English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Main > Amiga scene

 
 
Thread Tools
Old 29 August 2019, 00:08   #941
darkwave
Registered User
darkwave's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Cambridge, UK
Age: 38
Posts: 143
Thanks. I'm finally getting round to installing on my A1200 after installing on my A600 last week and was hoping to use the floppies is already made. Turns out, after putting the ROMs and CF card in and expecting to see the new boot screen it loaded straight into a fresh install of 3.1.4.

I guess "past me" had already set the card up via emulation, although I have no recollection of doing so!
darkwave is offline  
Old 01 September 2019, 20:50   #942
rats
Registered User
 
Join Date: Jun 2010
Location: Nottingham / UK
Posts: 33
Hey, So installed 3.1.4 on my a4000 using the roms and disk provided. Then I have updated to latest version.

I have been trying to install 040 libs. I tried original workbench ones and phase 5. I am getting huge delays on boot and when I remove the library its really fast but gives me the request to install cpu libs.

Which are the correct and fastest libs to use. I have unplugged everything got no expansions just with card added and sd reader. I have the original 040 from commodore
rats is offline  
Old 01 September 2019, 20:56   #943
indigolemon
Bit Copying Bard

indigolemon's Avatar
 
Join Date: Jan 2017
Location: Kelty, Fife, Scotland
Age: 37
Posts: 740
I use the MMU library package, it provides up to date libs http://aminet.net/package/util/libs/MMULib
indigolemon is offline  
Old 01 September 2019, 21:36   #944
nogginthenog
Amigan

 
Join Date: Feb 2012
Location: London
Posts: 884
Using MMULib here (CS MkII 060) too.
You might want to look into MuFastROM & MuRedox (more 060 I guess).

setpatch nodriveledpatch doesn't seem to be working for me.
nogginthenog is offline  
Old 02 September 2019, 12:23   #945
Thomas Richter
Registered User
 
Join Date: Jan 2019
Location: Germany
Posts: 281
Quote:
Originally Posted by nogginthenog View Post
Using MMULib here (CS MkII 060) too.
You might want to look into MuFastROM & MuRedox (more 060 I guess).

setpatch nodriveledpatch doesn't seem to be working for me.
Yes, it does. Just that the drive LED workaround is not responsible for the delay. I just wished I had never added this option. It just takes a while to setup MMU talbes.
Thomas Richter is offline  
Old 02 September 2019, 20:54   #946
nogginthenog
Amigan

 
Join Date: Feb 2012
Location: London
Posts: 884
Thanks for the clarification Thomas. The delay is not a huge deal for me.
nogginthenog is offline  
Old 03 September 2019, 08:53   #947
Tekk
Registered User

 
Join Date: Aug 2019
Location: Netherlands
Posts: 10
Quote:
Originally Posted by nogginthenog View Post
Using MMULib here (CS MkII 060) too.
You might want to look into MuFastROM & MuRedox (more 060 I guess).

setpatch nodriveledpatch doesn't seem to be working for me.
I tried to use MuFastZero and MuMove4K as well in preparation for ShapeShifter. So I did an entry in the Startup-Sequence (before SetPatch QUIET):

C:MuMove4K PREPAREEMUL
C:MuFastZero ON

First of all - one of the entries complains that there is a lower version than v41 of the mmu.library on the machine. That's strange because in the shell (version mmu.library states "mmu.library 46.18". I installed that one with the MuTools which are configured/starting in the user-startup. (MuFastRom, MuProtectModules and MuLocklib)

Strangely enough with the MuMove4K and MuFastZero active I get a message from MuLibs *yellow alert* that the mmu.library and MuTools should be run AFTER setpatch. I would imagine being in the user-startup it is... strange. Or maybe there is a conflict in theses programs. Something to do with stuff moving to FastRam.
Tekk is offline  
Old 03 September 2019, 18:48   #948
AC/DC HACKER!
Registered User

AC/DC HACKER!'s Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: SCC-NAC-dC-iNT
Posts: 432
Quote:
Originally Posted by Thomas Richter View Post
It just takes a while to setup MMU tables.
Quote:
Originally Posted by nogginthenog View Post
Thanks for the clarification Thomas. The delay is not a huge deal for me.
I agree...With my A4000, and better MMU setup, I'm cool with it.

