English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

 
 
Thread Tools
Old 09 December 2017, 17:48   #1401
Wrangler
Registered User

 
Join Date: Sep 2015
Location: London, UK
Posts: 294
Quote:
Originally Posted by spudje View Post
Or would he have forgotten GND?...
Let's hope Chucky sees the joke!
Wrangler is offline  
Old 10 December 2017, 04:34   #1402
Magic
Registered User
 
Join Date: Aug 2007
Location: USA
Posts: 274
Although I realize that a stable Sonnet system can be a moving target, I finally had my first night of success. Starting with Initppc many things work fine. I copied my Sys partition over to the Sonnet's memory (Ram disk) and ran some programs from it. I tried Cyberpi 100000 and it took 1 min 46 sec, right on time. I had good luck with Cybermand, Bogomips, Getinfo, PCIInfo, Voxelspace, Warptest, and Landscape. After trying for months it was fun to see it finally working.

I need to add a fan as the Voodoo gets HOT right next to the Sonnet. I am also working on building up a fresh partition.
Magic is offline  
Old 10 December 2017, 09:10   #1403
Hedeon
PPC Hacker

 
Join Date: Mar 2012
Location: Leiden / The Netherlands
Posts: 1,093
Default RAM disk goes to the memory with the highest priority which is still cpu slot accelerator memory (if installed) and not sonnet. Most fast memory has priorities like 30 or 40. Sonnet has 1.
Hedeon is offline  
Old 10 December 2017, 14:01   #1404
Wrangler
Registered User

 
Join Date: Sep 2015
Location: London, UK
Posts: 294
Well done Magic! It's worth the hassle to get it working!
Wrangler is offline  
Old 14 December 2017, 11:51   #1405
spudje
Registered User

 
Join Date: Dec 2014
Location: Netherlands
Posts: 995
My Sonnet is up for sale at Amibay, if anyone's interested.
spudje is offline  
Old 14 December 2017, 17:35   #1406
Wrangler
Registered User

 
Join Date: Sep 2015
Location: London, UK
Posts: 294
Unlike everyone else it seems, I'm getting a storage access exception trying to run Cowcat's Q3 conversion on matter what I do. Snoopdos shows this happening as soon as powerpc.library is opened. Now I can turn on debugging of powerpc.library by setting the env debug to 3, but how do I capture the debug output? I can't find where it ends up. Thanks

Last edited by Wrangler; 14 December 2017 at 17:51.
Wrangler is offline  
Old 14 December 2017, 23:12   #1407
Hedeon
PPC Hacker

 
Join Date: Mar 2012
Location: Leiden / The Netherlands
Posts: 1,093
Serial output. Or you can intercept it with sashimi.
Hedeon is offline  
Old 17 December 2017, 22:44   #1408
Wrangler
Registered User

 
Join Date: Sep 2015
Location: London, UK
Posts: 294
Question

Thanks Hedeon.

As far as I can tell, the storage address exceptions I am getting in Q3 occur when the data cache is being invalidated right at the start. The final call before the exception is logged as:

Code:
Process: quake3_PPC Function: SetCache r4,r5,r6,r7 = 0000000B,5202B240,02000000,89E6A989
Following this through, I believe this means the Q3 code attempts to invalidate the cache across 32MB of space via the routine .DCACHEINV. But this causes an exception as it works through the 32Mb when the virtual address it is trying to invalidate ($52C02000 in this case) does not map to a physical address. Is that possible? (My PPC assembly is -basic- to say the least.)

But even if it is, I'm not sure whether this means there is a hardware fault, a problem with the Q3 code or with the sonnetlib! Can you help?

See attached exception report.
Attached Files
File Type: txt ExceptionReport.txt (938 Bytes, 22 views)
Wrangler is offline  
Old 18 December 2017, 00:31   #1409
Hedeon
PPC Hacker

 
Join Date: Mar 2012
Location: Leiden / The Netherlands
Posts: 1,093
You are right in your assumptions. However, I don't know why it errors. A DSI happens when the memory is not mapped, but seeing the other sonnets from people working and how yours is giving also other problems, I'm not sure if I can help.

