English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Games

 
 
Thread Tools
Old 27 December 2001, 23:12   #1
phill
 
Posts: n/a
Unhappy i can't get rainbow islands to work!

I have winuae running ok, but have downloaded "rainbow islands.adf and it refuses to work . have tried all! anyone know how to set winuae for this game?
 
Old 27 December 2001, 23:23   #2
Jim
 
Posts: n/a
Hi Phill,

I'm pretty new to this scene (an old Amiga hand 5 years ago, but new to emulation!).

I've been checking out a site called http://www.back2roots.org

From what I can see this is a very impressive website, I advise you to bookmark it.

There it has a list of "all" Amiga games, and how to configure them in WinUAE. Check out the page http://www.back2roots.org/Games/List/R/ - it tells you the WinUAE config you should use (ECS13) but they state there it doesn't go past the "Rainbow Project" logo. Maybe this game doesn't work at all ?

If that doesn't work then let us know - like I said I'm new - maybe this is a known "problem game" ?
 
Old 27 December 2001, 23:34   #3
turk182
Junior Member
turk182's Avatar
 
Join Date: Sep 2001
Location: london
Age: 45
Posts: 187
yep , I have yet to see any version of winuae run this game. BUT
dont fret winfellow runs this game fine as far as Im aware get winfellow and maybe the uae guys will get round to looking at this problem one day
turk182 is offline  
Old 28 December 2001, 11:49   #4
Drake1009
Registered User
Drake1009's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: Denmark
Posts: 2,284
I wasn't even aware there were issues with this game. I always test games first on winfellow because it's more system friendly and then afterwards with WinUAE if it fails in Winfellow. In my opinion Winfellow is great because it actually allows me a fluid emulation (which winUAE still has to show me if I want sound).
Drake1009 is offline  
Old 28 December 2001, 16:12   #5
7-Zark-7
Zone Friend
7-Zark-7's Avatar
 
Join Date: Aug 2001
Location: Brisbane/Australia
Posts: 1,241
Question

I'd have to say the only version of either emulator that works totally fine with speed & perfect sound is WinUAE 08.8r8.
WinUAE 0814x are okay but sound is a little choppy.
But latest versions of WinUAE & Winfellow seem to force a choice of putting up with choppy sound & speed or better sound & a jerky screen update.
Why can't they use the sound system of WinUAE 08.8r8??

Re:Rainbow islands, don't worry, haven't had any luck running it on WinUAE either!!
7-Zark-7 is offline  
Old 28 December 2001, 18:03   #6
turk182
Junior Member
turk182's Avatar
 
Join Date: Sep 2001
Location: london
Age: 45
Posts: 187
check your mail phill...,
honestly I have never had a problem with winuae since switching to windows 2000 (Ive mentioned that elsewher before). Altghough I must admit on exactly the same pc with win 98 It kept crashing every other game.
turk182 is offline  
Old 28 December 2001, 18:32   #7
Manic_Major
 
Posts: n/a
Unhappy Rainbow Islands with WinUAE?

Is there a way to get Rainbow Islands by Graftgold to work with WinUAE? It gets to the loading screen which then fades to black and then stops responding. I have tried a few settings with memory configurations, different CPU types and even tried Kickstart 1.3, but with no success. Thanks for any help.
 
Old 28 December 2001, 18:41   #8
birdy-scc
Banned
 
Join Date: Apr 2010
Location: Glasgow
Posts: 231
This is not much help, I suppose. But why play a lesser version?

Use the original arcade roms and Raine.
birdy-scc is offline  
Old 28 December 2001, 19:02   #9
andreas
Zone Friend
 
Join Date: Jun 2001
Location: Germany
Age: 44
Posts: 5,857
Send a message via ICQ to andreas Send a message via AIM to andreas
Quote:
Why can't they use the sound system of WinUAE 08.8r8??
Because the developers (including Bernd Schmidt) say that the 0.8.8R8 sound system is broken. I've yet to believe that, too, but he's the UAE developer and must be right more likely than me.
Brian King confessed that he never understood that sound system. It's not from him, but by former UAE-Win32 developer Mathias Ortmann.
andreas is offline  
Old 31 March 2002, 12:36   #10
Cressie
 
Posts: n/a
Get MAME32 and download the Rainbow Island ROM instead - why play the Amiga version when you can play the original?
 
