English Amiga Board Amiga Lore


Go Back   English Amiga Board > Main > Retrogaming General Discussion

 
 
Thread Tools
Old 18 May 2017, 14:52   #61
drHirudo
Amiga user
drHirudo's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Sofia / Bulgaria
Posts: 89
Quote:
Originally Posted by dlfrsilver View Post
Blablablabla Atari ST blablablabla Falcon030 re-blablablabla
Yes, makes you wonder why the Atari fans bring the Falcon into the comparison, when the Falcon was accessible to less than 0.5% of all Atari ST users. 1 user of 200 STers had Falcon. So what? Even if it was more capable and was recording something to HD it was more rare than the Amiga 4000T/060 which beats the crap out of any Falcon.
drHirudo is online now  
AdSense AdSense  
Old 18 May 2017, 14:59   #62
hansel75
Walk Off? Boolander!
hansel75's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: Gladstone Australia
Age: 42
Posts: 597
The C64 is better then the Amstrad CPC464!

Now awaiting dlfrsilver with his novel of clever comebacks, 5,4,3,2,1....
hansel75 is offline  
Old 18 May 2017, 20:07   #63
saimon69
Bedroom musician

 
Join Date: Apr 2014
Location: los angeles,ca
Posts: 636
[ Show youtube player ]

(darn, cannot post timed youtube references; go to 0:41)
Fight! Fight! Fight! Fight! Happy Birthday...

:P
saimon69 is offline  
Old 18 May 2017, 20:13   #64
kovacm
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Location: Serbia
Posts: 252
Quote:
Originally Posted by dlfrsilver View Post
Blablablabla Atari ST blablablabla Falcon030 re-blablablabla
what da fuck phrase: "But all that is around, nope, the 1200 is more balanced" mean to you Amiga users? How Amiga is "better all around" computer?

- Atari Falcon had more quality displays (SM125 / VGA)
- HD floppy, SCSI
- Faster and more responsive OS with multitasking
- More flexible resolutions / display modes
- Audio input
- More versatile applications like realtime sound effects, hard disc recording software
- DSP decoding jpgs, mp3, movies
...
hardware wise Atari Falcon is certainty more versatile than Amiga 1200.

so how da fuck Amiga 1200 is more "balanced" or "better all around" computer? Only thing that is on Amiga 1200 side is price. For less money, you get less features
kovacm is offline  
Old 18 May 2017, 22:27   #65
lordofchaos
TinkerTailorContentMaker

lordofchaos's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Bedfordshire
Age: 39
Posts: 1,002
Quote:
Originally Posted by kovacm View Post
so how da fuck Amiga 1200 is more "balanced" or "better all around" computer? Only thing that is on Amiga 1200 side is price. For less money, you get less features
Software and its popularity would seem to suggest otherwise. So in the end none of that stuff matters, what matters is it's legacy, and that legacy far exceeds the Falcon.
lordofchaos is offline  
Old 18 May 2017, 23:48   #66
roondar
Registered User

 
Join Date: Jul 2015
Location: The Netherlands
Posts: 216
Quote:
Originally Posted by kovacm View Post
You can use even interlace mode if you like. Maybe it is usable and fine with you but I prefer crystal clear, 71Hz, picture of SM124
You do realise that the Amiga had a built-in 70Hz non-laced VGA-like mode ever since ECS (which the AGA chipset also supported), didn't you?

Or for that matter that AGA machines has pretty much fully programmable resolutions? For one example, there is an AGA driver for a 1280x720 non-laced display on Aminet.

I've attached a (literal) screenshot of my A1200 displaying the 70Hz display. Works just fine over VGA.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMG_0590.jpg
Views:	32
Size:	532.1 KB
ID:	53141  
roondar is online now  
Old 19 May 2017, 00:47   #67
idrougge
Registered User
 
Join Date: Sep 2007
Location: Stockholm
Posts: 2,752
Quote:
Originally Posted by kovacm View Post
- Faster and more responsive OS with multitasking
TOS is not multitasking and MultiTOS isn't fast not to mention that it wasn't even finished when the Falcon was released.
idrougge is offline  
Old 19 May 2017, 01:20   #68
Estrayk
Registered User

Estrayk's Avatar
 
Join Date: Apr 2015
Location: Spain
Posts: 71
Seriously, does anyone today doubt the substantial advantage technically speaking of a Falcon compared to that of an A1200?

