English Amiga Board Amiga Lore


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Apps

 
 
Thread Tools
Old 11 April 2005, 03:43   #1
dkovacs
Registered User
dkovacs's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Goderich Ontario Canada
Age: 41
Posts: 64
Cool Good MP3 player for A1200 020/FPU

Are there any good MP3 players for an A1200 with an 020 processor and FPU?

Dan
dkovacs is offline  
AdSense AdSense  
Old 11 April 2005, 06:11   #2
Akira
Registered User

Akira's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: New York
Posts: 17,981
No man, MP3s barely run OK on an 060 (and that's low quality ones)

Forget about it. Unless you want to build a MAS-Player, which is a hardware decoder of MP3s, there's no way to make your A1200 play MP3s.
Akira is offline  
Old 11 April 2005, 08:27   #3
Bamiga2002
BlizzardPPC'less

Bamiga2002's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Finland
Age: 40
Posts: 3,211
Send a message via MSN to Bamiga2002
Quote:
Originally Posted by Akira
No man, MP3s barely run OK on an 060 (and that's low quality ones)
You're wrong here, MP3:s run barely, say, on a 68030 with lower quality (did you mean this?). With 060 they can be played with full 44100-quality as i did with my former blizzard 1260. But i overclocked it from 50mhz-->60mhz to achieve some free processor time to do something in the background. With 50mhz it's tacky to listen to MP3:s with full quality and at the same time do something else, with AmigaAMP that is (don't remember how other players performed).
Bamiga2002 is offline  
Old 11 April 2005, 09:06   #4
Miggy2TheMax
Junior Member

Miggy2TheMax's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Australia
Age: 39
Posts: 374
I think Bamiga2002 is right. there are mp3 players for 040s, was searching for them a while back for macs. They exsist don't know how they perform.

having said this: 020 + FPU will NOT cut the mustard no matter what.
I think you will be pushing your luck playing low quality (64kbit) mp3s with a
very fast 030 (50mhz), 040 should be comfortable with 64kbit and 060 should be comfortable with 128kbit.

Akira maybe your refering to 192/256kbit encoded mp3's?
Miggy2TheMax is offline  
Old 11 April 2005, 10:23   #5
commie1974
Ami Worshipper
commie1974's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Piraeus-Greece
Age: 43
Posts: 215
With my Apollo 1240 @40 MHz + 32Mb fast, mpega integer plays very well in stereo, 14 bit calibrated (with mpega GUI), even 320kbit MP3s! No need to say, that if I try to do any other tasks, the system goes like a limb turtle! It even plays well in mono, with a Blizzard 1230 @50 MHz, but only 8-bit decoding and no other tasks running!
commie1974 is offline  
Old 11 April 2005, 10:39   #6
Bamiga2002
BlizzardPPC'less

Bamiga2002's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Finland
Age: 40
Posts: 3,211
Send a message via MSN to Bamiga2002
As Akira mentioned, MAS-player is one option or a soundcard. A Prelude/Delfina Lite could play MP3 with your miggy just fine i think.
Bamiga2002 is offline  
Old 11 April 2005, 15:24   #7
Miggy2TheMax
Junior Member

Miggy2TheMax's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Australia
Age: 39
Posts: 374
Quote:
Originally Posted by commie1974
With my Apollo 1240 @40 MHz + 32Mb fast, mpega integer plays very well in stereo, 14 bit calibrated (with mpega GUI), even 320kbit MP3s! No need to say, that if I try to do any other tasks, the system goes like a limb turtle! It even plays well in mono, with a Blizzard 1230 @50 MHz, but only 8-bit decoding and no other tasks running!
very nice setups you got there! thats handy to know! Cheers.
Miggy2TheMax is offline  
Old 11 April 2005, 16:04   #8
ant512
Registered User
 
Join Date: Dec 2002
Location: California
Posts: 942
My Blizzard 1260/50Mhz will play full-quality 192Kbps MP3s in 16-bit through a Prelude1200 using the integer version of MPEGA. Can't do anything else at the same time, though.
ant512 is offline  
Old 11 April 2005, 17:14   #9
Akira
Registered User

Akira's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: New York
Posts: 17,981
I'm talking about REAL QUALITY MP3s here not artifacted 16kbps~>128kbps garbage

Probably my 030 can do a few at 128kbps but rendering my machine useless... What's the point in loading them if you can't do anything else?

I say that unless you got a PPC, this is pointles..
Akira is offline  
Old 11 April 2005, 18:25   #10
Bamiga2002
BlizzardPPC'less

Bamiga2002's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Finland
Age: 40
Posts: 3,211
Send a message via MSN to Bamiga2002
Quote:
Originally Posted by Akira
Probably my 030 can do a few at 128kbps but rendering my machine useless... What's the point in loading them if you can't do anything else?
There's always the fun point that you can say to your PC friends that you have listened to MP3:s with only a 68030 Amiga running @50mhz. Same thing when running Quake....
Bamiga2002 is offline  
Old 11 April 2005, 19:58   #11
Akira
Registered User

Akira's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: New York
Posts: 17,981
That's no fun to me, the good point of my Amiga 1200 is when I produce work with it, PROFESSIONAL work, and when someone asks me how I created that stunning thing, I tell them that I made it using an Amiga.

