sectors from 0-40-80" and back differently or well it sounds different .. too electronic and too sharp imho i didnt noticed that only on my sounds.. but all soundtypes (LOUD ST Build-in etc).. while the driveticks are very good (100% original) ..

im not sure but to make winuae 100% to sound like a real amiga then the soundsystem or something else needs to be changed (the handling of sectorsearch/driveseekspin)..

again i cannot confirm this.. but i think thats why it just doesnt sound like a real amiga for 100%

i also noticed a difference in sound (sectorspin) on the same sample under different khz (44100 and 48000)

Last edited by trackah123; 08 January 2007 at 11:39.
trackah123 is offline  
Old 08 January 2007, 12:13   #6
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,535
Quote:
Originally Posted by trackah123
im not sure but to make winuae 100% to sound like a real amiga then the soundsystem or something else needs to be changed (the handling of sectorsearch/driveseekspin)..
Echos and resonances etc.. are most likely causing the difference when stepping quickly (previous and next step sounds mix). UAE only plays single samples, no special audio processing.

I guess "emulating" this would need lots of experimentation (and different Amiga models and drives have very different sound)

Quote:
i also noticed a difference in sound (sectorspin) on the same sample under different khz (44100 and 48000)
Probably caused by basic resampler in disk sound code (sound is simply mixed with paula audio)
Toni Wilen is online now  
Old 08 January 2007, 16:59   #7
trackah123
Amiga User

trackah123's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Delft / The Netherlands
Posts: 323
yes now you say that.. that could be it.. i think a real amiga just blends smoothly together on sound when it comes to the sectorspin.. it also sounds more smooth (not sharp/snatchy)

while like you said winuae plays single samples.. when it goes from sector 1 to 2.. probably it stops with sector 1 (sample cut) and continues with sector 2..

less resonance or more voices/sounds at the same time probably will make it sound a bit more like the real thing but also more cpu-consuming i think (like in some games where you can set voices / sounds up to 32 / 64 )
trackah123 is offline  
Old 08 January 2007, 18:53   #8
glue
Registered User
glue's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Poland
Age: 43
Posts: 63
i tryed to use new sound but i when change from a500 built in to a500 , my sound don't play and i see no sound. i depacked uae_data into winuae folder with winuae (beta9)

any idea ?

rgdrs.
glue is offline  
Old 08 January 2007, 19:33   #9
trackah123
Amiga User

trackah123's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Delft / The Netherlands
Posts: 323
hmm yes i had another guy that had the same problem.. not sure why? maybe soundcard related.. have you tried version 1.3.4 yet?
trackah123 is offline  
Old 08 January 2007, 20:39   #10
Mad-Matt
Longplayer

Mad-Matt's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Lincoln / UK
Age: 38
Posts: 1,580
Send a message via ICQ to Mad-Matt Send a message via MSN to Mad-Matt
im using 1.3.4 and too cannot play these floppy sounds. Its something emu related though I think as the LOUD setting doesnt work either. ST and Built in does work though.
Mad-Matt is offline  
Old 08 January 2007, 20:50   #11
trackah123
Amiga User

trackah123's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Delft / The Netherlands
Posts: 323
thats strange yes.. for some people it works and for some it isnt.. the wave files are ok tho.. so yes it must be winuae/windows or even hardware related (soundcard)
trackah123 is offline  
Old 08 January 2007, 20:55   #12
Retro-Nerd
Missile Command Champion

Retro-Nerd's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Germany
Age: 45
Posts: 10,628
I noticed the same. But i don't know exactly the time. I recently bought a new soundcard, i thought this was the problem.
Retro-Nerd is offline  
Old 08 January 2007, 20:56   #13
trackah123
Amiga User

trackah123's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Delft / The Netherlands
Posts: 323
hmm yeah i cant really help you guys with that.. if you play these wave files with windows media player they work fine.. so yes it could be winuae issue
trackah123 is offline  
Old 08 January 2007, 21:10   #14
glue
Registered User
glue's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Poland
Age: 43
Posts: 63
media files plays good in winamp or other player but why WINUAE don't look it ?? mayby TONI can crunched this audio files into new BETA as A500 BUILT IN ? it's my sugestion

i have audio on board ( GIGABYTE GA-K8NS ) and winuae installed on
my partition :

E:\Emulatory\amiga\Emulation\WinUAE
glue is offline  
Old 08 January 2007, 21:26   #15
trackah123
Amiga User

trackah123's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Delft / The Netherlands
Posts: 323
maybe only sound blaster can handle the winuae floppy sound i have sound blaster xf-i elite pro. works fine here.. i dont really like onboard soundcards. they always seem to act up in 1 way or another..
trackah123 is offline  
Old 08 January 2007, 21:40   #16
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,535
It can't have anything to do with sound card, it is software mixed with paula audio stream before it goes to sound card.

First, check logs, as usual..
Toni Wilen is online now  
Old 08 January 2007, 21:48   #17
trackah123
Amiga User

trackah123's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Delft / The Netherlands
Posts: 323
toni i seem to miss a wave file

13-531: driveclick: can't open 'C:\Program Files\WinUAE\uae_data\drive_spinnd_A500' (or 'C:\Program Files\WinUAE\uae_data\drive_spinnd_A500.wav')

what does spinnd do? are there more files i forgot to create

anyway heres my logfile (winuae floppy sound works fine here)
http://www.xtremesr.com/trackah123/winuaelog.txt

13-515: SOUND: PCM:0 'SB X-Fi Audio [9C00]'/2/16 bits/44100 Hz/buffer 16384/dist 4096
13-640: SOUND: 5100 = (5292 - 192)
13-640: SOUND: bs=128 w=10240 max=16384 tof=21845 tuf=29127
trackah123 is offline  
Old 08 January 2007, 22:11   #18
Retro-Nerd
Missile Command Champion

Retro-Nerd's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Germany
Age: 45
Posts: 10,628
I can choose & save the "Amiga 500" floppy sounds, but after starting the emulator gui shows "No Sound".
Attached Files
File Type: txt winuaelog.txt (2.8 KB, 109 views)

Last edited by Retro-Nerd; 08 January 2007 at 22:49.
Retro-Nerd is offline  
Old 08 January 2007, 22:34   #19
andreas
Zone Friend
 
Join Date: Jun 2001
Location: Germany
Age: 43
Posts: 5,858
Send a message via ICQ to andreas Send a message via AIM to andreas
Works for me in 1.3.3.

Excellent work trackah!

I don't want to disrespect hal's previous efforts too much, but well, it's a fact that the disk had sounded as if it was shortly before its wit's end!
andreas is offline  
Old 08 January 2007, 23:05   #20
trackah123
Amiga User

trackah123's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Delft / The Netherlands
Posts: 323
retro-nerd, i see you have a c-media card.. and also your numbers are alot higher on the "sound" lines in your logfile then mine.. maybe that has something to do with it.. dunno.. i hope toni can figure it out
trackah123 is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
About improving the WinUAE Floppy Drive Sound emulation... Dr.Venom request.UAE Wishlist 48 10 April 2017 11:09
Floppy drive sound vs sound emulation mark_k support.WinUAE 4 14 November 2016 11:36
Floppy drive sound Chipmunk_UK_1 support.WinUAE 129 30 March 2006 21:00
WinUAE floppy drive sound emulation boing_1000 request.UAE Wishlist 3 20 January 2006 21:44
Drive Sound --> Official WinUAE P-J request.UAE Wishlist 21 13 February 2004 19:33

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 16:51.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.21183 seconds with 12 queries