English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Amiga Forever

 
 
Thread Tools
Old 23 February 2015, 17:22   #1
lolafg
Registered User

lolafg's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Tours/France
Age: 47
Posts: 1,233
Amiga Forever joystick ?

Hello ,
as i had some spare time this week end i installed AF with knoppix and successfully made my PC boot directly with AF , i can go to internet , play whdload games , i even installed OS 3.9.

Just one thing wich is not good is my joystick (a competition pro usb) , it's not working.I'm actually just able to play whdload games with the keyboard emulated joystick.

Did someone could get a joystick working ?

Any help would be cool !!

Thanks !
lolafg is offline  
Old 23 February 2015, 23:53   #2
lesta_smsc
Registered User

lesta_smsc's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: United Kingdom
Posts: 1,831
To my knowledge, it runs everything via WinUAE. Have you checked the setting (press F12) and see if you have Joystick configured correctly. I see no reason why it would not work... I used my PS2 controller via USB adaptor without any problems on.
lesta_smsc is offline  
Old 24 February 2015, 00:17   #3
Arnie
R.I.P Smudge 18-08-16

Arnie's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Leicester/UK
Age: 61
Posts: 3,896
You may need to enable F12 in the options panel in later versions of Amiga Forever.
Arnie is offline  
Old 24 February 2015, 19:39   #4
lolafg
Registered User

lolafg's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Tours/France
Age: 47
Posts: 1,233
Quote:
Originally Posted by Arnie View Post
You may need to enable F12 in the options panel in later versions of Amiga Forever.
Hello , when you use AF with winuae in windows....ok.

But i installed the workbench with knoppix and it boot directly my PC and it's UAE wich is used then.

Just reinstalled everything with an xbox 360 controler and it doesn't work too , i think knoppix doesn't install the driver for the controler...

Well i won't break my head with that as i did it just for fun , unless someone know how to make the controler work and tell me.

Thanks.
lolafg is offline  
Old 03 March 2015, 17:37   #5
Mozzerfan
Registered User
Mozzerfan's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: The Netherlands
Posts: 199
@lolafg

I also have a competition pro USB joystick that I use with AF-knoppix.
For me it works. I only had to set 'joyport=joy1' (instead of 'joyport=kbd1') in the e-uae config file. You can find the config file in '/Amiga/e-uae/hd_boot.uaerc'.
Mozzerfan is offline  
Old 03 March 2015, 22:11   #6
lolafg
Registered User

lolafg's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Tours/France
Age: 47
Posts: 1,233
Quote:
Originally Posted by Mozzerfan View Post
@lolafg

I also have a competition pro USB joystick that I use with AF-knoppix.
For me it works. I only had to set 'joyport=joy1' (instead of 'joyport=kbd1') in the e-uae config file. You can find the config file in '/Amiga/e-uae/hd_boot.uaerc'.
Hello Mozzerfan and thank you for your help !

Is this config file to be found while launching Knoppix in my PC to boot AF or somewhere else ? I'm a bit lost as i'm not really good in linux....
Could you please explain step by step ?

Thanks in advance !!
lolafg is offline  
Old 04 March 2015, 00:00   #7
Mozzerfan
Registered User
Mozzerfan's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: The Netherlands
Posts: 199
Well, I'm a total linux noob myself, but this is how I did it:

1. In Workbench, type: <CTRL> <ALT> <BACKSPACE>. This brings you to the linux environment.
2. type <ENTER>. then type 'init 2 <ENTER>'
3. type 'setterm -inversescreen on <ENTER>'.
4. type 'e3 /Amiga/e-uae/hd_boot.uaerc <ENTER>'.
5. locate the following part: 'joyport=kbd1' and change it to 'joyport=joy1'.
6. type '<CTRL> + kx' to save your changes.
7. type 'init 5 <ENTER>'.

Remember: linux is case-sensitive ! Edit: And because of the weird colors, you can't see where the cursor is in e3. So be carefull when editing the config file.

Good luck !!!

