English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 14 September 2019, 15:50   #1
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 43
Posts: 1,330
Gfx glitch with Marvin's Marvellous Adventure etc

I've found some games like Marvin's Marvellous Adventure that show a strange flickering vertical line on the left border of the screen:



Since I've seen it also with a few other games I wondered if it can be a WinUAE gfx glitch, since I don't remember them on my original A1200+B1260...
hexaae is offline  
Old 14 September 2019, 18:26   #2
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,116
Quote:
Originally Posted by hexaae View Post
I've found some games like Marvin's Marvellous Adventure that show a strange flickering vertical line on the left border of the screen:



Since I've seen it also with a few other games I wondered if it can be a WinUAE gfx glitch, since I don't remember them on my original A1200+B1260...
Does it disappear if subpixel display emulation is ticked in Chipset panel?
Toni Wilen is offline  
Old 14 September 2019, 19:12   #3
Zarnal
Registered User

 
Join Date: Feb 2018
Location: France
Posts: 49
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
Does it disappear if subpixel display emulation is ticked in Chipset panel?

Hello,



yes. Same issue with subpixel display emulation actived (see picture).

Edit : and with subpixel display emulation actived another " glitch " appears (see picture 2).

Edit2 : I add a savestate if that can help you.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Image2.jpg
Views:	59
Size:	181.7 KB
ID:	64463   Click image for larger version

Name:	Image4.jpg
Views:	49
Size:	37.8 KB
ID:	64465  
Attached Files
File Type: uss Marvin.uss (633.4 KB, 8 views)

Last edited by Zarnal; 14 September 2019 at 20:48.
Zarnal is offline  
Old 15 September 2019, 15:58   #4
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,116
Confirmed.

It seems if start of sprite is not "aligned" to start of bitplane and difference between bitplane and sprite start is less than 1 lores pixel, first row of sprite is not drawn. Still debugging..
Toni Wilen is offline  
Old 15 September 2019, 17:51   #5
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,116
There is emulation bug but game really does have very narrow vertical line in left border, between black border and game area.

This is due to borderblank being delayed by one hires pixel (undocumented feature). It is probably almost invisible when using old small monitors but it is clearly visible when using Indivision or OSSC.

It is static line, it does not flicker when moving like it does currently in UAE.
Toni Wilen is offline  
Old 15 September 2019, 18:20   #6
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 43
Posts: 1,330
Interesting...
hexaae is offline  
Old 15 September 2019, 18:38   #7
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,116
Fixed. Also in sub pixel mode display is "more correct", extra line appears
Toni Wilen is offline  
Old 15 September 2019, 19:24   #8
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 43
Posts: 1,330
Is it ok the glitch of visible left border during intro (pciture 2) as reported also by Zarnal, when subpixel is on?
http://eab.abime.net/showpost.php?p=1345527&postcount=3
hexaae is offline  
Old 15 September 2019, 19:26   #9
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,116
Quote:
Originally Posted by hexaae View Post
Is it ok the glitch of visible left border during intro (pciture 2) as reported also by Zarnal, when subpixel is on?
http://eab.abime.net/showpost.php?p=1345527&postcount=3
Yes. (Test config: A4000, OSSC, whdload)
Toni Wilen is offline  
Old 15 September 2019, 23:34   #10
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 43
Posts: 1,330
Subpixel ON causes left screen border gfx corruption with Agony. When OFF border looks fine.
hexaae is offline  
Old 16 September 2019, 00:05   #11
ross
Per aspera ad astra

ross's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
Location: Crossing the Rubicon
Age: 49
Posts: 2,003
Quote:
Originally Posted by hexaae View Post
Subpixel ON causes left screen border gfx corruption with Agony. When OFF border looks fine.
http://eab.abime.net/showthread.php?t=93380

Agony need a patch on AGA machines
ross is offline  
Old 16 September 2019, 00:18   #12
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 43
Posts: 1,330
Quote:
Originally Posted by ross View Post
http://eab.abime.net/showthread.php?t=93380

Agony need a patch on AGA machines
Does the same glitch with Subpixel ON with the WHDLoad version...
hexaae is offline  
Old 16 September 2019, 00:29   #13
ross
Per aspera ad astra

ross's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
Location: Crossing the Rubicon
Age: 49
Posts: 2,003
Quote:
Originally Posted by hexaae View Post
Does the same glitch with Subpixel ON with the WHDLoad version...
Because WHDLoad version is not patched for this 'bug'.
ross is offline  
Old 16 September 2019, 08:45   #14
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 43
Posts: 1,330
Indeed forcing Chipset ECS solves the left border issue with Agony (WHD), even with Subpixel ON.
hexaae is offline  
Old 16 September 2019, 16:36   #15
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,116
Yeah, Agony left border really looks like that on real AGA hardware.
Toni Wilen is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Marvin's Marvellous Adventure Akira request.Music 2 26 September 2013 14:53
Marvin's Marvellous Adventure problems hexaae support.WinUAE 5 27 March 2008 21:59
Marvin's marvellous adventure AGA - which config rsn8887 support.Games 9 25 November 2006 18:56
Marvin's Marvellous Adventure: Hey, now look at that! :) andreas Nostalgia & memories 8 03 January 2003 19:56
Marvin's Marvellous Adventure AGA Walker support.Games 13 17 May 2002 18:51

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 03:34.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.08299 seconds with 16 queries