English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Requests > request.UAE Wishlist

 
 
Thread Tools
Old 05 December 2018, 18:23   #1
Ponki1986
Registered User

 
Join Date: Dec 2018
Location: Glubczyce / Poland
Age: 33
Posts: 36
RTG games in window (Overlay/PIP), under WinUAE?

Hello. Maybe the topic has already been discussed, so I'm sorry if I'm duplicating it.

I want to ask if there is a chance that RTG games could ever be launched in window on the Workbench, under WinUAE?

I know that the UAEGFX driver does not support PiP, but maybe someday it will change.
Ponki1986 is offline  
Old 05 December 2018, 18:59   #2
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italy)
Posts: 5,199
It does not depend on WinUAE but on the Game, however there are many RTG games that work in Window, HERE I've cataloged more than one.
AMIGASYSTEM is offline  
Old 05 December 2018, 19:27   #3
Ponki1986
Registered User

 
Join Date: Dec 2018
Location: Glubczyce / Poland
Age: 33
Posts: 36
Yes, I know about it, if the game does not support window mode, then you will not be able to play in the window.

But I remember the times when I had A1200 with Blizzard 1240 40MHz, Zorro II and CV64/3D, then games like Foundation, Doom and if I remember well GeneticSpecies I could play in the window.
Ponki1986 is offline  
Old 05 December 2018, 19:34   #4
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italy)
Posts: 5,199
Quote:
Originally Posted by Ponki1986 View Post
Yes, I know about it, if the game does not support window mode, then you will not be able to play in the window.

But I remember the times when I had A1200 with Blizzard 1240 40MHz, Zorro II and CV64/3D, then games like Foundation, Doom and if I remember well GeneticSpecies I could play in the window.
You can also play on WinUAE in the same way and even faster
AMIGASYSTEM is offline  
Old 05 December 2018, 19:41   #5
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,282
Does Picasso96 support that kind of overlay? (Not just YUV video overlay). Or did you use Cybergraphics? (which can't be implemented because SDK is not public)
Toni Wilen is online now  
Old 05 December 2018, 19:46   #6
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italy)
Posts: 5,199
Toni what did you refer to in particular?, i do not use Cybergraphics because it does not work well
AMIGASYSTEM is offline  
Old 05 December 2018, 19:47   #7
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,282
Quote:
Originally Posted by AMIGASYSTEM View Post
Toni i do not use Cybergraphics because it does not work well
And this has nothing to do with OPs request or my question! (uaegfx cgfx support)

Try to stay on-topic please.
Toni Wilen is online now  
Old 05 December 2018, 19:51   #8
Ponki1986
Registered User

 
Join Date: Dec 2018
Location: Glubczyce / Poland
Age: 33
Posts: 36
Quote:
Originally Posted by AMIGASYSTEM View Post
You can also play on WinUAE in the same way and even faster
But how? When I run even Foundation Prefs, I can not choose the game mode in the window.

Unless I'm doing something wrong. There was a moment when GeneticSpecies did not see RTG libraries, but I fix it.

I now use Picasso96, I had CyberGraphX on CV64/3D.
Ponki1986 is offline  
Old 05 December 2018, 20:02   #9
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,282
So it most likely is CGX feature only. (P96 has some kind of YUV video overlay which is not implemented in uaegfx)

Note that you can use CGX with any supported hardware emulated graphics boards but VGA chip overlay is not (at least not yet) implemented in UAE.

It may get implemented if there is simple test case (video player is NOT acceptable!)..
Toni Wilen is online now  
Old 05 December 2018, 20:53   #10
Ponki1986
Registered User

 
Join Date: Dec 2018
Location: Glubczyce / Poland
Age: 33
Posts: 36
Ok. Thanks for the answers.
Ponki1986 is offline  
Old 06 December 2018, 13:54   #11
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italy)
Posts: 5,199
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
And this has nothing to do with OPs request or my question! (uaegfx cgfx support)

Try to stay on-topic please.
Sorry Toni unfortunately Google Translator does not help much to understand, i understood something else


@Ponki1986
With the Doom games you can to play in the window mode

Last edited by AMIGASYSTEM; 06 December 2018 at 14:09.
AMIGASYSTEM is offline  
Old 06 December 2018, 14:37   #12
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,282
Yeah, that can make it difficult to understand

-

Perhaps some programs have built-in Picasso96/CGX overlay support? (but again, if you want help me to implement it: rule is still the same: "program" must not be a media player! Playing videos in emulated Amiga is far too pointless. EDIT: Amiga ports of PC games are practically in same category too..)
Toni Wilen is online now  
Old 06 December 2018, 14:59   #13
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italy)
Posts: 5,199
Sorry Toni, technically i do not know how it works, as you can see from the screenshot DoomAttack allows you to play Doom in Window

Last edited by AMIGASYSTEM; 31 December 2018 at 11:43.
AMIGASYSTEM is offline  
Old 06 December 2018, 16:24   #14
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,282
Quote:
Originally Posted by AMIGASYSTEM View Post
Sorry Toni, technically i do not know how it works, as you can see from the screenshot DoomAttack allows you to play Doom in Window
This is nothing special. RTG games can support windowed mode but using overlay adds some nice extra features compared to fullscreen/overlay mode:

