English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 14 May 2018, 15:16   #1
mark_k
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Location:
Posts: 2,934
Click/buzzing on un-pausing with WASAPI (EX) audio

I noticed a small audio problem which seems happen on (un)pausing emulation. Testing on Windows 10 1709 with audio via AMD graphics card DisplayPort. Using A500-like cycle-exact config, Corruption (Magnetic Scrolls) ADF. It seems to happen only with WASAPI (EX) sound.

If "Automatic switching" is enabled, there is a click every time you un-pause. Sometimes on un-pausing there is a constant buzzing, as if the same buffer content is output over and over. Larger buffer size settings give a lower-pitch buzzing. Once the buzzing starts, it remains as you repeatedly un-pause.

When "Automatic switching" is not enabled, there is a click sound each time you un-pause by pressing the Pause key, but no buzzing as far as I could tell.

If you change to WASAPI shared, un-pausing a few times after that gives a click, but the clicks stop after a few times.
mark_k is offline  
AdSense AdSense  
Old 14 May 2018, 18:17   #2
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,169
I couldn't duplicate it but does today's winuae.7z change anything?
Toni Wilen is offline  
Old 14 May 2018, 18:37   #3
mark_k
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Location:
Posts: 2,934
No change.

It's strange. I can reproduce every time on booting the Corruption ADF. But I saved state after the game had loaded, on loading state no clicks or buzzing. Config:
Code:
http://www.media!fire.com/file/s76yvma1nu7rcmb/A500_1.2_test_generic_NTSC.uae.7z
Boot Corruption ADF, double-click game icon from WB. Once loading/title screen and music starts, press any key to continue loading. After the game text appears keep tapping Pause.

[The clicking is quite quiet so turn your speaker/monitor volume up.]
mark_k is offline  
Old 15 May 2018, 16:53   #4
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,169
That worked. Should be fixed now.
Toni Wilen is offline  
Old 15 May 2018, 19:28   #5
mark_k
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Location:
Posts: 2,934
Testing winuae.exe dated 2018-05-15 15:49 the buzzing seems to be fixed.

I still get clicks on tapping Pause repeatedly. After tapping Pause for a while the clicking stops. Probably, when there would have been buzzing before there is now silence.

Here's another clue: tap Pause until clicking stops. If you change audio filter or interpolation settings, the click-on-(un)pause returns. Keep tapping Pause and the clicking eventually stops.

Edit: If Automatic switching is disabled, the clicking never stops.

Edit 2: With WASAPI exclusive, there is a click on every press of Pause, i.e. when pausing and un-pausing. With WASAPI shared the click happens only when un-pausing.

Last edited by mark_k; 15 May 2018 at 20:20.
mark_k is offline  
Old 18 May 2018, 20:31   #6
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,169
It probably is normal. WASAPI ex clicks for some reason each time audio device is paused/resumed. Probably something to do with exclusive mode "disconnecting"/"connecting" internal Windows mixer.
Toni Wilen is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
WASAPI audio on Windows 10 mark_k support.WinUAE 76 19 February 2018 09:46
ClassicWB MultiBoot Menu (right click/left click on boot) not working DuaneL project.ClassicWB 9 13 September 2016 16:32
A1200 black screen and buzzing from floppy Retroplay support.Hardware 11 17 August 2013 17:15
A500 Floppydrive makes random weird buzzing-sounds. trackah123 support.Hardware 8 10 May 2010 20:37
winuae 1.6.1 in Windows 7 and WASAPI audio Gaula92 support.WinUAE 12 13 July 2009 09:14

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 15:00.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.08569 seconds with 15 queries