English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware > Hardware mods

 
 
Thread Tools
Old 23 April 2018, 13:32   #1
watman
Registered User

 
Join Date: Apr 2018
Location: Poland
Posts: 32
A500 sideport Fast RAM

Hi!

I can't seem to find any 'modern' sideport expansion for A500 that adds 8MB Fast RAM - I am aware of the ACA500/+ expansions, but I was wondering if there is anything cheaper/easier sourced or produced somewhere? Something the size of old SupraRAM would be perfect...
watman is offline  
Old 24 April 2018, 18:42   #2
E-Penguin
Banana

 
Join Date: Jul 2016
Location: Darmstadt
Posts: 678
HC508cr?

Internal, you have a few options:
HC533
Wicher500i
TerribleFire 5somethingsomething
etc
E-Penguin is offline  
Old 24 April 2018, 20:50   #3
MigaTech
Only Amiga !!

MigaTech's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Location: United Kingdom
Posts: 522
Side port difficult.

The CPU socket, you could use kipper2k 504/508IDE. Good upgrades that offer 4 or 8MB Fast Ram. Perfect for WHDLoad and other uses.

To get hold of one, kipper2k himself if he isn't too busy on something else? Or, you could put a wanted post out for said item and hope someone replies.

Speaking from experience the kipper2k 504/508IDE is an awesome board, compatible with both Amiga 500/500 Plus. Some have even managed to get them running on A2K units.

The 2 links below show another possible Fast Ram upgrade you could use and the differences between ACA500 and kipper2k 508IDE.

It also explains the small mod you have to do, to get the kipper2k 504/508IDE installed correctly. Nothing too difficult.

https://amigalove.com/viewtopic.php?f=6&t=520

http://coppershade.org/articles/More...DE_vs_ACA500!/
MigaTech is offline  
Old 25 April 2018, 10:09   #4
watman
Registered User

 
Join Date: Apr 2018
Location: Poland
Posts: 32
Quote:
Originally Posted by E-Penguin View Post
HC508cr?
Thanks! Looks interesting with ACA500+ temporarily out of stock

Quote:
Originally Posted by MigaTech View Post
Side port difficult.
Yup, I do realize that, not much love for that one, unfortunately...

Quote:
Originally Posted by MigaTech View Post
The CPU socket, you could use kipper2k 504/508IDE. Good upgrades that offer 4 or 8MB Fast Ram.
I have the CPU slot already occupied by IDE controller - bought one along with the RAM expansion and multikick, realized too late that many turbos a) have IDE controller onboard; b) occupy the same slot; so, I started to look at the Fast RAM possibilities utilizing the side port...

Quote:
Originally Posted by MigaTech View Post
This, OTOH, looks VERY interesting, I'd have to check if the two-layer stack would fit under the A500 cover...
watman is offline  
Old 25 April 2018, 10:27   #5
happymondays
Registered User

 
Join Date: Aug 2014
Location: Szeged
Posts: 194
Like I wrote in another thread:

https://www.amedia-computer.com/en/a...ator-card.html

It seems they have it on stock and it is a brilliant card indeed, I have been using one for 18 months now.
happymondays is offline  
Old 25 April 2018, 10:59   #6
E-Penguin
Banana

 
Join Date: Jul 2016
Location: Darmstadt
Posts: 678
Quote:
Originally Posted by happymondays View Post
Like I wrote in another thread:

https://www.amedia-computer.com/en/a...ator-card.html

It seems they have it on stock and it is a brilliant card indeed, I have been using one for 18 months now.
I think your link got garbled:
https://www.amedia-computer.com/en/a...ator-card.html

If I ever have a 3rd A500 (and I wouldn't rule it out at this point!) then I'll get one of these for it.
E-Penguin is offline  
Old 25 April 2018, 11:15   #7
watman
Registered User

 
Join Date: Apr 2018
Location: Poland
Posts: 32
Thanks guys, I managed to google up the HC508 without problems
Brainstorming time: looks like it would be possible to 'remap' "the 8MB RAM to 68000" to the sideport, leaving the IDE controller and CPU inside, am I right? As in old Supra, but smaller? The sideport has all the CPU lines but I am not tech enough to even think of it, so would need the PCB magicians to make it
watman is offline  
Old 25 April 2018, 12:29   #8
E-Penguin
Banana

 
Join Date: Jul 2016
Location: Darmstadt
Posts: 678
Everything is possible. I've not yet found a cpu-socket based expansion that plays nicely with autoconfig though, so there might be incompatibilities.
E-Penguin is offline  
Old 01 May 2018, 23:01   #9
watman
Registered User

 
Join Date: Apr 2018
Location: Poland
Posts: 32
OK, a different question - I can't seem to find the pcb design moving the CPU slot to the sideport - surely, someone must have thought of it earlier, right?
Any hints?
watman is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
A500+ with Viper 520CD, how to add more fast ram? JanciB support.Hardware 6 03 May 2015 23:22
A500 4mb-8mb fast ram expansion kipper2k Hardware mods 125 20 September 2013 02:24
seeking internal Fast RAM options for A500 hoptoit support.Hardware 7 07 October 2010 22:05
WTB A500 Fast Ram Expansions mfletcher MarketPlace 2 05 July 2008 14:08
32-bit FAST RAM vs. ZII FAST RAM polbit support.Hardware 16 28 January 2007 21:16

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 20:32.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.15098 seconds with 15 queries