- overlay can support scaling for free. (This is very useful for video players)
- overlay can support different color depths (overlay can for example use 16-bit mode when WB is using 32-bit mode)

Overlay is basically separate "fullscreen mode" overlayed in top of normal screen, position and size can be freely chosen. Overlays were supported in hardware in most VGA chips. Later models used 3D hardware to do the overlay and dropped the hardware level bitmap overlay support.
Toni Wilen is online now  
Old 06 December 2018, 17:06   #15
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italy)
Posts: 5,199
Ok thanks for the information
AMIGASYSTEM is offline  
Old 23 December 2018, 20:15   #16
James
Registered User

 
Join Date: Mar 2010
Location: Beckenham/England
Posts: 544
Quote:
Originally Posted by Ponki1986 View Post
Yes, I know about it, if the game does not support window mode, then you will not be able to play in the window.

But I remember the times when I had A1200 with Blizzard 1240 40MHz, Zorro II and CV64/3D, then games like Foundation, Doom and if I remember well GeneticSpecies I could play in the window.
Genetic Species requires PiP, but Foundation Gold should work.

If you have a fast system you could try ScreenInWindow:
http://aminet.net/package/util/misc/SIW
Some screen formats do not work properly, but it works for some games, like Crossfire II and Nightlong:

Click image for larger version

Name:	Game_CrossfireII_SIW.jpg
Views:	154
Size:	212.1 KB
ID:	61292

Click image for larger version

Name:	Game_Nightlong_SIW.jpg
Views:	140
Size:	237.0 KB
ID:	61293

Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
So it most likely is CGX feature only. (P96 has some kind of YUV video overlay which is not implemented in uaegfx)

Note that you can use CGX with any supported hardware emulated graphics boards but VGA chip overlay is not (at least not yet) implemented in UAE.

It may get implemented if there is simple test case (video player is NOT acceptable!)..
Well apart from Genetic Species there is:

ShapeShifter

http://aminet.net/package/misc/emu/PippinEVD

Blurscope - AmigaAmp plug-in that only works with PiP

http://aminet.net/package/mus/play/BlurScope

Xami - X11 server

http://aminet.net/package/misc/x11/Xami

Singularity is Just The Begining - Scene demo

http://aminet.net/package/demo/aga/sgr-begi

XIII - Scene demo

http://aminet.net/package/demo/aga/xiii-Oxy

Genetic Species uses rtgmaster.library with the rtgpip sublibrary

http://aminet.net/package/driver/video/rtgPIP

Other software that uses rtgmaster might also work but it needs to be coded for it.

Chunkyppc.library also supports PiP, so games like Crossfire II should also work.

http://aminet.net/package/driver/video/chunkyppc
James is offline  
Old 05 January 2019, 12:33   #17
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,282
Quote:
Originally Posted by James View Post
Singularity is Just The Begining - Scene demo

http://aminet.net/package/demo/aga/sgr-begi
Thanks. This seems to be very good test case, no extra dependencies or extra configuration needed, it simply tries to open overlay window.
Toni Wilen is online now  
Old 05 January 2019, 13:55   #18
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,282
Quickly done. SGR-Begin works now in PIP mode when using uaegfx. Usual winuae.7z url.

No color keying yet. I assume overlay should get hidden if some other window is moved on top of it. EDIT: now implemented.

Only high and true color RGB modes supported. I need easy to use test case for YUV (video) overlay support. Not a video player please..

Pure software linear scaling. I am not going to improve this.

If something is not working: winuaelog.txt is required.

EDIT: PicassoIV hardware emulation overlay is now supported.

Last edited by Toni Wilen; 05 January 2019 at 20:49.
Toni Wilen is online now  
Old 06 January 2019, 12:26   #19
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,282
YUV (both Y4U1V1 and Y4U2V2) overlay mode should work now, at least in theory..

It is probably quite slow due to slow non-optimized per-pixel YUV to RGB conversions. It will be replaced with table based conversion when this version is first confirmed working.
Toni Wilen is online now  
Old 06 January 2019, 14:51   #20
James
Registered User

 
Join Date: Mar 2010
Location: Beckenham/England
Posts: 544
Nice!

BlurScope working:

Click image for larger version

Name:	AmigaAmp_Blurscope_PiP.jpg
Views:	285
Size:	255.7 KB
ID:	61471
James is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Automatic window resize for RTG Leffmann support.FS-UAE 2 17 May 2015 09:08
RTG window not refreshed when WinUAE is paused and restored mark_k support.WinUAE 0 10 February 2012 19:36
WinUAE too slow charging games on Window Vista j_sntos support.WinUAE 48 03 February 2012 09:16
Saving a screenshot with an overlay window (QuarkTex) James support.WinUAE 2 06 March 2011 16:47
PIP overlay feature for winuae laser request.UAE Wishlist 3 11 October 2007 15:05

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 17:25.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.12804 seconds with 14 queries