Quote:
Originally Posted by Tekk View Post
I tried to use MuFastZero and MuMove4K as well in preparation for ShapeShifter. So I did an entry in the Startup-Sequence (before SetPatch QUIET):

C:MuMove4K PREPAREEMUL
C:MuFastZero ON

First of all - one of the entries complains that there is a lower version than v41 of the mmu.library on the machine. That's strange because in the shell (version mmu.library states "mmu.library 46.18". I installed that one with the MuTools which are configured/starting in the user-startup. (MuFastRom, MuProtectModules and MuLocklib)

Strangely enough with the MuMove4K and MuFastZero active I get a message from MuLibs *yellow alert* that the mmu.library and MuTools should be run AFTER setpatch. I would imagine being in the user-startup it is... strange. Or maybe there is a conflict in theses programs. Something to do with stuff moving to FastRam.
AFTER SetPatch is usually meant before all other programs are running previous to just after. Like multiple instances of Assign as well as other programs that make changes/change memory. Some programs are very particular to all that, such as MuLibs, which I'm not using on my OS 3.1.4+ install but am with 3.5.

Did you also patch SetPatch with the included patcher from Thor's archive?
AC/DC HACKER! is offline  
Old 04 September 2019, 17:57   #949
rats
Registered User
 
Join Date: Jun 2010
Location: Nottingham / UK
Posts: 33
Quote:
Originally Posted by indigolemon View Post
I use the MMU library package, it provides up to date libs http://aminet.net/package/util/libs/MMULib
Just installed and get a Recovery Alert
rats is offline  
Old 04 September 2019, 18:21   #950
Thomas Richter
Registered User
 
Join Date: Jan 2019
Location: Germany
Posts: 281
Quote:
Originally Posted by Tekk View Post
I tried to use MuFastZero and MuMove4K as well in preparation for ShapeShifter. So I did an entry in the Startup-Sequence (before SetPatch QUIET):

C:MuMove4K PREPAREEMUL
C:MuFastZero ON
With 3.1.4, I believe Prepareemul should no longer be necessary. However: "MuMove4K" goes before SetPatch, MuFastZero goes after. Ideally, you should install one of the corresponding CPU libraries along with it. There is an installer and an installer script in the package.
Quote:
Originally Posted by Tekk View Post
First of all - one of the entries complains that there is a lower version than v41 of the mmu.library on the machine. That's strange because in the shell (version mmu.library states "mmu.library 46.18". I installed that one with the MuTools which are configured/starting in the user-startup. (MuFastRom, MuProtectModules and MuLocklib)
Let us fix the startup order first, then do the rest.
Quote:
Originally Posted by Tekk View Post
Strangely enough with the MuMove4K and MuFastZero active I get a message from MuLibs *yellow alert* that the mmu.library and MuTools should be run AFTER setpatch. I would imagine being in the user-startup it is... strange. Or maybe there is a conflict in theses programs. Something to do with stuff moving to FastRam.
That's right. MuFastZero goes after SetPatch. You cannot open the mmu.library before setpatch has done its job. However, before playing with MuFastZero, I suggest to get shapeshifter running. It is a potential optimization, but not a necessity.
Thomas Richter is offline  
Old 04 September 2019, 23:41   #951
Tekk
Registered User

 
Join Date: Aug 2019
Location: Netherlands
Posts: 10
Yes, I did and I do not get any errors Thanks. However:

But i can't seem to get the mac booted. Tried different images but they end up with an error. Shapeshifter Filetask. Which I can suspend or do a reboot. Suspend will return to a gray screen with mac mousepointer and a little drawing of a mac smiling. If I reboot I get some weird behaviour of the 4000. Where do powerlight flashes and I have to do a shut/power down. Even after I start it up I get a Software Failure. I wonder if it has something to do with the CF Card being fragmented or something.

Above situation with the original settings described above as disabling (commented out) MuFastZero as removing PREPAREEMUL after MuMove4K.

Last edited by Tekk; 04 September 2019 at 23:56. Reason: tried different settings concerning MuFastZero and MuMove4K
Tekk is offline  
Old 05 September 2019, 14:34   #952
rats
Registered User
 
Join Date: Jun 2010
Location: Nottingham / UK
Posts: 33
Quote:
Originally Posted by rats View Post
Just installed and get a Recovery Alert
I have tried to install the MMUlibs and just get a recovery alert. Can anybody help me out.

