English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

 
 
Thread Tools
Old 10 January 2010, 21:07   #1
acadiel
 
Posts: n/a
Minimig - what to get?

I've been doing a little bit of research on the Minimig - seems like it would be a great little system to hook up in the basement!

After perusing the different websites, I just wanted to clarify what's available and have general questions about everything.

1) Is the only production board the 1.1 board from Amigakit? I did notice a MiniITX version here, but don't know if anyone is making it: http://www.illuwatar.se/project_page...g2/minimig.htm

2) I notice talk about an ARM controller. What does this ARM controller do, and who makes them (where do you order them)?

3) Firmware - I notice people talking about "flashing cores" and such - what needs to be updated periodically on these units? Just the "core" firmware on the FPGA?

I'm assuming that I can play most A500/OCS games on this... I have a lot of old games that I ripped the ADF images, so they work in EUAE. Nothing comes closer than simulated hardware, though. :-)

Thanks, everyone!
 
AdSense AdSense  
Old 10 January 2010, 22:51   #2
amigakit.com
Registered User

amigakit.com's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: www.amigakit.com
Posts: 1,709
The ARM controller is out of production currently - the latest Minimig firmware can now support HDF (hard disk files) without the need for the ARM controller, although at lower access speeds.
amigakit.com is offline  
Old 10 January 2010, 23:10   #3
alexh
Thalion Webshrine
alexh's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Oxford
Posts: 11,942
@acadiel

To be correct the v1.1 board is not really from Amigakit it is from ACube. Amigakit are one of their resellers.

With only 1.5Mbytes of usable RAM on the unmodified v1.1 PCB you'll struggle to use the HDF features without the RAM upgrade. Amigakit offer this upgrade service.

But to be honest you have to ask yourself before you buy a MiniMig for €200 why you are not getting a second hand 2Mbyte A600 for €20

@AmigaKit

Where might one find this latest firmware?

I imagine you need to re-program the PIC which means you may need a PIC programmer if you buy a second hand MiniMig board as lots were shipped without the Tinybootloader which enables you to program via the serial port.

Last edited by alexh; 10 January 2010 at 23:17.
alexh is offline  
Old 10 January 2010, 23:18   #4
FOL
PSPUAE DEV

FOL's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Barry / UK
Age: 39
Posts: 5,591
Send a message via MSN to FOL Send a message via Skype™ to FOL
Quote:
Originally Posted by alexh View Post
@acadiel

To be correct the v1.1 board is not really from Amigakit it is from ACube. Amigakit are one of their resellers.

With only 1.5Mbytes of usable RAM on the unmodified v1.1 PCB you'll struggle to use the HDF features without the RAM upgrade. Amigakit offer this upgrade service.

But to be honest you have to ask yourself before you buy a MiniMig why you are not getting a second hand 2Mbyte A600 for €20

@AmigaKit

Where might one find this latest firmware?

I imagine you need to re-program the PIC which means you may need a PIC programmer if you buy a second hand MiniMig board as lots were shipped without the Tinybootloader which enables you to program via the serial port.
Little lost at this post. So my A600 back in the day was useless with its 1MB ram?? I think not. You can use it like you did back in the day, a fair few WHDLoad stuff work fine with only 1.5MB RAM, as I have been testing, . The only problem is without the ARM it loads games slow from HDF.

All the minimig boards sold now have tinyloader and yes you need a pc with serial port.

The 4MB and ARM (no using ARM Controller) Cores are awesome. Aint had 1 game not load. Everything I have thrown at it has worked great, aslong as you have the correct KS. You can use the newer cores on a standard 2MB board. It will put mem to maxium your minimig can set.

Last edited by FOL; 10 January 2010 at 23:24.
FOL is offline  
Old 10 January 2010, 23:28   #5
alexh
Thalion Webshrine
alexh's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Oxford
Posts: 11,942
Quote:
Originally Posted by FOL View Post
A fair few WHDLoad stuff work fine with only 1.5MB RAM, as I have been testing
Little or no WHDload games which have multiple disks work well. Without the ability to Preload, the constant swaps with the OS render most games that I tried unplayable.

Multiple disks is the only reason I can think of for you to want to use a WHDload over an ADF image on a MiniMig.

Thinking about it, perhaps there are enough games which have multiple disks (Amberstar, Ambermoon, Lionheart etc.) which have their own HD loader which should work well.

Quote:
Originally Posted by FOL View Post
All the minimig boards sold now have tinyloader and yes you need a pc with serial port.
I know. It was me who told ACUBE about it. Mine arrived with no way to upgrade the PIC in circuit and we use tiny PIC bootloader at work. But by that time they must have sold a lot? If you get a second hand MiniMig it is always something to ask about.

Last edited by alexh; 11 January 2010 at 01:09.
alexh is offline  
Old 10 January 2010, 23:39   #6
FOL
PSPUAE DEV

FOL's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Barry / UK
Age: 39
Posts: 5,591
Send a message via MSN to FOL Send a message via Skype™ to FOL
Quote:
Originally Posted by alexh View Post
Little or no WHDload games which have multiple disks work well. Without the ability to Preload, the constant swaps with the OS render most games that I tried unplayable.

Multiple disks is the only reason I can think of for you to want to use a WHDload over an ADF image on a MiniMig.

Thinking about it, perhaps there are enough games which have multiple disks (Amberstar, Ambermoon, Lionheart etc.) which have their own HD loader which should work well.


I know. It was me who told ACUBE about it. Mine arrived with no way to upgrade the PIC in circuit and we use tinybootloader at work. But by that time they must have sold a lot? If you get a second hand MiniMig it is always something to ask about.
Indeed, thats what we done back in the day, WHDLoad didnt exist. I tried DUNE 2, this worked great.

Im sorry, but not all games constantly OS change. While loading a game, OS change is fine. I aint had a game OS change while playing it.
So I think alot of people maon about nothing.

Its great you told them, they must have sold alot, cause for almost a year the minimigs have had tinypic loader. If someone ends up with a sencond hand 1, then thats just unfortunate.
FOL is offline  
Old 11 January 2010, 01:06   #7
alexh
Thalion Webshrine
alexh's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Oxford
Posts: 11,942
Quote:
Originally Posted by FOL View Post
So I think alot of people moan about nothing.
I'm on the wrong computer but tomorrow I'll get a list of games that work with A600 but are unplayable without Preload. It was more than a handful.

Quote:
Originally Posted by FOL View Post
Its great you told them, they must have sold alot, cause for almost a year the minimigs have had tinypic loader.
When I told them they had nothing. But I got my MiniMig complementary as a developer right at the start. I still owe them some work, but they never emailed me again after the first few weeks.
alexh is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
MiniMig V2? NovaCoder News 162 30 April 2014 22:46
I am after a MiniMig Vars191 MarketPlace 5 15 March 2011 00:38
Help starting with Minimig v1.1 lolafg support.Hardware 17 04 May 2010 07:48
My New Minimig Kitty support.Hardware 2 04 November 2009 17:54
minimig jimbob005 Amiga scene 11 30 May 2008 10:42

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 12:34.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.14466 seconds with 12 queries