English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

 
 
Thread Tools
Old 30 March 2011, 15:03   #1
cyberfox_it
Registered User
 
Join Date: Jun 2009
Location: Verona/Italy
Age: 48
Posts: 38
Amiga 4000 clock problems

Hello,

i've just installed a coin battery kit replacement, but it does not keep the date/time.

The coin battery is ok, any idea on what could be the problem ?
cyberfox_it is offline  
Old 30 March 2011, 15:20   #2
fitzsteve
Professional slacker!
fitzsteve's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Kent, UK
Age: 40
Posts: 6,588
Send a message via MSN to fitzsteve
Quote:
Originally Posted by cyberfox_it View Post
Hello,

i've just installed a coin battery kit replacement, but it does not keep the date/time.

The coin battery is ok, any idea on what could be the problem ?
Did the old battery leak and cause any damage?
fitzsteve is offline  
Old 30 March 2011, 16:16   #3
Jope
-
Jope's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Helsinki / Finland
Age: 40
Posts: 8,053
Using a multimeter and the A4000 schematics, measure that the power and ground make a connection from the coin cell to the clock chip.
Jope is offline  
Old 30 March 2011, 17:06   #4
FOL
PSPUAE DEV

FOL's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Barry / UK
Age: 42
Posts: 5,756
Send a message via MSN to FOL
As jope said.

But 9 times out of 10, its battery leakage as steve said.
Could be clock latching chip, clock chip or track damage.

Check the legs and board for corrosion.
FOL is offline  
Old 30 March 2011, 21:46   #5
cyberfox_it
Registered User
 
Join Date: Jun 2009
Location: Verona/Italy
Age: 48
Posts: 38
There's no leakage, and no corrosion near the battery...

Where is located the clock chip ?
cyberfox_it is offline  
Old 30 March 2011, 23:27   #6
FOL
PSPUAE DEV

FOL's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Barry / UK
Age: 42
Posts: 5,756
Send a message via MSN to FOL
Quote:
Originally Posted by cyberfox_it View Post
There's no leakage, and no corrosion near the battery...

Where is located the clock chip ?
Photo's may help.

Richo chip is the clock one. latching is to the left of battery, if looking at board with memory slots on right.
FOL is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Amiga 4000 boot problems with capacitors Spirantho support.Hardware 3 12 July 2012 18:07
CDTV problems - clock shows 3FFF, doesn't recognise chiark support.Hardware 10 28 January 2010 16:59
Problems with my amiga 4000 piemmeweb support.Hardware 22 27 August 2009 09:12
Strange sound problems (distortion once again) - Amiga 4000 viddi support.Hardware 6 10 February 2008 18:09
Problems with my Amiga 4000 Seblington support.Hardware 26 24 January 2007 07:13

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 00:08.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.07238 seconds with 13 queries