We are not talking about the software that obviously the Amiga, both in operating system and in quantity of software destroys it, but technically? Really someone here thinks that an A1200 stock was better technically than a stock Falcon?
I thought the people of EAB had more knowledge about their machine.

An Acorn Archimedes 3010 is better technically than an Amiga too, but obviously, no one compares them because it has almost no software. The Falcon is the same, more powerful, but without software. End of discussion.

Someone let me know when a stock A1200 can do this as a stock Falcon.
[ Show youtube player ]

And Someone let me know when a stock A1200 can do this as a stock Arquimedes.
[ Show youtube player ]

Amiga rules! but inform you before you speak.

Last edited by Estrayk; 19 May 2017 at 01:35.
Estrayk is offline  
Old 19 May 2017, 01:45   #69
Pyromania
Moderator

Pyromania's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Chicago, IL
Posts: 1,781
As an ancient machine war veteran of old I had to give it up and I use everything today. I go where the software and hardware take me. In the past I was an Atari ST & Windows basher many eons ago. Today everything has its strengths and weaknesses. On the Amiga front WinUAE is one of the best software achievements in the last 1000 years. On that note I have not found a reason to use an Atari ST yet.

Last edited by Pyromania; 19 May 2017 at 01:57. Reason: Grammer
Pyromania is offline  
Old 19 May 2017, 09:19   #70
Amigajay
醉拳
Amigajay's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: N/A
Posts: 1,295
Quote:
Originally Posted by Estrayk View Post
Seriously, does anyone today doubt the substantial advantage technically speaking of a Falcon compared to that of an A1200?
I don't think anybody did think a stock A1200 was more powerful than a stock Falcon or did i miss somebody that did?

Plus i didn't check what spec machine that demo was running on, i guess at least a 4mb model, that's 200 more than the A1200, for 200 could get you a nice 030 40mhz accelerator that would allow you to run 3D games faster, i guess that gap wouldn't have been as big had the price been on a level playing field.

That's something PC gamers always seem to neglect too funny that
Amigajay is offline  
Old 19 May 2017, 09:41   #71
Pyromania
Moderator

Pyromania's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Chicago, IL
Posts: 1,781
I've never seen a Falcon in the flesh in the past or present. Atari didn't make the machine available in enough areas and seemed focused in the Jaguar console more in those yester years long past.
Pyromania is offline  
Old 19 May 2017, 10:01   #72
idrougge
Registered User
 
Join Date: Sep 2007
Location: Stockholm
Posts: 2,752
Quote:
Originally Posted by Amigajay View Post
Plus i didn't check what spec machine that demo was running on, i guess at least a 4mb model, that's 200 more than the A1200, for 200 could get you a nice 030 40mhz accelerator that would allow you to run 3D games faster, i guess that gap wouldn't have been as big had the price been on a level playing field.
No you couldn't. A 40 MHz accelerator costed more like 400.
idrougge is offline  
Old 19 May 2017, 10:32   #73
Amigajay
醉拳
Amigajay's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: N/A
Posts: 1,295
Quote:
Originally Posted by idrougge View Post
No you couldn't. A 40 MHz accelerator costed more like 400.
True i was looking at the fpu by mistake, but either way that would have brought it into line with the 4mb Falcon at 800.
Amigajay is offline  
Old 19 May 2017, 10:35   #74
trixster
Guru Meditating
trixster's Avatar
 
Join Date: Jun 2014
Location: York
Posts: 699
I had a blizzard 1220 28mhz 020 (which is broadly 25mhz 030 performance) and there's no way that machine could match either Dml's quake 2 demos or badmood (doom) on the falcon.

One thing to mention about these two is that they're not on 'stock' Falcons, they need 14mb!
trixster is offline  
Old 19 May 2017, 11:03   #75
trixster
Guru Meditating
trixster's Avatar
 
Join Date: Jun 2014
Location: York
Posts: 699
Does anyone know what the uk retail price of the falcon was? And what variations were available in terms of ram and hd?
trixster is offline  
Old 19 May 2017, 11:48   #76
Amigajay
醉拳
Amigajay's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: N/A
Posts: 1,295
Quote:
Originally Posted by trixster View Post
Does anyone know what the uk retail price of the falcon was? And what variations were available in terms of ram and hd?
base models were;
599 1mb
799 4mb
999 4mb with 65mb hdd

not base but i saw the earliest one with 14mb ram for 1299 no hdd
Amigajay is offline  
Old 19 May 2017, 12:24   #77
dlfrsilver
CaptainM68K-SPS France
dlfrsilver's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Melun nearby Paris/France
Age: 40
Posts: 6,950
Send a message via MSN to dlfrsilver
Quote:
Originally Posted by kovacm View Post
what da fuck phrase: "But all that is around, nope, the 1200 is more balanced" mean to you Amiga users? How Amiga is "better all around" computer?
Of course better all round computer, why do you think people bought the 1200 and not the Falcon030 ?

