English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.FS-UAE

 
 
Thread Tools
Old 09 January 2022, 04:09   #1
vk3heg
Registered User
vk3heg's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Australia
Age: 53
Posts: 120
Amilator Update

Hi Guys,

I've been working on updating Amilator, by Winloze99. No new features have been added, just updating of the software and adding a few things I wanted.

from the Readme...

Modifications by vk3heg

Updated to Debian 11 Bullseye, and kernel 5.10.0-10
Updated FS-UAE from 3.0.5 to 3.1.64-0
Added SSH with root login
Added the Debian 11 & FS-UAE repo for easy updating
Added Midnight Commander

32 Bit version:
https://bester.activateit.net.au/ind...kH2oFiyS7GEjDT

64 Bit version:
https://bester.activateit.net.au/ind...zYLf9KZKDp7bZe


Feed back welcome.


Stephen

Last edited by vk3heg; 12 June 2022 at 19:12. Reason: Updated link
vk3heg is offline  
Old 09 January 2022, 08:41   #2
mkrleza
Registered User

 
Join Date: Jan 2022
Location: Zagreb, Croatia
Posts: 56
Exciting news. Thank you!
mkrleza is offline  
Old 10 January 2022, 00:39   #3
Sinphaltimus
Registered User

Sinphaltimus's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Cresco, PA, USA
Age: 51
Posts: 1,126
This is very exciting. Especially the addition of mc.
The link is broken for me however.

Also, your timing is rather uncanny for me. For the past couple of weeks I've been working on a personal project. It is based entirely on Amilator HDD install. I resurrected an old WYSE terminal now running as an A1200.

I am having a few minor issues. Most importantly, I've edited all funcs and host-props and several other scripts I looked at to "spawn-shell" but I still be my debian session interupted by uae starting up again. I'm also trying to eliminate as much "extra" items as possible. For the most part I have it working well with a few different Amiga OS installations including AFed of SYS4.

Been having a lot of fun with it so far.

I'm trying to strip it down as much as possible and retain the stabile functionality thus far. I think when I'm done, I can put together a hard drive installation as easily as the USB installation. Direct to HDD, It's a lot more usable than Cloanto's KDE-Lite solution.

Anyway, thanks for this, can't wait to get it when the link is updated.
Sinphaltimus is offline  
Old 10 January 2022, 06:00   #4
vk3heg
Registered User
vk3heg's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Australia
Age: 53
Posts: 120
Happy

Quote:
Originally Posted by Sinphaltimus View Post
This is very exciting. Especially the addition of mc.
The link is broken for me however.

The link has now been updated, to not use dropbox!




Quote:
Also, your timing is rather uncanny for me. For the past couple of weeks I've been working on a personal project. It is based entirely on Amilator HDD install. I resurrected an old WYSE terminal now running as an A1200.

I wanted to first see if I could do it, and second to get it updated. I've done a couple of HD installs. 1. to a NTFS formatted drive. 2. To a Raid 1 Mirror. Being Linux it's easy.


Removing some of the crud will be the next thing I look at. Or even creating one that isn't a live install to make it easy for Linux newbies.


Stephen
vk3heg is offline  
Old 11 January 2022, 00:14   #5
Sinphaltimus
Registered User

Sinphaltimus's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Cresco, PA, USA
Age: 51
Posts: 1,126
Yeah. I'm definitely a Linux newbie. This is great. Download successful. I'll be testing and playing with it this coming weekend.

Thank you much for making Amilator better.
Sinphaltimus is offline  
Old 11 January 2022, 11:55   #6
vk3heg
Registered User
vk3heg's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Australia
Age: 53
Posts: 120
I've just written the following to make the instructions better. I've not updated the archive yet, but will include them with the next update.


1. Prepare drive for installation with "HP-USB-Disk-Storage-Format-Tool" in
"0.prepare drive" folder.

2. Make the drive bootable with syslinux in "1.install syslinux

In cmd with admin privilages run

syslinux.exe -m -a X:

replacing X with the drive letter of your media.
This will install suitable MBR code into your flash
drive and mark the partition on it as active.

3. Copy all of the files in "2. copy to destination drive" to the
staorage device your using.

4. File Paths.

/configs Configuration files
/cd-roms for .iso files
/floppies for .adf floppy images
/harddirs directoory storage (Workbench/Work/WHDload)
/hardfiles for .hdf files
/roms kickstart rom's

Files in the configs directory, can be edited when the system is running, but wont
take affect unless the system is rebooted.

"host-props" contains the default fs-uae config to load (amiga-1200)
"amiga*.fs-uae" the fs-uae config files.
"vswm.cfg" WiFi wireless settings.