Last edited by Mozzerfan; 04 March 2015 at 02:48.
Mozzerfan is offline  
Old 04 March 2015, 22:15   #8
lolafg
Registered User

lolafg's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Tours/France
Age: 47
Posts: 1,233
Quote:
Originally Posted by Mozzerfan View Post
Well, I'm a total linux noob myself, but this is how I did it:

1. In Workbench, type: <CTRL> <ALT> <BACKSPACE>. This brings you to the linux environment.
2. type <ENTER>. then type 'init 2 <ENTER>'
3. type 'setterm -inversescreen on <ENTER>'.
4. type 'e3 /Amiga/e-uae/hd_boot.uaerc <ENTER>'.
5. locate the following part: 'joyport=kbd1' and change it to 'joyport=joy1'.
6. type '<CTRL> + kx' to save your changes.
7. type 'init 5 <ENTER>'.

Remember: linux is case-sensitive ! Edit: And because of the weird colors, you can't see where the cursor is in e3. So be carefull when editing the config file.

Good luck !!!
Thank you but i couldn't do it , when i type ctrl halt backspace i only have a black screen....
Maybe i didn't instaled AF as you did ?
In AF install setup i choosed cdrom install to hd and not the full hd setup, for me this one doesn't work...
lolafg is offline  
Old 04 March 2015, 22:40   #9
Mozzerfan
Registered User
Mozzerfan's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: The Netherlands
Posts: 199
I'm sorry, I made a mistake in step 2.

step 2 should be:

press <F2>. after pressing <f2> press <enter>. Then type 'init 2 <ENTER>'.

So to recap:
1. In Workbench, press: <CTRL>+<ALT>+<BACKSPACE>. This brings you to the linux environment.
2. press <F2>. press <ENTER>. at the command prompt, type 'init 2 <ENTER>'
3. type 'setterm -inversescreen on <ENTER>'.
4. type 'e3 /Amiga/e-uae/hd_boot.uaerc <ENTER>'.
5. locate the following part: 'joyport=kbd1' and change it to 'joyport=joy1'.
6. press '<CTRL> + k + x' to save your changes. '<CTRL> + k + q' quits e3 without saving your changes.
edit: to be more precise: hold down <CTRL> key. then press 'k'. then press 'x'.
7. type 'init 5 <ENTER>'.

Pressing '<CTRL>+<ALT>+<BACKSPACE>' should bring you to the linux environment and you should see the AF loading screen. Then when you press '<F2>' you get the command prompt.

I also did an install to hd, so that should not be the culprit.

edit2: I just checked, it should also work when booting from the AF-CD/DVD. Only step 4 won't work when booting from CD, because the name of the config file is different when booting from CD.
Note that '<ctrl>+<alt>+<backspace>' all should be pressed at the same time.

Last edited by Mozzerfan; 05 March 2015 at 07:28.
Mozzerfan is offline  
Old 05 March 2015, 19:12   #10
lolafg
Registered User

lolafg's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Tours/France
Age: 47
Posts: 1,233
Hello ,
ok i've now the command prompt , it's already a good thing...

Just to be more precise , i don't boot from cdrom but from my hd .

When i instaled AF for the first time with knoppix i had 2 choices so i choosed the first choice wich seems to copy the cdrom to hd....

And of course step 4 doesn't work and i have to know now where is the uaerc file....

Is there a command to see all files in the hd ?
lolafg is offline  
Old 05 March 2015, 20:27   #11
Mozzerfan
Registered User
Mozzerfan's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: The Netherlands
Posts: 199
When booting from HD, the filename in step 4 is correct.
BUT, as I said earlier, linux is case-sensitive. Be sure to type step 4 exactly as I mentioned in step 4.
Mozzerfan is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Keyboard joystick problems using WinUAE via Amiga Forever antonvaltaz support.Amiga Forever 4 04 August 2010 15:39
Amiga Forever and C64 Forever Live Video Meetup mcb News 1 30 May 2009 20:09
Amiga forever sw2001 Amiga scene 15 13 September 2006 21:19
Amiga Forever bugmenot support.WinUAE 10 07 March 2006 01:51
Amiga Forever dreamkatcha support.Hardware 6 05 May 2002 21:03

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 10:06.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.11192 seconds with 15 queries