English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Main > Retrogaming General Discussion

 
 
Thread Tools
Old 07 September 2006, 15:36   #1
cosmiq
Junior Member
cosmiq's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Holland
Age: 35
Posts: 296
Connect A500 to nonRGB scart?

Hi, I want to connect my amiga 500 to a non-RGB scart. Do I need some kind of convertor for it? I already have a scandoubler to connect it to a VGA monitor but thats not what I need. Connecting it to an AV scart gives problems (only sound, no video). It would be best to put something inbetween so that I can use the AV scart.
cosmiq is offline  
AdSense AdSense  
Old 07 September 2006, 16:50   #2
alexh
Thalion Webshrine
alexh's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Oxford
Posts: 11,939
You need an A520, three phono cables (Stereo sound + Composite video), and a SCART dongle

Last edited by alexh; 07 September 2006 at 17:05.
alexh is offline  
Old 07 September 2006, 17:11   #3
cosmiq
Junior Member
cosmiq's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Holland
Age: 35
Posts: 296
Thanks for telling: -- I just ordered one at amigakit.com. Hopefully it will work.
cosmiq is offline  
Old 07 September 2006, 17:27   #4
alexh
Thalion Webshrine
alexh's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Oxford
Posts: 11,939
At €25 they are a bit expensive from Amiga Kit, but it's your money

The A520's are virtually indestructable and it WILL work on a non RGB SCART (with the cables and SCART dongle).

Does your TV only have one SCART socket?

I've never come across a TV manufactured in the last 10 years which didnt have at least 1 RGB compatible SCART socket.

Most Amiga SCART problems arise from incorrectly wired Amiga RGB cables rather than non RGB capable SCART sockets

The makers of the cables usually screw up the wiring to the FAST BLANKING (pin 16) on the SCART cable. This pin activates RGB mode on your TV.
alexh is offline  
Old 07 September 2006, 18:02   #5
cosmiq
Junior Member
cosmiq's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Holland
Age: 35
Posts: 296
omg!! Thats interesting information you're posting.. I have to check my cables. I've got about 3 of them, but I always thought it was the scart port of the TV
Anyway, I already ordered the unit so I also might be able to connect it to the video-in of my PC and other neat stuff
cosmiq is offline  
Old 07 September 2006, 19:28   #6
alexh
Thalion Webshrine
alexh's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Oxford
Posts: 11,939
It may still be your TV but in order for an Amiga RGB cable to work there has to be between 1v and 3v on pin 16.

http://www.proav.de/index.html?http&...rt-pinout.html

Pin 18 also has to be wired to ground.

Sigh, Nostalgia moment. I discovered this info in about 1990 when I bought my cable from a shop in Preston, Lancashire, UK. It was a little back street electronics shop down Cannon Street. I am sure it isnt there anymore, dunno what it was called.

They were always making Amiga cables and didnt work.

I doubt anyone will know where I mean

Last edited by alexh; 07 September 2006 at 19:36.
alexh is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How can I connect my A500+ to the Internet? Sim085 support.Hardware 12 13 May 2013 07:50
TV Tuner for PC to connect my Amiga via Scart cable. VoltureX support.Hardware 8 11 June 2012 18:17
A500 RGB-SCART Cable Colour Problems j_sntos support.Hardware 3 04 May 2012 00:20
A500 scart lead Dave_wb support.Hardware 1 08 December 2006 23:04
Hello! A500 and scart cable JuGz support.Hardware 8 24 February 2003 02:57

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 00:52.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.12540 seconds with 11 queries