Quote:
Originally Posted by Wrangler View Post
Thanks Hedeon.

As far as I can tell, the storage address exceptions I am getting in Q3 occur when the data cache is being invalidated right at the start. The final call before the exception is logged as:

Code:
Process: quake3_PPC Function: SetCache r4,r5,r6,r7 = 0000000B,5202B240,02000000,89E6A989
Following this through, I believe this means the Q3 code attempts to invalidate the cache across 32MB of space via the routine .DCACHEINV. But this causes an exception as it works through the 32Mb when the virtual address it is trying to invalidate ($52C02000 in this case) does not map to a physical address. Is that possible? (My PPC assembly is -basic- to say the least.)

But even if it is, I'm not sure whether this means there is a hardware fault, a problem with the Q3 code or with the sonnetlib! Can you help?

See attached exception report.
Hedeon is offline  
Old 18 December 2017, 21:44   #1410
Wrangler
Registered User

 
Join Date: Sep 2015
Location: London, UK
Posts: 294
Thanks. The address that fails ($52c02000) is squarely in the memspace of the Sonnet so I am starting to think this is a hardware fault. Do you know of a memory checker that would work on the Sonnet memory? I'd like check this out more thoroughly...
Wrangler is offline  
Old 20 December 2017, 13:24   #1411
Hedeon
PPC Hacker

 
Join Date: Mar 2012
Location: Leiden / The Netherlands
Posts: 1,093
Quote:
Originally Posted by Wrangler View Post
Thanks. The address that fails ($52c02000) is squarely in the memspace of the Sonnet so I am starting to think this is a hardware fault. Do you know of a memory checker that would work on the Sonnet memory? I'd like check this out more thoroughly...
Seeing that it works if the caches are off, I rather suspect cache memory to be flakey instead of the sonnet memory.

However, there is a program called PPC-MemTest from Christian Kummerow. I can't find it on Aminet, however. Maybe someone else has a link?
Hedeon is offline  
Old 21 December 2017, 01:31   #1412
jack-3d
kLiker
 
Join Date: Mar 2011
Location: Brno / Czech Republic
Posts: 370
Quote:
Originally Posted by Joe View Post
I will contact Jack3D about visit with this issue.
Joe´s Sonnet 500/1 arrived weeks ago. Today I finally had time to insert it to my Amiga 4000 (CSMK1 040, 128MB, Voodoo4). Card was recognized in piiinfo, but initialization was not successful (problem with memory error). I removed the provided RAM module (64 MB) and exchanged with another one which I know it works with Sonnets and guess what? Yes it works now. Tested some benchmarks (Syspeed and GeardsPPC) and you have nice 500/1 Sonnet

I am just secretly thinking to send you back mine 400/512 by "mistake" ;oP
jack-3d is offline  
Old 21 December 2017, 01:59   #1413
grelbfarlk
Registered User

 
Join Date: Dec 2015
Location: USA
Posts: 1,907
Quote:
Originally Posted by jack-3d View Post
Joe´s Sonnet 500/1 arrived weeks ago. Today I finally had time to insert it to my Amiga 4000 (CSMK1 040, 128MB, Voodoo4). Card was recognized in piiinfo, but initialization was not successful (problem with memory error). I removed the provided RAM module (64 MB) and exchanged with another one which I know it works with Sonnets and guess what? Yes it works now. Tested some benchmarks (Syspeed and GeardsPPC) and you have nice 500/1 Sonnet

I am just secretly thinking to send you back mine 400/512 by "mistake" ;oP
Good news. I wonder what the problem with the DIMM is. From the specs it should work. GM71C17400CJ-6 were the chips he said were on it which by the datasheet appear to be 5V 60ns 2k refresh.
Also this reminds me that PPC not responding will be triggered by invalid RAM setup.
grelbfarlk is offline  
Old 21 December 2017, 02:19   #1414
nexus
Registered User

 
Join Date: Aug 2017
Location: USA
Posts: 727
PPCMEMTEST

http://nappe.acc.umu.se/mirror/archi...PC-Memtest.lha

http://members.upc.cz/ghh12/files/p5.lha

Last edited by nexus; 21 December 2017 at 02:37.
nexus is offline  
Old 21 December 2017, 02:43   #1415
grelbfarlk
Registered User

