English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 10 September 2007, 03:47   #1
exoticaga
Registered User
 
Join Date: Aug 2007
Location: UK
Posts: 446
Is this Normal cpu usage?

Ruuning with an Intel 2.8gHz cpu with WinUAE.

Usage wb3.0 with no jit, fpu or other tweaks, unless listed below.

a1200 as standard 2mb mem
a1200 as standard 2mb mem with 30+mb zmem
a1200 as standard 2mb mem with 30+mb rtf mem
Also tried running with fullscreen or windowed modes approx 800x600 no difference.

All combinations use 50% cpu using 1 or 2 affinity.

I'm wondering if 50% cpu usage is correct, it seems high to me.
exoticaga is offline  
Old 10 September 2007, 11:16   #2
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 45
Posts: 24,047
WinUAE always uses all CPU power if in fastest possible modes (50% in your case because you have 2 CPUs)

Adjust "CPU Idle"-setting and/or search
Toni Wilen is online now  
Old 11 September 2007, 02:52   #3
exoticaga
Registered User
 
Join Date: Aug 2007
Location: UK
Posts: 446
Thanks Toni for explanation, standard a1200 stock. Is not what i call fastest possible mode, more like slowest a1200 mode. So why it starts off with cpu so high. In standard a1200 mode with no extra mem or other tweaks added.

Will look for CPU idle in WinUAE (i'll find it) or search for it (in configs possibly). To see if difference will be made, for lower cpu use.
exoticaga is offline  
Old 11 September 2007, 07:52   #4
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 45
Posts: 24,047
"fastest possible" = cpu configuration setting.. (=use all host CPU power available)
Toni Wilen is online now  
Old 11 September 2007, 21:11   #5
exoticaga
Registered User
 
Join Date: Aug 2007
Location: UK
Posts: 446
Toni i have this set now at full (far right) and the pc cpu drops tp 20%. I can now test again other configurations, now i have the cpu to a lower level than max.

I'll play with it some more for frame rate in games to get a 'cpu idle' level for both WBench and for game play. So far for WBench i'm am very happy to work in a quiter enviroment. With lower cpu levels, and cpu heat between 33% to 39% (cpu load dependant). Pc 'idle' (No cpu load) heat is 23 to 25deg with fan controller active).

Now having a quieter working pc, i notice the psu back fan is noisy. I'll solder ina new fan, pointless buying a new psu for that, psu load voltages are ok.
exoticaga is offline  
Old 17 February 2008, 21:51   #6
exoticaga
Registered User
 
Join Date: Aug 2007
Location: UK
Posts: 446
Update.

I have added a cpu cooler controller since for when needed, such as game playing. I then set the cpu slider back to nomal and turn down the cpu fan. Its a juggling action to get it correct, so not to overheat or stress the cpu. I didn't buy a controller that shows the heat and cpu fan speeds, i do this with motherboard software. I think i should have done now, just for easy convience to monitor when playing games. Though how much would i really look at it, compared to looking at the game action on screen.

Some pentium4 boards have no quiet cpu controller for the noisy fans. Such as northwood cpu's. I could buy another new board, but all i see is 3 pci variants. Someday i will find a new board that has 5 pci and quiet cpu feature in the bios. Ich6 or a well equiped ich5 intel chipset based board would suit me fine. Maybe look again at ebay someday, then maybe not.

Last edited by exoticaga; 19 February 2008 at 05:31.
exoticaga is offline  
Old 18 February 2008, 09:22   #7
StevenJGore
Amiga Fanatic

StevenJGore's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: North Yorkshire, UK
Age: 42
Posts: 528
Quote:
Update to the above sice Toni linked this thread here.
Aaaarrrgghh! Circular references!

Must... break... out... of... loop...

StevenJGore is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
CPU usage in WinUAE 115% in some AGA games MheAd support.WinUAE 16 30 June 2004 20:56
Heavy cpu usage - again abelthorne support.WinUAE 5 03 March 2004 11:32
WinUAE high CPU usage DeCreator support.WinUAE 2 17 July 2003 02:12
WinUAE CPU usage at 100% argh wakeupbomb support.WinUAE 4 23 January 2003 09:27

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 11:31.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.06719 seconds with 13 queries