Old 31 March 2002, 14:04   #11
CPC464
Junior Member
CPC464's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: York
Age: 48
Posts: 393
Send a message via ICQ to CPC464 Send a message via AIM to CPC464
I remember Downloading this game but it came with a config file and worked 100% with winuae I took a screenshot of it.

http://amigaemulation.tripod.com/rainbowisland.gif

I can upload it if anyone is interested

Last edited by CPC464; 31 March 2002 at 14:11.
CPC464 is offline  
Old 31 March 2002, 18:56   #12
Dastardly
Into the Wonderful

Dastardly's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Gods Country
Age: 43
Posts: 2,115
Yes please...Im having trouble with this aswell.
Id be greatful if you put your working version in the zone
Dastardly is offline  
Old 31 March 2002, 21:04   #13
CPC464
Junior Member
CPC464's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: York
Age: 48
Posts: 393
Send a message via ICQ to CPC464 Send a message via AIM to CPC464
Ok I have Uploaded it to the ZONE :bounce

Enjoy
CPC464 is offline  
Old 31 March 2002, 22:20   #14
Dastardly
Into the Wonderful

Dastardly's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Gods Country
Age: 43
Posts: 2,115
Ive just downloaded RainbowIslands.zip but when i tried to un-zip it it says "Unexpected end of file" and wont un-zip
Any ideas wot I should be doing here?
Dastardly is offline  
Old 31 March 2002, 22:39   #15
RetroMan
Registered User
RetroMan's Avatar
 
Join Date: Aug 2001
Location: Germany
Age: 45
Posts: 3,704
As earlier discussed on the GAEB, there is a problem with the loading routines in Rainbow Island and WinUAE (thx Pfloyd ) but he also discovered a "trick" to play it anyway, I hope I get the description right

1. Start WinUAE and Rainbow Island adf
2. Wait for the black screen
3. be sure to have the action replay rom installed
4. activate the AR and type "e 96" and hit ENTER
5. overwrite Bit 9 (the 10th bit from the right) with 1 and confirm with ENTER
6. then leave the AR with <X><ENTER> and enjoy the game
RetroMan is offline  
Old 31 March 2002, 23:18   #16
Dastardly
Into the Wonderful

Dastardly's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Gods Country
Age: 43
Posts: 2,115
Cheers RETROMAN I finally got it working!
Your instructions were spot on.
Thanks aswell to CPC464 for your efforts, much appreciated mate
Dastardly is offline  
Old 01 April 2002, 09:25   #17
Pfloyd
Junior Member
 
Join Date: Mar 2002
Location: Bonn / Germany
Posts: 66
I'm still working on this one. The Action Replay trick is of course not the "final solution". I don't want to release patched adf-files that avoid the problem. The problem is inside WinUAE and if it gets solved, it may enhance the compatibility with other games.

The master DMA is switched off somehow, maybe due to a bug in WinUAE's copper emulation. RI is hard to trace, because it makes intensive use of traps, interrupts and exception vectors.

The problem is to find out what makes WinUAE switch off the master DMA. I've emailed Toni another way to get it working (obviously it has nothing to do with the copperlists). Maybe he will find the cause. I admit that this one is getting too hard for me as I do not have any idea of what's going on in WinUAE, and I've got no time to find it out. But the first steps are made...
Pfloyd is offline  
Old 01 April 2002, 11:31   #18
Paul
RIP Friends
Paul's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: UK
Posts: 2,157
It works fine in Winfellow without all the above fuss. My version is cracked by Vision Factory.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	ra.gif
Views:	422
Size:	12.1 KB
ID:	2103  
Paul is offline  
Old 01 April 2002, 12:23   #19
Pfloyd
Junior Member
 
Join Date: Mar 2002
Location: Bonn / Germany
Posts: 66
@Paul

Yes, that's right...

Concerning the Vision Factory crack, I can tell you that this is very likely a buggy version. Don't be disappointed when you play island 4 and 5. Some levels are corrupted. Parts of the disk were overwritten with garbage and some source text (loader) from Vision Factory.

Try the "Gremlin & Hero of Scoopex UK" version instead.
It has only one little sprite error at island 6, but the all the rest is OK.

BTW:
All versions with the "Rainbow project" loading screen are preview versions. The final versions display some other picture. But I found no differences in the game levels so far.
Pfloyd is offline  
Old 01 April 2002, 14:32   #20
Drake1009
Registered User
Drake1009's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: Denmark
Posts: 2,284
Could you upload that version to the zone? Can't seem to find it on Emuchina.
Drake1009 is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Rainbow Islands BippyM request.Old Rare Games 113 15 December 2015 11:15
Rainbow Islands Kitty support.Games 8 20 September 2010 13:40
rainbow islands sareks support.Games 32 16 July 2006 02:54
Rainbow Islands method project.Sprites 0 13 February 2006 12:55
Rainbow Islands DS Dastardly Retrogaming General Discussion 7 21 November 2005 18:23

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 04:01.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.08558 seconds with 14 queries