English Amiga Board Amiga Lore


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Other

 
 
Thread Tools
Old 31 July 2011, 14:11   #1
alkis21
Zone Friend
alkis21's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Athens, Greece
Age: 39
Posts: 1,209
Send a message via MSN to alkis21
NewIcons: Do they mess up WB's colors?

Upon installing NewIcons in Workbench 3.0, I noticed that although I am using the same palette (64 colors) as before the colors of my wallpapers now appear to be somewhat distorted. In fact, when I use the CopyNewIcon feature to add a new one, after rebooting the wallpapers appears to be slightly altered again. Why is this happening, and is there any way around it?
alkis21 is offline  
AdSense AdSense  
Old 31 July 2011, 15:52   #2
alkis21
Zone Friend
alkis21's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Athens, Greece
Age: 39
Posts: 1,209
Send a message via MSN to alkis21
These schreenshots should demonstrate what I mean:

Before:


After:
alkis21 is offline  
Old 31 July 2011, 17:21   #3
thomas
Registered User
thomas's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Germany
Posts: 4,605
That's how it works. There is only a limited number of pens available. The application which reserves a pen first assigns a color to that pen. This color is locked to the pen until the application releases it.

The old icons don't care about colors. They just use the first four pens no matter which colors they have.

NewIcons in contrast tries to get the best colors for its icons and therefore does reserve pens. This means that less pens are left for the background image.

If you want to have a fixed palette you need to install FullPalette or a similar program which permanently locks all pens. But be warned, some programs need free pens to work. Those will no longer run if all pens are already locked.
thomas is offline  
Old 31 July 2011, 17:54   #4
alkis21
Zone Friend
alkis21's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Athens, Greece
Age: 39
Posts: 1,209
Send a message via MSN to alkis21
Thank you for explaining. That kind of sucks...

Any advice? I know I can't have both the full range of colors and the beautiful icons, but is there a way of making the best of it? I mean, all I can do at the moment is take a 256 colors image, convert it to 32 colors using Ppaint (where it looks great), load it into Workbench using Workbench Pattern and hope it doesn't look too distorted. Is there any chance I can have more control on the matter?
alkis21 is offline  
Old 31 July 2011, 18:06   #5
daxb
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Location: Germany
Posts: 919
Quote:
Originally Posted by thomas View Post
But be warned, some programs need free pens to work. Those will no longer run if all pens are already locked.
Do you have an example for such a programm?

@alkis21:
As Thomas wrote you can use FullPalette for lock some/all pens.
daxb is offline  
Old 31 July 2011, 18:06   #6
thomas
Registered User
thomas's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Germany
Posts: 4,605
With FullPalette you can configure for each pen whether with should be locked or not. So if you run your Workbench at 64 colors and your backdrop is 32 colors, you can lock 32 pens to the colors of your backdrop and leave the rest for NewIcons and other applications.

You might also try this:

Download Picasso96 from Aminet and unpack it to RAM. http://aminet.net/package/driver/video/Picasso96
Open the Classes/DataTypes directory of your boot drive and rename the file picture.datatype into picture.datatype.old. Then copy RAM:Picasso96Install/Classes/DataTypes/picture.datatype to that directory. Reboot to activate it.

This new picture.datatype will use a dither algorithm to render the backdrop into the screen. Might look better or worse. Try it and decide yourself. If you don't like it, just delete the new version and rename picture.datatype.old back to picture.datatype.
thomas is offline  
Old 31 July 2011, 18:35   #7
alkis21
Zone Friend
alkis21's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Athens, Greece
Age: 39
Posts: 1,209
Send a message via MSN to alkis21
Thank you Thomas, I tried the new picture.datatype but saw no difference.

I downloaded FullPalette and I'm currently experimenting with it, right now I'm very confused as to what I am supposed to do but I'll keep trying.

EDIT: Everything looks fine now, thank you again.

Last edited by alkis21; 31 July 2011 at 20:01.
alkis21 is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
screen mess when launching from wb hardwir3d support.Other 1 08 November 2008 13:16
Mess for Amiga 68k MazinKaesar request.Apps 2 19 February 2008 09:06
MESS v.112 Sune Salminen News 2 08 February 2007 14:57
The reason why gaming is in the mess its in :( Dastardly Retrogaming General Discussion 41 02 July 2003 12:03
mess-anotherAmigaemu?? mtb Retrogaming General Discussion 4 24 March 2003 10:42

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 12:05.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.19314 seconds with 11 queries