Nothing's stunning about playing shit arse quality MP3s in an Amiga and bogging down the system in the process.. Same as Quake.

Still utilizing it today for professional grade work IS stunning and something to brag about.
Akira is offline  
Old 11 April 2005, 20:34   #12
Bamiga2002
BlizzardPPC'less

Bamiga2002's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Finland
Age: 40
Posts: 3,211
Send a message via MSN to Bamiga2002
That last one wasn't meant to be taken so seriously, and you've made your point.
Bamiga2002 is offline  
Old 11 April 2005, 20:55   #13
spiff
Oh noes!
spiff's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Neverland
Posts: 660
/.
So it can play mp3, but does it run linux???
spiff is offline  
Old 11 April 2005, 21:24   #14
Akira
Registered User

Akira's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: New York
Posts: 17,981
Quote:
Originally Posted by Bamiga2002
That last one wasn't meant to be taken so seriously, and you've made your point.
Sorry ;D

You can run some stupid flavour of X on an 030 but nohing useful. Higher machines have a RedHat port AFAIK (or is that redhat port PPC?)
Akira is offline  
Old 11 April 2005, 22:13   #15
RetroMan
Registered User
RetroMan's Avatar
 
Join Date: Aug 2001
Location: Germany
Age: 44
Posts: 3,704
Quote:
Originally Posted by spiff
/.
So it can play mp3, but does it run linux???
Sure, why not
RetroMan is offline  
Old 11 April 2005, 22:41   #16
zardoz
Zone Friend
zardoz's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Wales
Age: 46
Posts: 128
Why do you suggest that high quality MP3s need a higher spec machine to replay? Encoding an MP3 is increasingly cpu intensive as the quality decreases and the compression increases, so perhaps the reverse is true? ie to convert a low quality mp3 to 16bit / 44Khz is harder than with a high one. To take it to extremes, as compression -> 0 you get to raw files which my A1200 played four of at a time.

Just a thought
zardoz is offline  
Old 11 April 2005, 22:57   #17
trilobyte
 
Posts: n/a
Quote:
Originally Posted by Akira
I'm talking about REAL QUALITY MP3s here not artifacted 16kbps~>128kbps garbage

Probably my 030 can do a few at 128kbps but rendering my machine useless... What's the point in loading them if you can't do anything else?

I say that unless you got a PPC, this is pointles..
I've had very good luck playing MP3s at full quality, AHI 14-bit, on my A2000 060-50mhz. I can do other things too, like surf the web, check email, use AIM, IRC, etc, with hardly any slowdown. Using Scout, the report is that the mp3 playback takes about 60-65% of the CPU.

This is using mpega.library through AMPlifier. Another good player is Prayer.

Cheers
 
Old 11 April 2005, 22:58   #18
Akira
Registered User

Akira's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: New York
Posts: 17,981
Just try it, don't believe me.

And Linux won't run on an 020 system and probably not on an 030, depends on the distro. Amix barely runs on an 030 (it's a buggy piece of shite afaik)
Akira is offline  
Old 11 April 2005, 23:05   #19
Miggy2TheMax
Junior Member

Miggy2TheMax's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Australia
Age: 39
Posts: 374
amiga 500 with 530T (4mb only), debian m68k no worries it works just a
bit slow tho. Damm I need to find a GVP 4mb stick somewhere

if you had an mmu on an 020, you could run it also, not that you'd want to it
would be way too slow... ahhh now maybe running uclinux could give it a go there
Miggy2TheMax is offline  
Old 11 April 2005, 23:26   #20
ant512
Registered User
 
Join Date: Dec 2002
Location: California
Posts: 942
Quote:
Originally Posted by Akira
And Linux won't run on an 020 system and probably not on an 030, depends on the distro. Amix barely runs on an 030 (it's a buggy piece of shite afaik)
Had Debian Woody installed on my 060 for a while, until one day I thought, "Why have I got Debian Woody installed on my 060?" I then took the hard drive out (dedicated Linux drive), stuck it in an external 3.5" case, and formatted it with FAT32.
ant512 is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cheapo Mp3 player to load Spectrum games? Retrofan Retrogaming General Discussion 12 07 June 2011 14:06
Mas player (mp3) and long filename ? sidchip_fr support.Apps 5 14 August 2008 20:02
NSF/SID/SPC on your MP3 player Frog News 2 28 March 2007 21:08
For Sale: MP3@64 (Clockport MP3 player!) Smiley MarketPlace 6 18 March 2007 01:13
Amiga MP3 Player Zetr0 Amiga scene 8 11 January 2007 09:46

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 11:54.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.21738 seconds with 11 queries