Quote:
- Atari Falcon had more quality displays (SM125 / VGA)
the amiga 1200 has as said before many programmable video modes.....

Quote:
- HD floppy, SCSI
Every A4000 was sold with HD floppy.

the SCSI is the de-facto hard drive system on the Amiga.

Quote:
- Faster and more responsive OS with multitasking
Perfectly wrong, the Workbench 3.1 and even the 3.5 are very fast.

the TOS and Multitos are not the hellfest you're trying to sell us !

Quote:
- More flexible resolutions / display modes
the truecolor mode is the only mode that really makes a difference on the Falcon.

Resolutions wise, the Amiga (1200) has a ton of programmable video modes, so no cigar !

Quote:
- Audio input
You can add anything on that matter on the Amiga 1200, it will still be a better priced product than the Falcon.

Quote:
- More versatile applications like realtime sound effects, hard disc recording software
We had this already even before the release of the A1200.....

Quote:
- DSP decoding jpgs, mp3, movies
I can watch cartoons and movies on my A1200 with audio and mp3 @28khz mono, IFF and so on

Quote:
hardware wise Atari Falcon is certainty more versatile than Amiga 1200.
This is so true the 1200 sold many thousands figures when the Falcon sold only 14.000 something......

Quote:
so how da fuck Amiga 1200 is more "balanced" or "better all around" computer? Only thing that is on Amiga 1200 side is price. For less money, you get less features
Sorry, the truecolor mode and the DSP are not worth the price Atari Wanted for the Falcon.

Overpriced borked piece of hardware ! The public said NO !
dlfrsilver is offline  
Old 19 May 2017, 12:27   #78
dlfrsilver
CaptainM68K-SPS France
dlfrsilver's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Melun nearby Paris/France
Age: 40
Posts: 6,950
Send a message via MSN to dlfrsilver
Quote:
Originally Posted by hansel75 View Post
The C64 is better then the Amstrad CPC464!

Now awaiting dlfrsilver with his novel of clever comebacks, 5,4,3,2,1....
Ah yes you're right in fact, it's better at being slow to load the games, better to show poor graphics with terrible palettes, better as an older computer

Now awaiting Hansel75 after baiting the mythologic writing, 5,4,3,2,1.....
dlfrsilver is offline  
Old 19 May 2017, 12:39   #79
kovacm
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Location: Serbia
Posts: 252
Quote:
Originally Posted by idrougge View Post
TOS is not multitasking and MultiTOS isn't fast not to mention that it wasn't even finished when the Falcon was released.
There was MagiC that is preemptive multitasking and far faster than single TOS.
There is also Geneve OS for Atari...
kovacm is offline  
Old 19 May 2017, 12:43   #80
kovacm
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Location: Serbia
Posts: 252
Quote:
Originally Posted by roondar View Post
You do realise that the Amiga had a built-in 70Hz non-laced VGA-like mode ever since ECS (which the AGA chipset also supported), didn't you?

Or for that matter that AGA machines has pretty much fully programmable resolutions? For one example, there is an AGA driver for a 1280x720 non-laced display on Aminet.

I've attached a (literal) screenshot of my A1200 displaying the 70Hz display. Works just fine over VGA.
No, I was not aware of this. So Euro is VGA compatible mode. Very nice.
kovacm is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Insanity Fight hajodick project.Maptapper 1 21 February 2017 14:51
Big Fight s2325 Retrogaming General Discussion 0 24 January 2008 22:22
Ripping - Final Fight BippyM project.Sprites 2 06 April 2005 19:53
slap fight!?! conquest request.Old Rare Games 1 13 June 2003 00:21
Final Fight Dastardly support.Games 3 01 June 2003 23:16

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 16:46.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.24524 seconds with 13 queries