Last edited by rats; 05 September 2019 at 14:54.
rats is offline  
Old 06 September 2019, 04:31   #953
AC/DC HACKER!
Registered User

AC/DC HACKER!'s Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: SCC-NAC-dC-iNT
Posts: 432
Quote:
Originally Posted by Tekk View Post
If I reboot I get some weird behaviour of the 4000. Where do powerlight flashes and I have to do a shut/power down. Even after I start it up I get a Software Failure. I wonder if it has something to do with the CF Card being fragmented or something.
I type no, not related to CF...I use a IDE CF, as well as SCSI2SD V6. I bet it would clear AND get the same Software Failure if you pressed and held the CTRL+Amiga+Amiga for 10 to 15 seconds and release. RAM and ROM stuff happening there that hasn't cleared. I've done some stuff OS 3.1.4.(.1) reacts to as well. If things become really stuck with my A4000 that always helps. It might require another 3-finger momentary press, but always comes out of something "really bad". Some older floppy games require this also.

I should document some of these here, and I shall...sometime soon. I also read this as a reminder that I want to get my Mac partition going again.
AC/DC HACKER! is offline  
Old 06 September 2019, 11:59   #954
Tekk
Registered User

 
Join Date: Aug 2019
Location: Netherlands
Posts: 10
OK. Thanks. But still weird that I get the Shapeshifter error. Tried several roms. Reading about it and it seems that the Quadra 650 is the best option. I even validated it. Did some tinkering with the settings and still I get this ShapeShifter FileTask error. Weird stuff. I'm lost.
Tekk is offline  
Old 07 September 2019, 22:22   #955
AC/DC HACKER!
Registered User

AC/DC HACKER!'s Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: SCC-NAC-dC-iNT
Posts: 432
Well, Tekk, I figured I'd have a look at my previous install with ShapeShifter. I have access to a backup of my original Hard Drives and accessed the partition. All with WinUAE. Now I've made a Mac2 partition on my SD Card I use with SCSI2SD V6, it's currently formatting (ShapeShifter). Then I'll copy the Mac partition to it and check if I can get it to go with OS 3.1.4.1 with my real A4000. Should report soon..
AC/DC HACKER! is offline  
Old 08 September 2019, 04:11   #956
Tekk
Registered User

 
Join Date: Aug 2019
Location: Netherlands
Posts: 10
Thanks m8, really appreciated!
Tekk is offline  
Old 09 September 2019, 02:34   #957
AC/DC HACKER!
Registered User

AC/DC HACKER!'s Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: SCC-NAC-dC-iNT
Posts: 432
Quote:
Originally Posted by Tekk View Post
Thanks m8, really appreciated!
I forgot ShapeShifter had been updated to 3.11. Fixed the copy bug with Mac Finder. That MuEVD sure is sweet, too.

Last edited by AC/DC HACKER!; 11 September 2019 at 21:58.
AC/DC HACKER! is offline  
Old 25 November 2019, 21:12   #958
brett71
Registered User

brett71's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Ames, IA, USA
Posts: 367
Hyperion's site for AmigaOS 3.1.4 indicates that Amiga on the Lake is/was a reseller. Does anyone know if this is still the case? I can't find anything for 3.1.4 on their site, only 4.1. Are there any other U.S. retailers? Is there any differences between the ROMs/disks released by any overseas vendors versus a U.S. vendor?

Thanks!
brett71 is offline  
Old 25 November 2019, 21:56   #959
gulliver
BoingBagged

 
Join Date: Aug 2007
Location: The South of nowhere
Age: 41
Posts: 2,012
Quote:
Originally Posted by brett71 View Post
Is there any differences between the ROMs/disks released by any overseas vendors versus a U.S. vendor?
No, no difference between overseas and US versions. The only difference is between machine types for the obvious reasons (different drivers).
gulliver is offline  
Old 25 November 2019, 21:57   #960
klx300r
Registered User
klx300r's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Toronto, Canada
Age: 49
Posts: 837
Quote:
Originally Posted by brett71 View Post
Hyperion's site for AmigaOS 3.1.4 indicates that Amiga on the Lake is/was a reseller. Does anyone know if this is still the case? I can't find anything for 3.1.4 on their site, only 4.1. Are there any other U.S. retailers? Is there any differences between the ROMs/disks released by any overseas vendors versus a U.S. vendor?

Thanks!

got my ROMS and disks from them not too long ago for both my 1200 & 4000 with no issues
klx300r is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Would AmigaOS 3.9 be ok for me? stu232 support.Hardware 12 02 October 2013 19:20
AmigaOS 3.9 PoLoMoTo support.WinUAE 8 27 August 2011 19:06
AmigaOS 3.5 or 3.9 maddoc666 support.Apps 12 22 February 2010 09:02
AmigaOS koncool request.Apps 6 04 June 2003 18:45
AmigaOS XL sturme New to Emulation or Amiga scene 4 15 January 2002 03:13

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 07:35.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.11719 seconds with 16 queries