5. Once booted into linux and the FS-uae system, the usb drive is mounted
on path "/amiga" on the linux side, and won't appear in FS-UAE.

6. To mount a Real Amiga hard drive or Partition:
Add these options to your .fs-uae config file.

To find the HD name follow these steps.

Once the system is booted, press the Ctrl-Alt-F1 keys all at once.
This will switch you to the console. Login as the user "root" with password
of "root". Then issue the following command:

dmesg |grep sd

Take a note of the drive number, all of the hd's will be listed.
Then follow these steps.

Change your *.fs-uae config file as required. Reboot the system with
"shutdown -r now", once fs-uae has rebooted, you will then have access
to a amiga formated drive.

If doing a new install, you need to change the tooltype of HDToolbox
for the SCSI_DEVICE_NAME to "uaehf.device.

# Full drive
hard_drive_1_controller = uaehf.device
hard_drive_1_type = rdb
hard_drive_1 = /dev/sdb

# Partition number two on first hd
hard_drive_2_controller = uaehf.device
hard_drive_2_type = rdb
hard_drive_2 = /dev/sdb2

7. WiFi confiuration. Enter your wifi details in the file

vswm.cfg
vk3heg is offline  
Old 12 January 2022, 07:56   #7
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italy)
Age: 68
Posts: 7,414
@vk3heg

OS4.1 can't be emulated on your version of Amilator, PlugIn qemu-uae.so is not found

With previous releases of Amilator the PlugIn folder was detected and OS4.1 worked fine !
AMIGASYSTEM is offline  
Old 12 January 2022, 12:55   #8
vk3heg
Registered User
vk3heg's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Australia
Age: 53
Posts: 120
Quote:
Originally Posted by AMIGASYSTEM View Post
@vk3heg

OS4.1 can't be emulated on your version of Amilator, PlugIn qemu-uae.so is not found

With previous releases of Amilator the PlugIn folder was detected and OS4.1 worked fine !

The problem is there are no plugins in the repo.


As Amilator is 32bit, I've PM'd Frode Solheim and asked if he could compile and send me the 32bit version. (There are only 64bit versions on the FS-UAE website).


Compiling them on my system brought so many dependency's it was a rabbit hole.


Stephen





vk3heg is offline  
Old 12 January 2022, 13:10   #9
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italy)
Age: 68
Posts: 7,414
If you are talking about "qemu-uae.so" it exists in 32Bit !
AMIGASYSTEM is offline  
Old 14 January 2022, 00:34   #10
vk3heg
Registered User
vk3heg's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Australia
Age: 53
Posts: 120
Quote:
Originally Posted by AMIGASYSTEM View Post
If you are talking about "qemu-uae.so" it exists in 32Bit !

It might exist, but even when using a 32bit os/browser to access the fs-uae website, I'm only given the choice to download the 64bit versions.


Hence why I asked if a 32bit version could be provided.
vk3heg is offline  
Old 14 January 2022, 00:47   #11
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italy)
Age: 68
Posts: 7,414
I attach links where you can find "QEMU-UAE_3.8.2qemu2.2.0" and "CAPSImg_5.1fs3"

https://fs-uae.net/files/stable/plugins/QEMU-UAE/

https://fs-uae.net/files/stable/plugins/CAPSImg/

Last edited by AMIGASYSTEM; 14 January 2022 at 01:07.
AMIGASYSTEM is offline  
Old 14 January 2022, 00:51   #12
Sinphaltimus
Registered User

Sinphaltimus's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Cresco, PA, USA
Age: 51
Posts: 1,126
Just wantged to report in with another thank you. Updating my local HDD install of Amilator went great. I basically copied all files to my local HDD except for my custom configuration files (host-props, funcs.sh, etc... Then I had to reinstall syslinux and everything came up fine as before except now i have mc in linux. What a great option and much needed so thanks for that. As an FYI, the computer I am using for my localHDD install of Amilator is actually an older WYSE dumb terminal. I have not connected it to the internet yet. So grepping anything like mc or updates and such is not yet possible. But that's OK.

Also, to AMILATOR above. I don't know the difference between "OS4" and "SYS4". But, I have DYD4 (Amiga Forever version) up and running run with this latest AMILATOR. If OS4 and SYS4 are two completely different things then I apologize for my ignorance.
Sinphaltimus is offline  
Old 14 January 2022, 11:38   #13
vk3heg
Registered User
vk3heg's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Australia
Age: 53
Posts: 120
Quote:
Originally Posted by AMIGASYSTEM View Post
I attach links where you can find "QEMU-UAE_3.8.2qemu2.2.0" and "CAPSImg_5.1fs3"

https://fs-uae.net/files/stable/plugins/QEMU-UAE/

https://fs-uae.net/files/stable/plugins/CAPSImg/

See PM message.


vk3heg is offline  
Old 14 January 2022, 11:39   #14
vk3heg
Registered User
vk3heg's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Australia
Age: 53
Posts: 120
Quote:
Originally Posted by Sinphaltimus View Post
I don't know the difference between "OS4" and "SYS4". But, I have DYD4 (Amiga Forever version) up and running run with this latest AMILATOR. If OS4 and SYS4 are two completely different things then I apologize for my ignorance.

