English Amiga Board Amiga Lore


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

 
 
Thread Tools
Old 09 January 2008, 17:09   #1
mabus
Zone Friend
mabus's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: London, UK
Posts: 121
Upgrading Phase5 Cyberstorm MKII 040/40 upgrade to 060/50...

Hello all,

I about to start a project which is to upgrade my Cyberstorm MKII's from 040/40 to 060/50's... I have finally managed to gather all the parts! This is quite well documented on the web, but those pages are disappearing rapidly so maybe it's time we do one here ...

One of the boards has a CyberSCSI, so for now I will aim for 50MHz for the 060s... Zetr0 has shown interest in photos, let me know if anyone else is interested in a thorough guide - or else I will just post photos in PM to Zetr0 and not bother doing a proper write-up



All the best,


-Mabus...
mabus is offline  
AdSense AdSense  
Old 09 January 2008, 18:19   #2
alexh
Thalion Webshrine
alexh's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Oxford
Posts: 11,880
Create a decent guide and I will make it part of BBoAH

Quote:
This is quite well documented on the web, but those pages are disappearing rapidly
Amiga's and Webpages do not fall within the WAL (Wife acceptance Level) and most Amiga users are getting to that point (their 30's) where they are all tying the knot.
alexh is offline  
Old 09 January 2008, 18:39   #3
Zetr0
Ya' like it Retr0?
Zetr0's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: United Kingdom
Age: 42
Posts: 9,769
@Mabus

It would be great to see a guide for this conversion! if you want i can give you some webspace and a project gallery folder too
Zetr0 is offline  
Old 11 January 2008, 01:53   #4
mabus
Zone Friend
mabus's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: London, UK
Posts: 121
So far so good...

Hello all,

Thanks for your interest I have now completed Phase 1 and 2 of this project, the upgrade didn't take very long (less than 1 hour) - but I don't have very steady hands so moving tiny SMD resistors was a bit of a pain - I managed without causing any damage to the board though, so it should be OK. I guess it's all in the preparation

Phase 2 was to test the board (I did this a few times without the CPU on, just to measure the voltages) and now it is running with the 060 @ 50MHz. It was a bit difficult to get the oscillator, so I borrowed one from a broken A4000 motherboard I bought here recently.

I shall do a proper write up and add some photos too - I took a few during the "operation"...
mabus is offline  
Old 11 January 2008, 02:29   #5
Zetr0
Ya' like it Retr0?
Zetr0's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: United Kingdom
Age: 42
Posts: 9,769
Awesome my friend, I do so look forward to the pics. again my offer of a gallery space at

www.guildserver.co.uk/projects/

is a genuine one for your picture / project stores
Zetr0 is offline  
Old 11 January 2008, 16:41   #6
mabus
Zone Friend
mabus's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: London, UK
Posts: 121
Quote:
Originally Posted by Zetr0 View Post
Awesome my friend, I do so look forward to the pics. again my offer of a gallery space at

www.guildserver.co.uk/projects/

is a genuine one for your picture / project stores
Sounds good, I shall do the write-up and send it to you - so it can be included in these pages...

All the best,


-Mabus.
mabus is offline  
Old 11 January 2008, 16:48   #7
mabus
Zone Friend
mabus's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: London, UK
Posts: 121
Quote:
Originally Posted by alexh View Post
Create a decent guide and I will make it part of BBoAH


Amiga's and Webpages do not fall within the WAL (Wife acceptance Level) and most Amiga users are getting to that point (their 30's) where they are all tying the knot.
That's true, I am also in the 30's now - though I am not married, my partner and I have separate economies - so I can spend money on my hobbies and she spends money on hers We avoid arguments and can do what we want!
mabus is offline  
Old 11 January 2008, 17:40   #8
alexh
Thalion Webshrine
alexh's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Oxford
Posts: 11,880
My dad once told me something about my mum:

Quote:
Originally Posted by Alex's Dad
What is mine, is hers.
And what is hers, is erm... also hers!
I have found that statement to be true about most women.

