English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Games

 
 
Thread Tools
Old 09 January 2013, 11:19   #1
RetroPaul
Registered User

RetroPaul's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Coventry/UK
Posts: 63
Using CD32 pad on A1200 running CD32 games issue

Hi all, im new to the forum and just have a quick question.

Im having an issue getting my CD32 pad working properly with WHDLoad CD32 games. From Google searches I am under the impression that the CD32 pad should work with all buttons fully functional with a CD32 game, However im getting only 1 or occasionally 2 functional buttons on the games i have tried. Currently i have a mouse in port 1 and the pad in port 2.

Is there anything additional i need to do to get this working?
RetroPaul is offline  
Old 09 January 2013, 12:26   #2
FOL
PSPUAE DEV

FOL's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Barry / UK
Age: 41
Posts: 5,713
Send a message via MSN to FOL
Have you got the correctly libraries installed?
Dont you need the lowlevel.library?

Trying to remember, as I have an A1200 too with CD32 setup and all buttons work like it is a CD32.
FOL is offline  
Old 09 January 2013, 13:00   #3
RetroPaul
Registered User

RetroPaul's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Coventry/UK
Posts: 63
Thanks for the response, im new to this stuff and im still finding my feet so please excuse any stupidity on my part

I have upgraded my Roms from 3.0 to 3.1 and as far as i am aware im running WB3.1 aswell (CFHDD came preloaded wth WHDLoad from eBay), from what i have read the library should already be there, However ill check when i get home as it sounds as if its the likely reason why im have problems.

Is this the file in question?

http://amigadev.elowar.com/read/ADCD.../node0624.html
RetroPaul is offline  
Old 09 January 2013, 22:44   #4
FOL
PSPUAE DEV

FOL's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Barry / UK
Age: 41
Posts: 5,713
Send a message via MSN to FOL
Quote:
Originally Posted by RetroPaul View Post
Thanks for the response, im new to this stuff and im still finding my feet so please excuse any stupidity on my part

I have upgraded my Roms from 3.0 to 3.1 and as far as i am aware im running WB3.1 aswell (CFHDD came preloaded wth WHDLoad from eBay), from what i have read the library should already be there, However ill check when i get home as it sounds as if its the likely reason why im have problems.

Is this the file in question?

http://amigadev.elowar.com/read/ADCD.../node0624.html
If your running a standard 3.1 install, I dont think the file is there.
I never really checked but 3.5 or 3.9, but Im pretty sure its not included there either.
FOL is offline  
Old 09 January 2013, 23:13   #5
fitzsteve
Professional slacker!
fitzsteve's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Kent, UK
Age: 39
Posts: 6,353
Send a message via MSN to fitzsteve
I had to add it in all my installs (WB2 up to OS3.9)

I had to add it to get CD32 Pad support in ADoom

I've attached it, you need to extract it from the Zip file, it goes in sys:libs/
Attached Files
File Type: zip lowlevel.zip (4.1 KB, 131 views)
fitzsteve is offline  
Old 09 January 2013, 23:31   #6
FOL
PSPUAE DEV

FOL's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Barry / UK
Age: 41
Posts: 5,713
Send a message via MSN to FOL
Quote:
Originally Posted by fitzsteve View Post
I had to add it in all my installs (WB2 up to OS3.9)

I had to add it to get CD32 Pad support in ADoom

I've attached it, you need to extract it from the Zip file, it goes in sys:libs/
There you go, steve to the rescue. Do as he said, and it should work fine.
Think I added mine to my rom, to save having it in the libs folder.
FOL is offline  
Old 10 January 2013, 12:33   #7
RetroPaul
Registered User

RetroPaul's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Coventry/UK
Posts: 63
Thanks for the response guys, i did check yesterday evening and there is a lowlevel.library file present in the lib directory. I assume its the wrong version or its isn't working so ill try the one attached.

Also gives me an excuse to buy the PCMCIA transfer kit
RetroPaul is offline  
Old 10 January 2013, 14:49   #8
Retro1234
Boo

Retro1234's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: 5150
Posts: 4,217
What games?
Some require you to set a tooltype for CD32 pad
Retro1234 is online now  
Old 10 January 2013, 15:44   #9
RetroPaul
Registered User

RetroPaul's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Coventry/UK
Posts: 63
I have tried a few CD32 games that i know from memory fully utilised most of the buttons such as Jungle Strike, Jetstrike and Fireforce.

