English Amiga Board Amiga Lore


Go Back   English Amiga Board > Coders > Coders. Language

 
 
Thread Tools
Old 28 October 2016, 12:32   #21
emufan
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Location: #DrainTheSwamp
Posts: 3,614
Quote:
Originally Posted by ALB42 View Post
@emufan:
hmm that means it's a rather old source, systemvartags is obsolete and not needed anymore. (You could try to just comment it out, but I'm not sure if it will work then, many changes are made since this version)
did so and it gave me a lot more errors. many of those in examples/amunits
using this systemvartags, so they do not work anymore.
emufan is offline  
AdSense AdSense  
Old 28 October 2016, 12:56   #22
ALB42
Registered User

 
Join Date: Oct 2016
Location: Berlin
Posts: 15
Quote:
Originally Posted by emufan View Post
did so and it gave me a lot more errors. many of those in examples/amunits
using this systemvartags, so they do not work anymore.
Thanks for the test, seems I forget to copy the current examples dir to the final Release archive. I changed that, so if you redownload the fpc-release for Amiga You get the current example, sorry for this error.
ALB42 is offline  
Old 28 October 2016, 14:23   #23
emufan
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Location: #DrainTheSwamp
Posts: 3,614
thanks for the update, but now i get internal error message, even the windowtest.pas give this error. allways the same 201309171
the same when i try from shell/cli: fpc windowtest.pas.
(color reduced image)

*image removed to free some bytes*

Last edited by emufan; 12 December 2016 at 21:22.
emufan is offline  
Old 28 October 2016, 14:35   #24
ALB42
Registered User

 
Join Date: Oct 2016
Location: Berlin
Posts: 15
uhh

Thanks, seems I have to test that on WE, I saw some 68k work going on in FPC, seems it broke something. hopefully you still have your old installation/archive, and only use the example from the new archive.
ALB42 is offline  
Old 28 October 2016, 14:38   #25
emufan
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Location: #DrainTheSwamp
Posts: 3,614
yep, i still have "fpc-3.1.1.m68k-amiga.20160410.lha", i'll gonna revert to older version

#1) just reverted to fpc-3.1.1.m68k-amiga.20160410.lha and replaced example folder with the new one.
now i can also compile sources from examples/amunits

Last edited by emufan; 28 October 2016 at 14:54.
emufan is offline  
Old 28 October 2016, 20:08   #26
MoRetro
Registered User

 
Join Date: Dec 2015
Location: Belgium
Posts: 59
Quote:
About the missing "Interface" unit, that means that is a Lazarus/LCL application, not meant to be edited by the FP-Editor (Even possible of course). (That also means the Mines program can be compiled for Windows and Linux also, and look rather the same like: https://blog.alb42.de/2015/12/23/bring-it-together/ )
You need the path to the LCL units.
If you use the command line compiler it should work out of the Box

fpc Mines.lpr

if you also want to use the FP-Editor you have to add the path to LCL units to the searchpath of the Editor. Menu Options -> Directories Tab "Units"
add the two directories:

FreePascal:lcl
FreePascal:lcl/*
1) I added the entries in the Directories tab.
When compiling it's ask me for an AmiTCP volume. See pic
When cancelling that message, it stops after a while with a compile error. see pic.
2) Compiling Mines with fpc is ok. But it asks me also for the AmiTCP volume.
My compiled versions differs from yours:
a) It doesn't give me numbers when clicking on a field. see pic
b) When quitting if gives me a Suspend/Reboot Requester. see pic
3) When i tried to recompile i got a Fatal error: mines(1/3) Fatal: illegal character "#3" ($03). see pic


All the best,
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	FP Compile error 2.png
Views:	40
Size:	49.5 KB
ID:	50655   Click image for larger version

Name:	FP Compile error 3.png
Views:	40
Size:	56.7 KB
ID:	50656   Click image for larger version

Name:	Mines Compiled with FPC differs  (No numbers) from the original Binary Mines by ALB42.png
Views:	48
Size:	35.0 KB
ID:	50657   Click image for larger version