Last edited by alexh; 11 January 2008 at 17:45.
alexh is offline  
Old 11 January 2008, 20:25   #9
Zetr0
Ya' like it Retr0?
Zetr0's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: United Kingdom
Age: 42
Posts: 9,769
talking about wifes, mine bought me a cd32 motherboard for Christmas

@alexh

would you possibly have a link to a company that i could request some samples of the cd32 expansion bus connector ?
Zetr0 is offline  
Old 11 January 2008, 21:36   #10
alexh
Thalion Webshrine
alexh's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Oxford
Posts: 11,880
www.adam-tech.com

182-pin MCA edge connector.
alexh is offline  
Old 11 January 2008, 21:40   #11
Zetr0
Ya' like it Retr0?
Zetr0's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: United Kingdom
Age: 42
Posts: 9,769
thankies
Zetr0 is offline  
Old 12 January 2008, 05:22   #12
Zetr0
Ya' like it Retr0?
Zetr0's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: United Kingdom
Age: 42
Posts: 9,769
Quote:
Originally Posted by mabus View Post
Sounds good, I shall do the write-up and send it to you - so it can be included in these pages...

All the best,


-Mabus.
I really appreciate that sir! most kind indeed

if you wish i can give you an account to create your own galleries of work
Zetr0 is offline  
Old 12 January 2008, 09:48   #13
AMIGAZ
Amiga-Mad
AMIGAZ's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Sweden
Age: 40
Posts: 1,286
Send a message via ICQ to AMIGAZ
Wow! so it worked....when I had my CS MKII '040 I asked JJ at Amiga Center if he could upgrade it to a '060 but he said he once tried it but never got the Amiga to boot so he didn't recommend it.
I didn't believe him after reading some old guides on the net so I sent it to PG here in Sweden and showed him the guide but he never got the Amiga to boot he tried the card in after the upgrade.
We thought back then it was some firware we had to upgrade

What info did you have when you did the upgrade?
AMIGAZ is offline  
Old 16 January 2008, 02:31   #14
mabus
Zone Friend
mabus's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: London, UK
Posts: 121
Quote:
Originally Posted by AMIGAZ View Post
Wow! so it worked....when I had my CS MKII '040 I asked JJ at Amiga Center if he could upgrade it to a '060 but he said he once tried it but never got the Amiga to boot so he didn't recommend it.
I didn't believe him after reading some old guides on the net so I sent it to PG here in Sweden and showed him the guide but he never got the Amiga to boot he tried the card in after the upgrade.
We thought back then it was some firware we had to upgrade

What info did you have when you did the upgrade?
I am working on a thorough write up of this mod, unfortunately I have been ill the last few days so haven't had time to do much work on it.

The info I worked from was scanned images of the Cyberstorm MKII 060 version, which I found at amiga-hardware.com - comparing my board to that version, which seems to have been an upgraded version based on the "injuries" I could see in the scan. The article there also contains a short description of how to do the upgrade, which is a very simple task in theory but of course requires some basic skills... In reality the "instructions" are just a quick overview of the differences between the two cards.

The Cyberstorm I upgraded was already using a CyberSCSI module, so I had made sure it had the latest available firmware. This may have contributed to the instant success. I'd say simply upgrade the firmware BEFORE starting work - and of course make sure it works...

However it is very easy to revert the board back into 040 mode if it doesn't work, so it's not a big deal...
mabus is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
CyberStorm MKII upgrade 040->060 mabus Hardware mods 7 16 June 2012 22:28
Cyberstorm Mk-III 060 - 060, 040 dummy libs Akiko support.Apps 1 07 February 2011 20:30
How upgrading a CyberStorm MK I to 060 ? Cosmos Hardware mods 13 22 September 2010 11:36
Phase5 CyberStorm 68060 MKII jrom Swapshop 10 05 March 2008 12:36
Cyberstorm MKII 060 ?? blade002 support.Hardware 22 12 May 2006 20:07

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 05:37.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.20646 seconds with 12 queries