 
Join Date: Dec 2015
Location: USA
Posts: 1,907
The first one is the one I remember. Just make sure you try to run this with a minimal startup sequence and not fully booted into workbench. And WTF did this disappear from main aminet?
grelbfarlk is offline  
Old 21 December 2017, 13:53   #1416
jack-3d
kLiker
 
Join Date: Mar 2011
Location: Brno / Czech Republic
Posts: 370
Quote:
Originally Posted by grelbfarlk View Post
Good news. I wonder what the problem with the DIMM is. From the specs it should work. GM71C17400CJ-6 were the chips he said were on it which by the datasheet appear to be 5V 60ns 2k refresh.
Also this reminds me that PPC not responding will be triggered by invalid RAM setup.
Joe´s RAM (not working): Hyundai GM71C17400CJ6
Mine RAM (working): LGS GM71C16400CJ6

So I dont know, there is just one number difference, but could be also malfunction module, not sure.
jack-3d is offline  
Old 21 December 2017, 14:01   #1417
jack-3d
kLiker
 
Join Date: Mar 2011
Location: Brno / Czech Republic
Posts: 370
I am thinking to upgrade my 400/512 to 400/1 and/or 500/1. I opened my passive cooler and I can see there is PPC750L-DB0G366 which is 366 MHz 750L overclocked to 400.

I know grelbfarlk already successfully upgraded 512 kB to 1 MB L2, can you please remember me where to get the chip(s) and if anythign else is needed.

Does anybody know what PPC chip is used on 500/1 sonnets? What about this one will that be working? https://www.ebay.com/itm/IBM-PPC750L...-/151374574697
jack-3d is offline  
Old 21 December 2017, 15:47   #1418
grelbfarlk
Registered User

 
Join Date: Dec 2015
Location: USA
Posts: 1,907
Quote:
Originally Posted by jack-3d View Post
I am thinking to upgrade my 400/512 to 400/1 and/or 500/1. I opened my passive cooler and I can see there is PPC750L-DB0G366 which is 366 MHz 750L overclocked to 400.

I know grelbfarlk already successfully upgraded 512 kB to 1 MB L2, can you please remember me where to get the chip(s) and if anythign else is needed.

Does anybody know what PPC chip is used on 500/1 sonnets? What about this one will that be working? https://www.ebay.com/itm/IBM-PPC750L...-/151374574697
CY7C1347G-250AXC-ND were the 250MHz chips I used. You should be able to get them from Digikey or Mouser or any part supplier. And if you get it up to 500MHz you can use the 2:1 divider. I was hoping to use 1.5 divider with these at 400MHz for 266MHz but that extra 16MHz was too apparently too much.

I have to look up that CPU, as I recall you want a 2.2V version.
grelbfarlk is offline  
Old 21 December 2017, 22:45   #1419
nexus
Registered User

 
Join Date: Aug 2017
Location: USA
Posts: 727
if you are gonna do all that might as well put a 7400/7410 G4 on it
nexus is offline  
Old 21 December 2017, 23:24   #1420
jack-3d
kLiker
 
Join Date: Mar 2011
Location: Brno / Czech Republic
Posts: 370
Not sure if G4@500 is supported and so much boost comparing to G3@500 here.
jack-3d is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
WANTED: PCI Sound Card VORTEX2 SuperQuard / SQ2500 or Turtlebeach SantaCruz pci card keropi MarketPlace 12 15 March 2017 03:48
Wanted:Sonnet Technologies QuadDoubler 50 (Doubler 4000) kronuz MarketPlace 0 16 June 2013 01:29
eBay : Sonnet Quaddoubler alexh MarketPlace 3 07 May 2013 01:50
Overlay problem on GeForce 7200 Leandro Jardim support.WinUAE 1 10 August 2010 16:50
Prometheus PCI & Voodoo 3 PCI GFX Card Slayer support.Hardware 21 05 September 2006 11:57

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 10:37.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.14171 seconds with 14 queries