English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

 
 
Thread Tools
Old 11 April 2008, 05:46   #1
Alan
 
Posts: n/a
Hard drive for an amiga 500+

Hello,

could anyone help me with some info? I'm trying to find how I can connect a hard drive to my old 500+ that's been gathering dust for way too long.

I know the easiest thing would be to buy an A590, but they seem rare and unavailable. Is there some modern equivalent? or is is posible to make a controller using currently available hardware/cables/connectors and trying to find an old IDE or SCSI drive to go with it? Is there even circuit diagrams anywhere so I could attempt building a connection card?

Or if anyone has a good suggestion on any realistic method to get an Amiga 500 connected to a hard drive I'd be really happy to hear from you.


Thanks for the help!

- Alan.
 
AdSense AdSense  
Old 11 April 2008, 06:37   #2
laser
Banned
 
Join Date: Aug 2006
Location: Argentina
Age: 44
Posts: 648
Quote:
Originally Posted by Alan View Post
Hello,

could anyone help me with some info? I'm trying to find how I can connect a hard drive to my old 500+ that's been gathering dust for way too long.

I know the easiest thing would be to buy an A590, but they seem rare and unavailable. Is there some modern equivalent? or is is posible to make a controller using currently available hardware/cables/connectors and trying to find an old IDE or SCSI drive to go with it? Is there even circuit diagrams anywhere so I could attempt building a connection card?

Or if anyone has a good suggestion on any realistic method to get an Amiga 500 connected to a hard drive I'd be really happy to hear from you.


Thanks for the help!

- Alan.
The Amiga 500 haven't any kind of hardisk controller
here you can found instructions and schematics + drivers how to build one to connect any ide hardisk or ide cdrom

http://aminet.net/docs/hard/a500ide.lha

but the easy way is to buy the A590...you will save lot of headdaches
laser is offline  
Old 11 April 2008, 08:25   #3
rkauer
I hate potatos and shirts
rkauer's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Sao Leopoldo / Brazil
Age: 51
Posts: 3,481
Send a message via MSN to rkauer Send a message via Yahoo to rkauer
Wink

Quote:
Originally Posted by laser View Post
The Amiga 500 haven't any kind of hardisk controller
here you can found instructions and schematics + drivers how to build one to connect any ide hardisk or ide cdrom

http://aminet.net/docs/hard/a500ide.lha

but the easy way is to buy the A590...you will save lot of headdaches
For my concerns, the IDE way is not too good for any plain 68000 CPU Amiga.

IDE uses a lot of CPU resources. Even the A600, with their IDE suffers accessing the HD or the CD (YES, I have one A600 with HD and a DVD hooked). But I think IDE is better than nothing!

SCSI devices, in the other hand, are faster and with the "plus" they don't sucks the small juice of 68000 CPU. So the A590 is the way to go.
rkauer is offline  
Old 11 April 2008, 08:48   #4
coze
hastala vista winny vista
coze's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: mt fuji
Age: 39
Posts: 1,333
Send a message via ICQ to coze Send a message via Yahoo to coze
or better, GVP A500hd8+ (which is more common than a590 I guess)
coze is offline  
Old 11 April 2008, 09:10   #5
Jope
-
Jope's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Helsinki / Finland
Age: 37
Posts: 6,315
Send a message via Skype™ to Jope
If you have 37.300 or a newer kickstart installed, Mika Leinonen's internal IDE interface will autoboot. :-)

I think DMA vs PIO IDE is not so important since the A500 will probably not be used for anything serious. After all, many A1200 "power users" still use the internal IDE..
Jope is offline  
Old 11 April 2008, 12:20   #6
laser
Banned
 
Join Date: Aug 2006
Location: Argentina
Age: 44
Posts: 648
also there's a scsi controller & drivers for the A500 or any amiga

http://www.ianstedman.co.uk/Downloads/Scsi.lzh

it seems you only need a cheap parallel-scsi cable/adapter
laser is offline  
Old 11 April 2008, 21:38   #7
Alan
 
Posts: n/a
Thanks a lot for help!

Does anyone know where to buy an A590 these days, or a GVP A500hd8+?

I can't open the .lha, .lzh file types at the moment, will try again when I'm back home and check out the information there.

cheers!
 
Old 11 April 2008, 21:57   #8
alexh
Thalion Webshrine
alexh's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Oxford
Posts: 11,895
http://www.ebay.ie
http://www.amibay.org

To open LHA/LZH files on Windows you'll need WinRAR or a similar tool.

If you can, it is better to unarchive on Amiga if you can. To get Amiga LHA/LZH program check http://www.aminet.net

Last edited by alexh; 11 April 2008 at 22:02.
alexh is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Any New Amiga 500 Hard Disk Solutions? vext01 support.Hardware 24 06 December 2012 20:00
WTB: Amiga 500 Hard-Drive thorium MarketPlace 1 20 October 2011 13:20
Amiga 500 SCSI Hard Drive upper limit size? GF_Workman New to Emulation or Amiga scene 21 19 April 2008 12:35
Amiga 500 + CD Drive lopos2000 support.Hardware 13 06 December 2005 17:33
Amiga Hard drive Pixel support.Hardware 3 23 November 2002 19:24

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 06:17.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.18805 seconds with 12 queries