Name:	Mines Compiled with FPC differs  (No numbers) from the original Binary Mines by ALB42 - Runtime .png
Views:	38
Size:	35.1 KB
ID:	50658   Click image for larger version

Name:	Second trial with FPC gives errors.png
Views:	47
Size:	149.0 KB
ID:	50659  


Last edited by MoRetro; 01 November 2016 at 12:24.
MoRetro is offline  
Old 28 October 2016, 20:35   #27
emufan
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Location: #DrainTheSwamp
Posts: 3,614
Quote:
Originally Posted by MoRetro View Post
2) Compiling Mines with fpc is ok. But it asks me also for the AmiTCP volume.
i might be wrong here, but this could be connected to ixemul.library or one of its support libs (ixnet.library).
i've just made an assign for amitcp long ago, even while i have no tcp/ip stack installed:
Code:
assign AMITCP: SYS:
just give it a try.
emufan is offline  
Old 28 October 2016, 22:03   #28
MoRetro
Registered User

 
Join Date: Dec 2015
Location: Belgium
Posts: 59
@emufan
Thanks the Assign worked. No AmiTCP message anymore.
But i keep getting the same comlpiling errors in fp & fpc

All the best,
MoRetro is offline  
Old 28 October 2016, 22:12   #29
emufan
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Location: #DrainTheSwamp
Posts: 3,614
Quote:
Originally Posted by MoRetro View Post
@emufan
Thanks the Assign worked. No AmiTCP message anymore.
But i keep getting the same comlpiling errors in fp & fpc
,
minor mistake, huge impact: on the shell, type: fpc mines.lpr
otherwise it would really try to compile "mines" which is the old compiled binary.

give it a try
emufan is offline  
Old 29 October 2016, 01:58   #30
MoRetro
Registered User

 
Join Date: Dec 2015
Location: Belgium
Posts: 59
Quote:
minor mistake, huge impact: on the shell, type: fpc mines.lpr
otherwise it would really try to compile "mines" which is the old compiled binary.

give it a try
Thanks emufan, i did just that and it compiled flawlessly. see pic

Still have that bug that doesn't show the numbers in the fields and when quitting have the Recoverable Alert and Suspend/Reboot requester. see 2 pics

Can you compare the filesizes of your mines folder please? see Pic


All the best,
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	fpc compiled mines flawlessly, still the strange problem with the numbers in the game.png
Views:	35
Size:	56.4 KB
ID:	50665   Click image for larger version

Name:	Mines recoverable Alert when quitting.png
Views:	33
Size:	8.7 KB
ID:	50666   Click image for larger version

Name:	Mines software failure - suspend-reboot when quitting after the recoverable alert..png
Views:	31
Size:	49.9 KB
ID:	50667   Click image for larger version

Name:	Mines Filesizes.png
Views:	33
Size:	19.2 KB
ID:	50668  

Last edited by MoRetro; 05 March 2017 at 20:07.
MoRetro is offline  
Old 29 October 2016, 02:09   #31
emufan
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Location: #DrainTheSwamp
Posts: 3,614
it is working here, but i'm using a uae rtg card (picasso96) 800x600.
are you using aga screen? if so, install p96 and change screenmode of the workbench to an uae screenmode - unofficial p96.
when i quit mines i do not get an error.

#1) my filesize differs a bit, i put my mines binary into the zone: Mines.lha

*image removed to free some bytes*

Last edited by emufan; 12 December 2016 at 21:22.
emufan is offline  
Old 29 October 2016, 02:42   #32
MoRetro
Registered User

 
Join Date: Dec 2015
Location: Belgium
Posts: 59
The original files from the archive seem to match yours in size.
But indeed the files created after compiling differ in size.

I'ts getting late here, i'm gonna continue tomorrow.
I'll try your tip with the rtg setting.

