English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Other

 
 
Thread Tools
Old 08 July 2016, 21:48   #21
jabbamonkey
Registered User

 
Join Date: Jul 2016
Location: New York
Posts: 12
Quote:
Originally Posted by emufan View Post
you can still try mainactor for win32, link above.
Hey emufan,

So, I have MainActor installed. And I'm able to import the anim video into the program (And it looks good). How do I export a gif in MainActor?

....UPDATE ... So, I exported an avi file, and then used another file to go from AVI to GIF, and it looks great. Is that too many steps? Is there a shorter way?

Last edited by jabbamonkey; 08 July 2016 at 22:10.
jabbamonkey is offline  
Old 08 July 2016, 21:55   #22
hipoonios
Amiga Hardcore Gamer

hipoonios's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Sweden
Age: 40
Posts: 1,207
Quote:
Originally Posted by jabbamonkey View Post
Had some trouble with this... When I boot, I get the start screen asking for bootable media (i.e. insert disk). Also, although I didn't even get to this point, I don't see any part of the instructions that ask to "load" the animation file (so, how's it know what video to output?).
The instructions was not that detailed. It sounds like you forgot to insert Dopus ADF in df0: in Floppy Drives

Check your inbox. Sent you a short video.
edit: ok, great that you got it working with Mainactor. Deleted my video.

Last edited by hipoonios; 08 July 2016 at 22:16.
hipoonios is offline  
Old 08 July 2016, 22:40   #23
jabbamonkey
Registered User

 
Join Date: Jul 2016
Location: New York
Posts: 12
Quote:
Originally Posted by hipoonios View Post
Check your inbox. Sent you a short video.
Thanks for posting the video. Very appreciated.

I got it working in Main Actor ... but curious if there is a quicker AMIN-to-GIF conversion (since I am going from ANIM-to-AVI, and then AVI-to-GIF in another program ... and I have alot of files to run through).

In your video, I noticed that I don't have the "Techsmith Screen Capture Codec" (so I have to choose another). And then, when I go back to UAE and Dopus, and click the video anim file, I get a "Not Enough Chip Memory to Display Picture" (even though, under the memory settings in UAE, I have Chip set to 2MB, and Z2 Fast set to 8MB).

If there's alot for me to do in order to get this working, then don't worry about it (as I already have one solution).
jabbamonkey is offline  
Old 09 July 2016, 02:06   #24
emufan
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Location: #DrainTheSwamp
Posts: 4,546
Quote:
Originally Posted by jabbamonkey View Post
Hey emufan,

So, I have MainActor installed. And I'm able to import the anim video into the program (And it looks good). How do I export a gif in MainActor?

....UPDATE ... So, I exported an avi file, and then used another file to go from AVI to GIF, and it looks great. Is that too many steps? Is there a shorter way?
in the "Save as" dialog you simply choose "Module" Gif-Anim

#1) the program is sometimes a bit buggy, it corrupts the source anim, when you change the timing value.
if you just open, then save, it gives good result.
so make a copy of your amiga anims before you use them in mainactor.

Last edited by emufan; 09 July 2016 at 02:30.
emufan is offline  
Old 09 July 2016, 06:29   #25
jabbamonkey
Registered User

 
Join Date: Jul 2016
Location: New York
Posts: 12
Quote:
Originally Posted by emufan View Post
in the "Save as" dialog you simply choose "Module" Gif-Anim

#1) the program is sometimes a bit buggy, it corrupts the source anim, when you change the timing value.
if you just open, then save, it gives good result.
so make a copy of your amiga anims before you use them in mainactor.
No option for Gif-Anim...

When I choose SAVE AS, the only option is "MainActor Project File". If I choose EXPORT, the options under EXPORT MODULE are...
  • AVI-DV 64bit (Type 1)
  • DirectShow
  • AVI Multifile
  • MainActor
  • RealVideo
  • Video for Windows
  • Windows Media
jabbamonkey is offline  
Old 09 July 2016, 06:37   #26
jabbamonkey
Registered User

 
Join Date: Jul 2016
Location: New York
Posts: 12
Well, it took awhile, bit I got the files converted. Feel free to take a look.

http://www.classicgaming.cc/classics...iga-animations

Also, check out the rest of the site as well. I think it turned out pretty cool.
jabbamonkey is offline  
Old 09 July 2016, 16:39   #27
emufan
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Location: #DrainTheSwamp
Posts: 4,546
Quote:
Originally Posted by jabbamonkey View Post
No option for Gif-Anim...
hmm, version 3.65? i've made a short video of the program and the way to save as gif-anim.
it is in the zone: MA-GIF.Anim.HowTo.mp4
join the zone group - the link to the zone itself, you will find, next to
the LogOut button.

edit: I know what went wrong, you have to use the MA VideoEditor - you were using the MA Sequencer

Quote:
Originally Posted by jabbamonkey View Post
Well, it took awhile, bit I got the files converted. Feel free to take a look.

http://www.classicgaming.cc/classics...iga-animations

Also, check out the rest of the site as well. I think it turned out pretty cool.
nice work, well done

Last edited by emufan; 09 July 2016 at 17:30.
emufan is offline  
Old 09 July 2016, 19:11   #28
jabbamonkey
Registered User

 
Join Date: Jul 2016
Location: New York
Posts: 12
Quote:
Originally Posted by emufan View Post
I know what went wrong, you have to use the MA VideoEditor - you were using the MA Sequencer
Yup, that was exactly it.

