English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

 
 
Thread Tools
Old 17 June 2007, 01:56   #1
Zetr0
Ya' like it Retr0?
Zetr0's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: United Kingdom
Age: 45
Posts: 9,768
Converting Amiga Keyboard to PC PS2 or USB

Hello there my forum chums

I have a current project thats going very well, and if i may seek a moment of your time i would appreciate a comfirmation (and information) on a couple of thingies.

I need to convert an Amiga Keyboard to use either PS2 or USB (preferably the former)

Now here is the crux.

I have a CDTV keyboard (this has the regular clock / +5 / gnd and data)

Q1:
would this just plumb stright across and be used as an AT keyboard or do i need to modify it in anyway?

I also have an A1200 keyboard (standard ribion no logic)

Q2:
What would I need to convert an a1200 keyboard for it to work on the PS2 as an AT keyboard or worse case scenario USB ?

before you ask using any other keyboard is not an option with my project it has to be either of these two.

I appreciate your help in advance
Zetr0 is offline  
Old 17 June 2007, 02:11   #2
Jope
-
Jope's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Helsinki / Finland
Age: 40
Posts: 7,997
Q1: Use a PIC or similar microcontroller, read the Amiga keyboard with two of the GPIO pins and talk AT keyboard protocol or USB data from two other pins.

The PS2/AT keyboard protocol is documented on the net and the Amiga keyboard protocol is documented in the Hardware manual (part of the RKM set).

Q2: you would need a keyboard controller that translates the key matrix into keycodes and sends them using a suitable protocol. One such controller exists on the A1200 motherboard, but you could also use the A500 keyboard controller PCB. The A500 controller must be from a keyboard with a single flexi cable coming from the keyboard matrix to the controller board.

Then you would again need some kind of microcontroller to change the amiga keyboard protocol into AT/PS2 or USB.

Mind you that AT/PS2 is a few orders of magnitude easier to talk than USB, and you can get PS2 -> USB protocol converters cheaply. I have a few, because I love my old keytronic keyboards, but modern PCs no longer have PS2 sockets. :-)

Edit: Oh, Q2 can also be easily solved by getting a MicroniK A1200 keyboard case. Those happen to output AT/PS2 keycodes and protocol, not Amiga protocol for some reason..
Jope is offline  
Old 17 June 2007, 02:36   #3
keropi
.
 
Join Date: Oct 2004
Location: Ioannina/Greece
Posts: 5,040
one word , KEYRAH .

http://amiga.think42.com/news/news109_e.htm

keropi is offline  
Old 17 June 2007, 03:16   #4
Zetr0
Ya' like it Retr0?
Zetr0's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: United Kingdom
Age: 45
Posts: 9,768
@jope

thank you jopelicious, i shall review and revise more in that order..

@Keropi
hmmm the more i look at it... the more i am concerned about space. it looks a little big...

but thanks for the heads up guys.
Zetr0 is offline  
Old 17 June 2007, 03:25   #5
keropi
.
 
Join Date: Oct 2004
Location: Ioannina/Greece
Posts: 5,040
hmmm

amigakit.com KEYRAH amiga version

I think it will fit...
keropi is offline  
Old 17 June 2007, 13:50   #6
Jope
-
Jope's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Helsinki / Finland
Age: 40
Posts: 7,997
How could I forget the keyrah..

/me slaps himself.
Jope is offline  
Old 17 June 2007, 13:58   #7
Zetr0
Ya' like it Retr0?
Zetr0's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: United Kingdom
Age: 45
Posts: 9,768
@jope
you were doing that to your beer belly earlier while waiting for pizza.... i wonder if you are begining to enjoy it to much.... (the slapping not the pizza)

there is help available .... from what ironclaw has told me.

anyways cheers for your help on this jope-a-licious, i have managed to secure a micronik keyboard converter kit ( converts a1200 membrane to AT )
Zetr0 is offline  
Old 17 June 2007, 14:14   #8
Jope
-
Jope's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Helsinki / Finland
Age: 40
Posts: 7,997
Slapping and pizza go hand in hand. Good to hear you found something suitable. :-)
Jope is offline  
Old 18 June 2007, 01:42   #9
Shoonay
Global Caturator
Shoonay's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Porando
Posts: 6,058
Hey Zetr0, ever thought about something like this?



Just solder a 5 meter long cable and you're all set.
Shoonay is offline  
Old 18 June 2007, 09:05   #10
Methanoid
Retired Quartex Sysop
Methanoid's Avatar
 
Join Date: Sep 2001
Location: Roman Verulamium
Age: 54
Posts: 1,785
Quote:
Originally Posted by keropi
hmmm

amigakit.com KEYRAH amiga version

I think it will fit...
I want one for an A500 .... could make some fun projects
Methanoid is offline  
Old 18 June 2007, 09:08   #11
Zetr0
Ya' like it Retr0?
Zetr0's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: United Kingdom
Age: 45
Posts: 9,768
@Shoonay

WOW!!! Great Gods its a MONSTER!!!!! mommy!!!!!

the only use i can see of this is if the a1200 mobo was being retro-fitted into an a500 chassis.... thats no mean feat of soldering either!
Zetr0 is offline  
Old 18 June 2007, 09:19   #12
Jope
-
Jope's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Helsinki / Finland
Age: 40
Posts: 7,997
If an A1200 mobo were retro-fitted into an A500 chassis, I'd use the A500 keyboard and just connect the clk and dat lines directly to the CIA chip! Only eight wires to solder instead of 40.. ;-)

Besides, the A1200 keyboard controller sucks a$$ - rollovers don't work like on all the other Amigas, thus you get keys in the wrong order if you type quickly.
Jope is offline  
Old 18 June 2007, 12:55   #13
Zetr0
Ya' like it Retr0?
Zetr0's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: United Kingdom
Age: 45
Posts: 9,768
@jope

I totaly agree the a1200 kb controller brings about a whole new dimension of a$$ suckage!

I used to have an a600 before and during, I was heavly into octamed and tracking and i would awalys write my cord structures on the 600, simpley because if you used more than two keys on the 1200 the 3rd or more would be ignored damn awkward!
Zetr0 is offline  
Old 18 June 2007, 15:53   #14
ElectroBlaster
Junior Member
ElectroBlaster's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Exeter, Devon, UK
Age: 46
Posts: 1,570
Send a message via ICQ to ElectroBlaster
That Keyrah looks interesting
edit: has anyone bought this keyrah? I would like too see how it works in an a1200

Last edited by ElectroBlaster; 18 June 2007 at 16:17.
ElectroBlaster is offline  
Old 18 June 2007, 17:37   #15
Zetr0
Ya' like it Retr0?
Zetr0's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: United Kingdom
Age: 45
Posts: 9,768
but it converts it to usb.... do you mean how it would look in an a1200... intruth i am curious as to how it would mount in an a1200...

hmmm

it would seem if you wanted to align those ports the ribbion cable from the keyboard membrane wouldn`t fit (not long enough).
Zetr0 is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Amiga keyboard -> PS2 adaptor? terryhan support.Hardware 33 06 November 2013 20:51
Amiga 4k keyboard -> USB adapter? spoUP support.Hardware 1 21 December 2011 16:53
Up for grabs.. A1200 Mobo / Amiga to PS2 Keyboard Converter h0ffman MarketPlace 11 30 August 2011 16:12
PS2/USB mouse adaptor for the classic Amiga? Mr B support.Hardware 15 07 April 2011 16:40
Amiga Adapter - Connect Ps2 / Usb Mouse Brosol MarketPlace 0 16 February 2010 07:06

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 03:44.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.11801 seconds with 13 queries