All the best
MoRetro is offline  
Old 29 October 2016, 02:57   #33
emufan
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Location: #DrainTheSwamp
Posts: 3,614
i tested some other demos ( snow stars) which didnt work as expected on native
amiga screen modes, so i switched to rtg and they did work.
this might be an issue of freepascal, dunno offhand.

#1) p96, while installing, it should ask for your gfx card, for winuae choose uaegfx.
in winuae -> RTG Board -> UAE Zorro III 16MB VMem
emufan is offline  
Old 30 October 2016, 16:42   #34
ALB42
Registered User

 
Join Date: Oct 2016
Location: Berlin
Posts: 15
as explanation:

When I started with Freepascal for Amiga Systems (2010) the 68k Compiler in the official Freepascal release was broken and nobody around to fix it, Computer for MOS or OS4 were to expensive, so I started on AROS. Later the MacMini for MOS became available and I also took care about MOS Freepascal. So I did have not to care about AGA/ECS Screens and used much CGFX functions. ChainQ (Maintainer MOS Freepascal) repaired the m68k compiler and I took a lot of work to also bring the LCL to classic Amigas. Much work to take out the CGFX things again but it's not finished. So maybe there could be still some problems inside.

And on my A1200 AGA with 64 color screen it works nicely.

https://blog.alb42.de/2016/04/08/add...to-m68k-amiga/

Maybe you can try with the latest version again (it should work again)
ALB42 is offline  
Old 30 October 2016, 19:29   #35
MoRetro
Registered User

 
Join Date: Dec 2015
Location: Belgium
Posts: 59
@emufan
I installed the PicassoII driver and i'm now running WinAUEin 800x600.
My compiled mines still has that strange error of missing numbers and that Suspend/Reboot requester when quitting!

Do you use like me the source from fpc-3.1.1.m68k-amiga-including LCL.20160410.lha or from the Virtual Lazarus file we got from ALB42?

@ALB42
Thanks for the clarification.
When I have spare time i'll try the other examples in WinUAE.
The virtual Lazarus is still on my todo list.


All the best,
MoRetro is offline  
Old 30 October 2016, 22:54   #36
emufan
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Location: #DrainTheSwamp
Posts: 3,614
@MoRetro: yes, i'm using this package, link with this title displayed, results in this archive:
hxxps://home.alb42.de/fpc-3.1.1.m68k-amiga.20160410.lha

did you give 16 bit color depth in screenmode? maybe you can try some winuae settings,
triple/double buffers, maybe disable all "filters" in winuae settings.


edit: tested the compiled mines (fpc-3.1.1.m68k-amiga.20160410.lha)
on aga hires lace 64 and 256 colors, and both display the numbers on the squares.

it does not crash when i quit the game. i'm not sure what may be the reason for your problems.
i only can think of some tools you are using in your setup ( wbstartup / user-startup).

@ALB42, thanks too, for your additional infos.

Last edited by emufan; 30 October 2016 at 23:53.
emufan is offline  
Old 30 October 2016, 22:57   #37
ALB42
Registered User

 
Join Date: Oct 2016
Location: Berlin
Posts: 15
I meant the nightly releases (fpc,lcl and so on gets compiled automatically every night) and placed to
https://home.alb42.de/fpcreleases/
that the reason it didn't work a day before, but now it should be fixed again. Maybe you can try.
https://home.alb42.de/fpcreleases/fp...m68k-amiga.lha

Greetings
ALB42 is offline  
Old 30 October 2016, 23:11   #38
emufan
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Location: #DrainTheSwamp
Posts: 3,614
Quote:
Originally Posted by ALB42 View Post
I meant the nightly releases (fpc,lcl and so on gets compiled automatically every night) and placed to
https://home.alb42.de/fpcreleases/
that the reason it didn't work a day before, but now it should be fixed again. Maybe you can try.
https://home.alb42.de/fpcreleases/fp...m68k-amiga.lha

Greetings
yeah, last time i compiled Mines i was using the above release, now i try the new beta as of 30.10.16.

this release does not have the Mines source code in lcl folder.
yep, examples/lcl folder is missing in new relase.
i will use the one from hxxps://home.alb42.de/fpc-3.1.1.m68k-amiga.20160410.lha archive

tested todays release , with the Mines sourcecode from fpc-3.1.1.m68k-amiga.20160410.lha
gives some errors, see image attached.
Mines compiles just fine with fpc-3.1.1.m68k-amiga.20160410.lha release.

other examples ( snow, moire) do compile just fine.

