English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

 
 
Thread Tools
Old 05 March 2012, 07:19   #1
Britpop95
 
Posts: n/a
Amiga compatibility - PAL & NTSC

Hi there,

Last year I picked up an Amiga 2000 (wasn't specifically looking for this model, it was just at a good price) in an attempt to get back into Amiga gaming for the first time in years.

I'm a Brit living in America and what I noticed with the Amiga games I was trying to get to work (PAL games) was that they either had a small section missing at the bottom of the screen or in some cases weren't loading at all. I acknowledge that because of the age of the games it may have just been the fact that the disks were corrupt but it did also make me wonder if there is a well known problem with compatibility between NTSC machines and PAL games.

So, my questions here are can you suggest the best set up for an Amiga user in the States who wants to play his old PAL games? Should I avoid certain models or monitors if I want to play old PAL games? Are the A1000/2000 & 4000 models best avoided and should I be looking at the likes of an A500/600/1200 or will that make zero difference to anything?
Would importing an Amiga 600 (for example) from the UK help and indeed would a UK/PAL machine be compatible with NTSC TV's/Monitors? etc, etc.


Any help to my thoroughly naive questions would be thoroughly appreciated!
 
AdSense AdSense  
Old 05 March 2012, 14:39   #2
Jope
-
Jope's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Helsinki / Finland
Age: 38
Posts: 6,732
Get a 1084 and jumper your machine to boot into PAL.
Jope is offline  
Old 05 March 2012, 16:56   #3
Tryphon
Registered User
 
Join Date: Mar 2012
Location: Quebec
Posts: 11
1) Look at the J102 paragraph there : http://www.amiga-hardware.com/showha....cgi?HARDID=17

If your A2000 motherboard encounters the requirements explained you can solder a cable at the J102 position on your motherboard and terminate it with a switch. You will be able to switch PAL/NTSC. Of course, your monitor must handle PAL and NTSC modes.

2) With a recent KickStart 3.0, 3.1 (2.0 ?) you can enter the Early Startup by holding the two mouse keys during Amiga boot. You will be able to switch between PAL and NTSC.
Tryphon is offline  
Old 06 March 2012, 07:14   #4
magnetic
Banned
 
Join Date: Oct 2010
Location: Los Angeles, USA
Posts: 244
Only Amiga os 3.x allows switching of PAL or NTSC in Early Startup afaik.
magnetic is offline  
Old 06 March 2012, 10:04   #5
Akira
Registered User

Akira's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: New York
Posts: 19,265
Quote:
Originally Posted by magnetic View Post
Only Amiga os 3.x allows switching of PAL or NTSC in Early Startup afaik.
True.
Akira is offline  
Old 06 March 2012, 12:04   #6
Akira
Registered User

Akira's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: New York
Posts: 19,265
Quote:
Originally Posted by Jope View Post
Get a 1084 and jumper your machine to boot into PAL.
Like this one, available in USA:
http://www.amibay.com/showthread.php?t=26360
Akira is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Amiga 500+ Pal or NTSC? Dropcheck support.Hardware 28 16 October 2015 08:52
NTSC & PAL Question ghost_of_war support.Hardware 3 12 June 2010 19:10
PAL & NTSC Via Holding Down Mouse Buttons crazyegg support.Hardware 12 13 April 2010 21:58
NTSC A500 Pal/NTSC mod pics kipper2k Hardware pics 2 29 March 2009 07:56
A520 Pal & Ntsc NfernalNfluence support.Hardware 1 08 September 2007 10:07

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 10:36.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.06400 seconds with 15 queries