Thanks for the tip on the tooltypes, have you got any examples i can try?
RetroPaul is offline  
Old 10 January 2013, 16:07   #10
Retro1234
Boo

Retro1234's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: 5150
Posts: 4,217
Zool CD32 Set CUSTOM4=1 to enable CD³² joypad controls
Not sure if those games you listen have CD32 pad support under WHDload check the docs -some are pached for joysticks :-(

iirc junglestrike CD32 running with just assigns not whdload works with CD32 pad - quite a few CD32 games will run like this

Try cannonfodder CD32 WHDload or Chaos Engine CD32 WHDload this should work

Some games that never used more than one button are now patched to make use of extra buttons under WHDload witch is great

Lowlevel.library is standard with 3.1wb?

Last edited by Retro1234; 10 January 2013 at 17:04.
Retro1234 is online now  
Old 10 January 2013, 18:51   #11
FOL
PSPUAE DEV

FOL's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Barry / UK
Age: 41
Posts: 5,713
Send a message via MSN to FOL
Quote:
Originally Posted by Boo Boo View Post
Lowlevel.library is standard with 3.1wb?
Nope.
FOL is offline  
Old 10 January 2013, 20:09   #12
Telemachus
Registered User
Telemachus's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Brussels
Posts: 78
lowlevel.library and nonvolatile.library are part of the 3.1 Kickstart.
Telemachus is offline  
Old 10 January 2013, 21:35   #13
FOL
PSPUAE DEV

FOL's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Barry / UK
Age: 41
Posts: 5,713
Send a message via MSN to FOL
Quote:
Originally Posted by Telemachus View Post
lowlevel.library and nonvolatile.library are part of the 3.1 Kickstart.
Its not, maybe cd32 kickstar, but not normal machine.
FOL is offline  
Old 10 January 2013, 21:55   #14
Telemachus
Registered User
Telemachus's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Brussels
Posts: 78
I think the 3.1 kickstart for the A1200 is newer than the 3.1 kickstart in the cd32.

The A1200's with 3.1 kickstart version 40.68 shipped after the CD32?

http://wiki.classicamiga.com/Kicksta...ckstart_3.1.3F
Telemachus is offline  
Old 13 January 2013, 19:55   #15
RetroPaul
Registered User

RetroPaul's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Coventry/UK
Posts: 63
Well my PCMCIA transfer kit arrived from Amigakit (works great!) and I have copied in the lowlevel.lib file attached above, I tested the games I tried before with the same results...

However I did try a few other games such as Zool (mentioned above), Guardian and Gunship 2000 and they all work fully with the CD32 pad. So as Boo Boo mentioned it seems that some games are patched for joysticks so that's why I was having no luck!

Thanks for the help everyone, fantastic support for a newbie looking to learn, great forum.
RetroPaul is offline  
Old 14 January 2013, 03:18   #16
FOL
PSPUAE DEV

FOL's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Barry / UK
Age: 41
Posts: 5,713
Send a message via MSN to FOL
Quote:
Originally Posted by Telemachus View Post
I think the 3.1 kickstart for the A1200 is newer than the 3.1 kickstart in the cd32.

The A1200's with 3.1 kickstart version 40.68 shipped after the CD32?

http://wiki.classicamiga.com/Kicksta...ckstart_3.1.3F
Yes, but remus doesnt show any lowlevel library in the kickstart. So its not part of the kickstart.
FOL is offline  
Old 18 January 2013, 18:32   #17
Retro1234
Boo

Retro1234's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: 5150
Posts: 4,217
Some misleading info by me as pointed out in another thread Jungle Strike CD32 WHDload should work with CD32 pad
http://eab.abime.net/showthread.php?t=67368
And looks like Abaddon is going to add CD32 pad support to Desert Strike

Quote:
Originally Posted by FOL View Post
Nope.
Ive just looked through the following disks and they all contain LowLevel library
I take it AmigaOS3.1 from amigakit does include the LowLevel library?


Workbench_v3.1_rev_40.29_(1993)(Commodore)(beta)(Disk_2_of_6)(Workbench)[m][b_not_bootable].adf
Workbench_v3.1_rev_40.42_(1994)(Commodore)(M10)(Disk_2_of_6)(Workbench)[!].adf
Workbench_v3.1_rev_40.42_(1994)(Commodore)(M10)(Disk_2_of_6)(Workbench)[a2].adf
Workbench_v3.1_rev_40.42_(1994)(Commodore)(M10)(Disk_2_of_6)(Workbench)[a].adf
Workbench_v3.1_rev_40.42_(1994)(Commodore)(M10)(Disk_2_of_6)(Workbench)[m2].adf
Workbench_v3.1_rev_40.42_(1994)(Commodore)(M10)(Disk_2_of_6)(Workbench)[m].adf
Workbench_v3.1_rev_40.42_(1996)(ESCOM)(M10)(Disk_2_of_6)(Workbench).adf
Workbench_v3.1_rev_40.42_(1996)(ESCOM)(M10)(Disk_2_of_6)(Workbench)[b_not_bootable].adf
Workbench_v3.1_rev_40.42_(1996)(ESCOM)(M10)(Disk_2_of_6)(Workbench)[m2].adf
Workbench_v3.1_rev_40.42_(1996)(ESCOM)(M10)(Disk_2_of_6)(Workbench)[m3].adf
Workbench_v3.1_rev_40.42_(1996)(ESCOM)(M10)(Disk_2_of_6)(Workbench)[m_files_deleted].adf