*image removed to free some bytes*

Last edited by emufan; 12 December 2016 at 21:22.
emufan is offline  
Old 31 October 2016, 10:05   #39
ALB42
Registered User

 
Join Date: Oct 2016
Location: Berlin
Posts: 15
@emufan:

I fixed that, added the LCL pathes to fpc and FP-IDE config
now it should work.

the examples are now taken directly from the repository, but that means the LCL examples are not in there anymore.
But you can get them (and more) at https://github.com/alb42/fpc-tests
especially the SubFolder LCL of course. (not all will work on Amiga)
ALB42 is offline  
Old 02 November 2016, 00:01   #40
MoRetro
Registered User

 
Join Date: Dec 2015
Location: Belgium
Posts: 59
@ emufan:
Quote:
@MoRetro: yes, i'm using this package, link with this title displayed, results in this archive:
hxxps://home.alb42.de/fpc-3.1.1.m68k-amiga.20160410.lha
Thanks I'm now using the fpc build from 20161101.
Quote:
did you give 16 bit color depth in screenmode? maybe you can try some winuae settings,
triple/double buffers, maybe disable all "filters" in winuae settings.
What are the settings you're using?
Quote:
edit: tested the compiled mines (fpc-3.1.1.m68k-amiga.20160410.lha)
on aga hires lace 64 and 256 colors, and both display the numbers on the squares.
with the new fpc build from 20161101 Mines compiles fine and i see the numbers! see pic
Quote:
it does not crash when i quit the game. i'm not sure what may be the reason for your problems.
i only can think of some tools you are using in your setup ( wbstartup / user-startup).
With the new fpc build from 20161101 Mines run OK but the font is italic now !? See pic
On quitting I still get that Supend/Reboot requester
I'm using the ClassicWB full V28. I will look into the startup files and try to find something

@ALB42
Quote:
I meant the nightly releases (fpc,lcl and so on gets compiled automatically every night) and placed to
https://home.alb42.de/fpcreleases/
that the reason it didn't work a day before, but now it should be fixed again. Maybe you can try.
https://home.alb42.de/fpcreleases/fp...m68k-amiga.lha

Greetings
I used the new fpc build from your last posted link.
fpc is working flawlessly and i noticed that the generated files are significantly smaller than the prevouis version from april I was using. see pic

fp is crashing my WinUAE now whenever i try to compile something even Hello World see pic
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Mines is compiling flawles in fpc it run's without errors and run's OK, but still with error whe.png
Views:	37
Size:	228.2 KB
ID:	50715   Click image for larger version

Name:	Comparing the files generated with previous and current version 20161101.png
Views:	36
Size:	30.9 KB
ID:	50716   Click image for larger version

Name:	WinUAE Crash when using FP from 20161101.png
Views:	36
Size:	50.5 KB
ID:	50717  

Last edited by MoRetro; 05 March 2017 at 20:13.
MoRetro is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Eye of the Beholder 1 & 2 AGA Versions - An Amiga Forever install guide! Neil79 support.Amiga Forever 9 20 May 2016 03:57
[WANTED] Murders in Space Logbook and Knight Orc Novella & Playguide, Amiga versions. BarryB MarketPlace 0 22 June 2015 01:07
Amiga 500 and gvp 500 hd advise.. 0Danne0 support.Hardware 5 27 February 2014 12:15
Amiga native frame rates mark_k support.WinUAE 6 25 January 2013 14:56
Amiga CD32 Native Resolution? xazarus New to Emulation or Amiga scene 13 20 October 2008 23:54

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 22:51.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.23351 seconds with 13 queries