English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 15 May 2014, 22:19   #1
ancalimon
Supernormal

ancalimon's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Istanbul / Turkey
Age: 36
Posts: 1,229
Using an interlaced mode?

When a game opens interlaced mode (like Slam Tilt) that has moving screen, the graphics become weird as if it's not hires. When I press F12 to try different settings, the graphics are suddenly hires again.

Is it possible to make UAE switch to 50hz interlaced mode? It might fix this problem but it always opens in 50hz progressive mode.
ancalimon is offline  
AdSense AdSense  
Old 15 May 2014, 23:22   #2
mark_k
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Location:
Posts: 2,703
You can try changing the line mode setting. "Double, fields+" gives a good simulation of an interlaced display (little or no de-interlacing artifacts), but make sure you've enabled vsync. And it flickers like a real Amiga with a CRT TV/monitor.

You may find "Double, fields" better than "Double, frames" if you don't like the interlace flicker of "Double, fields+".
mark_k is online now  
Old 16 May 2014, 20:44   #3
ancalimon
Supernormal

ancalimon's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Istanbul / Turkey
Age: 36
Posts: 1,229
Quote:
Originally Posted by mark_k View Post
You can try changing the line mode setting. "Double, fields+" gives a good simulation of an interlaced display (little or no de-interlacing artifacts), but make sure you've enabled vsync. And it flickers like a real Amiga with a CRT TV/monitor.

You may find "Double, fields" better than "Double, frames" if you don't like the interlace flicker of "Double, fields+".
None of the options work here. The graphics are always corrupted in interlaced modes. I wish I could force my monitor to work in real interlaced mode instead of progressive mode.

Here's a video of the problem: [ Show youtube player ]
ancalimon is offline  
Old 17 May 2014, 15:45   #4
turrican3
Moon 1969 = amiga 1985

turrican3's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: belgium
Age: 41
Posts: 3,157
you can try with remove interlace artifacts. Perhaps you tried it already ?
turrican3 is offline  
Old 17 May 2014, 18:23   #5
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,956
It looks correct (same as real Amiga + CRT) if "doubled, fields" or "doubled, fields+" is enabled. Plain "doubled" only updates full frames (25fps)

You did change "Interlace line options", not "Line mode" options?
Toni Wilen is online now  
Old 18 June 2014, 22:01   #6
ancalimon
Supernormal

ancalimon's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Istanbul / Turkey
Age: 36
Posts: 1,229
I plugged the Philips 201b4 which I rescued from being thrown to thrash.

Tried it to see if it changes anything. Well... It's a bit different now. When the screen is scrolling upwards laced video looks very nice but when it's scrolling downwards, it looks as if there is a problem with moire. Lines appear very jagged.

I've configured WinUAE to use a 100hz 1024x768 resolution. Enabled vsync 50hz option. Enabled black line insertion option from misc.

I had to switch Graphics API from Direct3d to DirectDraw because with black line insertion enabled, it caused the the game to suddenly become extremely slow and start flickering (cpu usage 0% fps:25) from time to time.

Here's video of the problem:

[ Show youtube player ]

Choosing double fields or double fields+ reduces the jaggedness very little but causes also the upwards scrolling to look bad like downwards scrolling.

EDIT: I have to enable remove interlace artifacts. It reduces the graphics corruption in downwards scrolling but also reduces the graphics quality during upwards scrolling.

Last edited by ancalimon; 18 June 2014 at 22:44.
ancalimon is offline  
Old 19 June 2014, 09:44   #7
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,956
I am quite sure scrolling looking "wrong" in other direction is game "feature". (at least I remember seeing it when using 1084 monitor)

Last edited by Toni Wilen; 19 June 2014 at 09:52.
Toni Wilen is online now  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Vigilante on FS-UAE / Interlaced mode [Solved] Marskilla support.FS-UAE 14 23 September 2012 14:19
Non-interlaced screen modes 8bitbubsy support.Other 0 06 December 2010 03:01
Flickering when interlaced and non-interlaced highres screens "meet" Maren support.WinUAE 12 27 November 2009 23:59
Stock Amiga and LCD TV Interlaced verified fc.studio support.Hardware 6 02 August 2007 12:47
Dark Seed so interlaced!!! kevingpo support.Games 1 29 September 2006 18:43

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 21:48.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.13221 seconds with 14 queries