English Amiga Board Amiga Lore

Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

Thread Tools
Old 15 January 2012, 13:06   #1
Posts: n/a
Best way to set up 12GB HDD for A1200?

Hi. I was wondering if someone could advise the best recommended way to partition/setup a 12 GB Hard Drive for use in an Amiga 1200

I understand that the boot partition should be small and at the "beginning of the drive". I also understand that there are various 4GB/8GB limits, but to be honest - I don't fully understand what needs to be done..

I will mainly be using the drive to install games I played during my childhood, so its likely that I'll only use a small part of the total capacity. However - I am keen to try and set it up as correctly as possible.

- what size and how many partitions should I use?
- what filesystem I should use?
- vanilla workbench versus ClassicWB?
- software to install to overcome current tectnical limitations in the A1200.

Any advise would be greatly appreciated.
AdSense AdSense  
Old 15 January 2012, 13:45   #2
Professional slacker!
fitzsteve's Avatar
Join Date: Jul 2009
Location: Kent, UK
Age: 36
Posts: 6,313
Send a message via MSN to fitzsteve

I would suggest SFS and Classic Workbench, partition sizes:

SYS(DH0) = 500mb
Work(DH1) = 3gb (ish)
Games(DH2) = The rest (7-8gb)

Follow this guide for settings up SFS:


Take a look at the CWB Turtorial for adding Large Disk support:

(Patching SCSI Device)


You can also setup DH2 as the 'Games' assign, following the tutorial and then copy the KG packs onto that partition:


Classic Workbench makes life so much easier as it has everything you need to get the most out of your Amiga with the least hassle.

Which pack you choose depands on the specs of you machine, if you have only a 2mb A1200 you will need at least a Trapdoor Ram expansion to get the most out of it.

Have fun!

fitzsteve is offline  
Old 15 January 2012, 15:43   #3
Amibay Mod/Staff

johnim's Avatar
Join Date: Jun 2010
Location: birmingham uk
Age: 39
Posts: 1,015
hi as steve said

for a picture guide look at mine here

sfs guide

installing in winuae see here too
johnim is offline  
Old 16 January 2012, 11:33   #4
Posts: n/a
Many thanks for the comments - it is much appreciated.
Old 16 January 2012, 12:55   #5
Toni Wilen
WinUAE developer
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 40
Posts: 16,170
If you don't mind losing 4G of HD space (total usable space will be slightly under 8G), safe solution is to use PFS3 direct scsi. Works out of the box, no need for scsi.device patches, all partitions (including those that cross 4G border) are accessible even when booting from floppy. (But I'd personally use 8G CF card in this situation)
Toni Wilen is offline  
Old 17 January 2012, 10:12   #6
Solid Snake
Wonderful World Of Amiga
Solid Snake's Avatar
Join Date: Mar 2006
Location: Manchester, UK
Posts: 331
Have a read here http://icomp.de/t/bin/howto/etd64.htm

Solid Snake is offline  
AdSense AdSense  

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help me set up an A1200? :) kristinwhite84 New to Emulation or Amiga scene 6 15 November 2011 10:46
Amiga A1200 Complete Set-Up jailer MarketPlace 4 21 December 2009 13:41
A1200 finally set-up! fatboy Retrogaming General Discussion 8 09 September 2009 17:24
HDD for A1200 boing_1000 MarketPlace 10 31 July 2006 09:18
A1200 + HDD help Paul2006 support.WinUAE 2 10 November 2005 03:08

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

All times are GMT +2. The time now is 01:43.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2015, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.15927 seconds with 11 queries