English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

 
 
Thread Tools
Old 17 December 2019, 12:39   #1
ref
Registered User
ref's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: helsinki/finland
Posts: 112
Amiga 500 internal second floppy(?)

I'm planning to keep my original floppy drive in place and, if possible, add a second *internal* gotek floppy as DF1.

I wonder if internal floppy socket in an Amiga500 support 2nd floppy? Can I use a A+B drive PC floppy cable for this method to work?
ref is offline  
Old 17 December 2019, 13:12   #2
Daedalus
Registered User

Daedalus's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Dublin, then Glasgow
Posts: 4,450
Yep, the A500 (and most Amigas) supports two floppies on the internal header, with some caveats:

- The second floppy drive receives a select signal but not a motor signal. This will allow a Gotek to work as an internal DF1, but not a normal floppy drive.

- A normal PC A-B cable won't work because the Amiga needs a different twist between the drives. If you're careful, it's possible to remove one connector and modify a PC cable to suit.
Daedalus is offline  
Old 17 December 2019, 13:44   #3
Jope
-
Jope's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Helsinki / Finland
Age: 39
Posts: 7,608
- There is no ID stream for the second select signal either, so your drive must generate it
Jope is offline  
Old 17 December 2019, 13:48   #4
hooverphonique
ex. demoscener "Bigmama"

 
Join Date: Jun 2012
Location: Fyn / Denmark
Posts: 1,046
Is the gotek able to generate the ID stream? should be trivial to have in its firmware..
hooverphonique is offline  
Old 17 December 2019, 13:52   #5
Jope
-
Jope's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Helsinki / Finland
Age: 39
Posts: 7,608
IIRC it does.
Jope is offline  
Old 17 December 2019, 13:52   #6
solarmon
Registered User

solarmon's Avatar
 
Join Date: Dec 2018
Location: UK
Posts: 721
This is a guide for an A1200, but it is applicable for the A500:

https://www.ikod.se/amiga-1200-gotek/

I've done this mod to my A1200 so I know it works, but with the caveats stated above by Daedalus and Jope.

An alternative to a Gotek is the Amigotek, although I've yet to try it myself, but I'm planning to use these for my A500's:

https://www.sellmyretro.com/offer/de...emulator-36112
solarmon is offline  
Old 18 December 2019, 01:51   #7
lesta_smsc
Registered User

lesta_smsc's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: United Kingdom
Posts: 2,108
Quote:
Originally Posted by Daedalus View Post

- The second floppy drive receives a select signal but not a motor signal. This will allow a Gotek to work as an internal DF1, but not a normal floppy drive.
That's very interesting! I was wondering whether there was enough space for 'bare bones PCB' of Gotek and have the selector and USB on external mounts.
lesta_smsc is offline  
Old 18 December 2019, 13:07   #8
Vypr
Registered User

 
Join Date: Dec 2016
Location: East Kilbride, Scotland
Posts: 194
Quote:
Originally Posted by lesta_smsc View Post
That's very interesting! I was wondering whether there was enough space for 'bare bones PCB' of Gotek and have the selector and USB on external mounts.
The Micro-gotek should od that as the USB is an external mount. Fir the selector, I usually wire a rotary encoder up and connect it to the pin headers.
Vypr is offline  
Old 18 December 2019, 13:13   #9
lesta_smsc
Registered User

lesta_smsc's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: United Kingdom
Posts: 2,108
You got pics of your set up?

For USB extension I was literally considering USB extension cable mounted onto the case.
lesta_smsc is offline  
Old 18 December 2019, 14:02   #10
Vypr
Registered User

 
Join Date: Dec 2016
Location: East Kilbride, Scotland
Posts: 194
Quote:
Originally Posted by lesta_smsc View Post
You got pics of your set up?

For USB extension I was literally considering USB extension cable mounted onto the case.
I 3D printed a snap on housing for the OLED and encoder. This is my A500 - The switch on the housing is for the ROM Switcher.

https://imgur.com/dxAiIkg

This is the A1200

https://imgur.com/KR9neF1

Last edited by Vypr; 18 December 2019 at 14:02. Reason: spelling
Vypr is offline  
Old 18 December 2019, 14:03   #11
lesta_smsc
Registered User

lesta_smsc's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: United Kingdom
Posts: 2,108
That's awesome! Thanks for the heads up. Internal wiring guide anywhere?
lesta_smsc is offline  
Old 18 December 2019, 14:05   #12
Vypr
Registered User

 
Join Date: Dec 2016
Location: East Kilbride, Scotland
Posts: 194
Quote:
Originally Posted by lesta_smsc View Post
That's awesome! Thanks for the heads up. Internal wiring guide anywhere?
https://github.com/keirf/FlashFloppy/wiki/Hardware-Mods
Vypr is offline  
Old 22 December 2019, 17:01   #13
ref
Registered User
ref's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: helsinki/finland
Posts: 112
thank you for all the replies, so it's possible to put second internal drive.

As I cannot put anything in expansion port due to hardware conflicts, I'm planning to print a expansion port cover compatible to gotek pcb, and put it there. I don't really want to cut upper case, as I don't want to ruin original look. But as solarmon posted, I think It's wise to put a df0 switch also. it's simple and kind of a necessity for a500.


I'll post the result here (in a couple of weeks).
ref is offline  
Old 22 December 2019, 21:10   #14
lesta_smsc
Registered User

lesta_smsc's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: United Kingdom
Posts: 2,108
Please take pics of soldering so I can see how it all fits thanks.
lesta_smsc is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Amiga 500 internal floppy header rfancella support.Hardware 3 30 October 2015 01:48
Wanted Amiga 500 internal Floppy disk drive sardine MarketPlace 0 22 November 2014 02:22
Amiga 500 internal drive leaves marks on floppy surface jvidia support.Hardware 4 13 October 2011 13:07
Amiga 500 Internal Drive problem trackah123 support.Hardware 5 22 February 2010 22:43
Wanted: 2x internal floppy A500, 1x internal floppy A1000, A500 512kb fastmem high-5 MarketPlace 2 08 January 2010 22:48

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 05:37.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.07897 seconds with 13 queries