They are two different things. OS4.x is the PPC version of the OS. Winuae/FS-UAE can now also emulate the cpu's for those systems.
vk3heg is offline  
Old 20 January 2022, 02:23   #15
vk3heg
Registered User
vk3heg's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Australia
Age: 53
Posts: 120
OS4.1 Has now been confirmed to be working.

The following config was used to test.


[fs-uae]
accelerator = cyberstorm-ppc
accelerator_memory = 131072
accelerator_rom = cyberstormppc.rom
amiga_model = A4000/OS4
base_dir = /root/Documents/FS-UAE
chip_memory = 2048
cpu = 68060-NOMMU
#floppy_drive_volume_empty = 0
#floppy_image_0 = /amiga/floppies/OS41_boot.adf
fullscreen_mode = window
graphics_card = picasso-iv-z3
graphics_card_rom = picasso_iv_flash.rom
hard_drive_0 = /amiga/hardfiles/os41F.hdf
hard_drive_0_type = rdb
joystick_port_1_mode = nothing
kickstart_file = A4000-3.1-rev-40.068.rom
mouse_integration = 0
mouse_speed = 75
network_card = a2065
uaem_write_flags = 0
zorro_iii_memory = 524288


The link in the first page will download the current version.

Got a 64Bit CPU and want to test Amilator-X64 with more ram, then follow this link. It's also slightly smaller in size.

https://bester.activateit.net.au/ind...TMdMR4NdFrampe

Enjoy.

Last edited by vk3heg; 03 April 2022 at 09:58.
vk3heg is offline  
Old 20 January 2022, 11:59   #16
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italy)
Age: 68
Posts: 7,414
Yes now works well OS 4.1 on Amilator, successfully tested also AfA One, see screenshot.

As mentioned in PM only AROS One 68k doesn't start, I need to understand why, on WinUAE AROS One works perfectly.

Last edited by AMIGASYSTEM; 14 February 2022 at 10:00.
AMIGASYSTEM is offline  
Old 22 January 2022, 13:17   #17
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italy)
Age: 68
Posts: 7,414
Also AROS One 68k with the new Rom works well on Amilator 64 Bit, see screenshot

The only problem is that it works without "JIT" this leads to a considerable slowdown of the system

Last edited by AMIGASYSTEM; 14 February 2022 at 09:59.
AMIGASYSTEM is offline  
Old 24 January 2022, 12:08   #18
vk3heg
Registered User
vk3heg's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Australia
Age: 53
Posts: 120
Quote:
Originally Posted by AMIGASYSTEM View Post
Also AROS One 68k with the new Rom works well on Amilator 64 Bit, see screenshot

The only problem is that it works without "JIT" this leads to a considerable slowdown of the system

You must remember that FS-UAE isn't using the latest Winuae base code. It says this on startup:


UAE: Initializing core derived from WinUAE 3300b2


So once FS-UAE get's newer code things like Aros will always have issues....
vk3heg is offline  
Old 24 January 2022, 12:58   #19
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italy)
Age: 68
Posts: 7,414
Yes I know that FS-UAE is based on the old WinUAE version!

But it's strange that "JIT" with AfA OS BB4 + AfA OS works perfectly, at the end we are always talking about 68k!
AMIGASYSTEM is offline  
Old 24 January 2022, 15:57   #20
mkrleza
Registered User

 
Join Date: Jan 2022
Location: Zagreb, Croatia
Posts: 56
A noob question. Has anyone had problems with preparing the USB drive? Whatever I do it always says it's write-protected. Ran the tool as admin and normally. Used like 5 or so different USB flash drives (both 2.0 and 3.0), none larger than 32GB.
mkrleza is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Amilator v 4.12-3 winloze99 support.FS-UAE 128 03 April 2022 10:42
Amilator on USB STICK settings gamepad razstore support.FS-UAE 33 24 November 2021 08:17
Amilator (Was: FS-UAE Standalone like Amithlon) Amigamerlin support.FS-UAE 99 25 August 2021 17:58
Amilator help and Kickrom and other files XenusFFox support.OtherUAE 8 07 November 2017 17:46
FS-UAE & Linux (Amilator 4.9.3) Right mouse click DavidT support.FS-UAE 7 24 October 2017 02:29

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 07:16.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.14466 seconds with 13 queries