The gif that I created through MAVE looked very good with no dithering (but was way over 2MB). When I created my gifs, I used MA Sequencer to export the AVI, and then brought the AVI into photoshop as a layered animation ... then cleaned up the file a bit (ended up with a 700KB file for the example).

So, while both looked great, taking the extra time in photoshop was worth it.

Thanks for all the help everyone!
jabbamonkey is offline  
Old 09 July 2016, 21:27   #29
emufan
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Location: #DrainTheSwamp
Posts: 4,546
I got the same size of about 2.2 mb using PPaint (vs. MAVE) - compared to your version of
amiga-dragons-lair-trailer.gif, with only 750kb.
no visible differences. your version has 143, the original has 155 frames, thats all i can see.
what did you do with photoshop, to clean up the animation?
emufan is offline  
Old 15 August 2016, 13:11   #30
invent
pixels

invent's Avatar
 
Join Date: May 2014
Location: Australia
Age: 47
Posts: 189
GraphicConverter on the mac opens Anim5 format no problems
https://www.lemkesoft.de/en/products/graphicconverter/
downloadable demo available.

It didn't give options to save as animated loop so i needed to open in photoshop and add the loop part. Animation.

Haven't tried the other animation formats available in PPaint such as:

Auto5+7
Anim7S
Anima7L
Anim8S
Anim8L

If anyone knows more about these formats and information about them please let me know, about to do some googling
invent is offline  
Old 16 August 2016, 04:58   #31
emufan
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Location: #DrainTheSwamp
Posts: 4,546
wikipedia has some information. it is about the way the data gets stored LONG/WORD (S/L).
mainactor lists those as anim7-16/anim7-32. maybe one more efficient on 16/32 bit cpus.

#1) btw. ffmpeg is also available for mac osx

Last edited by emufan; 16 August 2016 at 07:21.
emufan is offline  
Old 16 August 2016, 21:06   #32
ami_stuff
Registered User
 
Join Date: Feb 2009
Location: Moon
Posts: 17
Quote:
Originally Posted by jabbamonkey View Post
I used your link and downloaded a build from the other day... it didn't work. So I downloaded the most recent build (2016-07-06) and it worked.

...Alot of flashing and blurring trails ...

For anyone interested in seeing the conversion issues with ffmpeg, I uploaded the file to http://www.classicgaming.cc/dlair.anim
This is fixed in ffmpeg since yesterday.
ami_stuff is offline  
Old 21 February 2017, 12:23   #33
Team_Hoi
Former Amiga game creator
Team_Hoi's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Netherlands
Posts: 127
Hi Emufan et al,

I've just downloaded the Mac binary of ffmpeg and put it on the Desktop along with a test.anim file, but when I enter "ffmpeg -i test.anim test.gif" the Terminal responds with "ffmpeg: command not found".

What am I doing wrong this time? (story of my life)

I changed the active folder to the desktop first. When I do an "ls" I get the contents of the Desktop.
Team_Hoi is offline  
Old 21 February 2017, 13:30   #34
Team_Hoi
Former Amiga game creator
Team_Hoi's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Netherlands
Posts: 127
Thumbs up

Stop the press. GraphicConverter is the golden tip I was looking for. It can convert just about everything, including IFF Anims to animated GIF or separate PNGs. Brilliant! Many thanks to Invent for the tip!

By the way, regarding the ffmpeg command not being found in MacOS Terminal — a friend told me that I should use "./ffmpeg" to expand the command to the currently active folder. Good to know.

Last edited by Team_Hoi; 21 February 2017 at 14:09.
Team_Hoi is offline  
Old 21 February 2017, 17:03   #35
emufan
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Location: #DrainTheSwamp
Posts: 4,546
Quote:
Originally Posted by Team_Hoi View Post
Stop the press. GraphicConverter is the golden tip I was looking for. It can convert just about everything, including IFF Anims to animated GIF or separate PNGs. Brilliant! Many thanks to Invent for the tip!
ok, cool you found something working for you
Quote:
By the way, regarding the ffmpeg command not being found in MacOS Terminal — a friend told me that I should use "./ffmpeg" to expand the command to the currently active folder. Good to know.
yep, you have to start the binary this way - or providing the the full path to the bin.
just give it a try, using the same animation and compare the results with GraphicConverter.
one advantage of ffmpeg on the command line, you can easily do some batch processing

#1) GraphicConverter can batch processing aswell

Last edited by emufan; 21 February 2017 at 17:08.
emufan is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
animated gif to anim iff otro request.Apps 6 17 April 2018 02:04
windows tool to convert ipf to wwp / normal adf file jotd Coders. General 12 08 May 2014 10:02
MPEG to ANIM Conversion in Windows Leandro Jardim support.Other 2 23 August 2012 17:50
Art App that had a Fairy Anim and a Man on Horse anim?? DDNI request.Apps 15 19 July 2011 01:24
MP4 players for the kids christmas DDNI MarketPlace 4 15 November 2008 02:28

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 07:24.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.08639 seconds with 13 queries