Last edited by Retro1234; 18 January 2013 at 18:41.
Retro1234 is online now  
Old 18 January 2013, 20:48   #18
FOL
PSPUAE DEV

FOL's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Barry / UK
Age: 41
Posts: 5,713
Send a message via MSN to FOL
Quote:
Originally Posted by Boo Boo View Post
Some misleading info by me as pointed out in another thread Jungle Strike CD32 WHDload should work with CD32 pad
http://eab.abime.net/showthread.php?t=67368
And looks like Abaddon is going to add CD32 pad support to Desert Strike


Ive just looked through the following disks and they all contain LowLevel library
I take it AmigaOS3.1 from amigakit does include the LowLevel library?


Workbench_v3.1_rev_40.29_(1993)(Commodore)(beta)(Disk_2_of_6)(Workbench)[m][b_not_bootable].adf
Workbench_v3.1_rev_40.42_(1994)(Commodore)(M10)(Disk_2_of_6)(Workbench)[!].adf
Workbench_v3.1_rev_40.42_(1994)(Commodore)(M10)(Disk_2_of_6)(Workbench)[a2].adf
Workbench_v3.1_rev_40.42_(1994)(Commodore)(M10)(Disk_2_of_6)(Workbench)[a].adf
Workbench_v3.1_rev_40.42_(1994)(Commodore)(M10)(Disk_2_of_6)(Workbench)[m2].adf
Workbench_v3.1_rev_40.42_(1994)(Commodore)(M10)(Disk_2_of_6)(Workbench)[m].adf
Workbench_v3.1_rev_40.42_(1996)(ESCOM)(M10)(Disk_2_of_6)(Workbench).adf
Workbench_v3.1_rev_40.42_(1996)(ESCOM)(M10)(Disk_2_of_6)(Workbench)[b_not_bootable].adf
Workbench_v3.1_rev_40.42_(1996)(ESCOM)(M10)(Disk_2_of_6)(Workbench)[m2].adf
Workbench_v3.1_rev_40.42_(1996)(ESCOM)(M10)(Disk_2_of_6)(Workbench)[m3].adf
Workbench_v3.1_rev_40.42_(1996)(ESCOM)(M10)(Disk_2_of_6)(Workbench)[m_files_deleted].adf
There the escom ones so they should, im talking about the few original commodore ones i have here.

Maybe he had the same ones as i had, else he wouldnt have this issue.
I will take a look now you mentioned it.
FOL is offline  
Old 09 October 2013, 23:22   #19
johnim
Amibay Mod/Staff

johnim's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: birmingham uk
Age: 43
Posts: 1,024
looking into this myself thanks for the tips
johnim is offline  
Old 10 October 2013, 00:28   #20
NovaCoder
Registered User
NovaCoder's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Melbourne/Australia
Posts: 3,691
Am I the only one who doesn't like using the official CD32 pad?

I keep trying to hold it upside down which doesn't help

If feels horrible to me, the best controller to use IMHO is a PS2 wireless controller, even the analogue sticks work (very handy for Stunt Car Racer!).

Unfortunately my original PS adapter died (???) and my new one from Kipper doesn't work with any of the wireless controllers I've tried (works perfectly for wired controllers though?). Maybe it's my Amiga that's playing up and not the adapters?

I'll check to see if I'm missing lowlevel.library and nonvolatile.library


This Logitech controller is more like it and feels awesome to use
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	ps2_controller.JPG
Views:	181
Size:	119.8 KB
ID:	37134  

Last edited by NovaCoder; 10 October 2013 at 00:34.
NovaCoder is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sega Megadrive official 6 Button Pad on CD32/A1200?!? Ebster support.Hardware 48 24 May 2018 00:41
CD32 pad emulation in WinUAE for some games antonvaltaz support.WinUAE 14 17 September 2009 08:42
Running CD32 games on A1200 via CD image? Silver New to Emulation or Amiga scene 18 27 April 2009 01:31
CD32 pad on a1200 keropi support.Hardware 3 06 November 2004 18:20
Running CD32 games on a A1200 Antiriad support.Hardware 4 11 April 2003 09:49

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 18:38.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.09195 seconds with 14 queries