English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 31 March 2012, 15:01   #1
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,503
WinUAE 2.4.1 beta series

2.4.1 beta series. Traditional quick update after x.x.0 releases.

Mainly bug fixes and some updates.

Quick rules:

Allowed posts in this thread:

- bug reports but make sure bug is NOT in previous offical version. (Old bug -> separate thread)
- comments and suggestion about new features in betas or changed feature in beta. (missing feature or old feature which has not been changed in latest beta series -> separate thread)

Everything else will be deleted, no questions asked. (includes offtopic posts, discussion about pros and cons of public beta testing etc..)

Misc notes:

- "not working" is not a bug report -> instadelete
- always include name of the program. "Everything" or "most games" fail is not a bug report!
- always use quickstart settings. Non-QS setting reports will be ignored unless there is reason why quickstart isn't good idea but still test using quickstart just to confirm! (unless it needs some HD highend config)
- always check logs (both winuaebootlog.txt and winuaelog.txt, don't forget to enable logging in misc-panel) for possible error or warning messages.
- remember to include PC specs + Windows version (if asked)
- graphics error -> include screenshot.
- disk based program -> include CRC32 (mouse over disk history arrow down button will show CRC32) of the image(s) (or SPS ID or full tosec name if from latest set). Plain name of the game is NOT generally enough! (usually there are different cracks, trainers etc..)

As usual, betas may destroy your PC and your sanity

This thread is for general discussion (bad/good/stupid idea/whatever, no trolling or flaming) about public beta testing.

Beta test related PMs or emails will be generally ignored.
Toni Wilen is online now  
AdSense AdSense  
Old 31 March 2012, 15:02   #2
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,503
http://www.winuae.net/files/b/winuae_2410b1.zip

Beta 1:

- Input custom event autofire support.
- Automatically switch to another monitor if current monitor does not support selected RTG mode. (RTG mode list always lists all monitors' modes)
- CDFS ACTION_EXAMINE_ALL crash. (It seems this was 2.4's most stupid bug)
- Fastest possible CPU mode (including JIT) CPU speed throttle option.
- Non fastest possible CPU mode CPU speed adjustment option. Currently GUI allows from -90% to 500%.
- Removed Adjustable CPU/Chipset speed option, above option should be much better.
- Switch from 16bit to 32bit (or vice versa) on startup if selected color depth does not exist. (Beta Windows 8 + NVidia don't seem to have any 16bit modes)
- Experimental sound sync update. Should increase stability of sound sync in non-fastest modes. (Side-effects possible)
Toni Wilen is online now  
Old 01 April 2012, 20:20   #3
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,503
http://www.winuae.net/files/b/winuae_2410b2.zip

Beta 2:

- Filter system partial rewrite again. Do not use static display buffer. Always dynamically reallocate internal buffer if display mode changes (double scan modes, A2024 etc..). Fixes slowdown introduced in 2.4, also fixes shader filters that expect texture size = output size. Very tall (>1024 line) programmed modes are also now fully visible. Most likely some more updates needed..
- Always cancel custom event autofire if any release event arrives.
Toni Wilen is online now  
Old 01 April 2012, 22:16   #4
Shoonay
Global Caturator
Shoonay's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Porando
Posts: 6,035
Insta-crash every time I choose filter [none]
Worked in 2.4.0 and previous beta, crash dump attached.
Attached Files
File Type: zip winuae_241bBeta_2_crashdump.zip (73.5 KB, 188 views)
Shoonay is offline  
Old 02 April 2012, 09:28   #5
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,503
Quote:
Originally Posted by Shoonay View Post
Insta-crash every time I choose filter [none]
Worked in 2.4.0 and previous beta, crash dump attached.
I can't duplicate but previous changes can cause this in some situations..
D3D or DD or both? Could you attach your config file?
Toni Wilen is online now  
Old 02 April 2012, 10:38   #6
Shoonay
Global Caturator
Shoonay's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Porando
Posts: 6,035
Looks like it only happens in DD mode, I noticed then all of the options in the filters sections are blank:



And with D3D mode it works fine, and the filter section looks like this:



Config attached.
Attached Files
File Type: uae ClassicWB.uae (9.6 KB, 188 views)
Shoonay is offline  
Old 03 April 2012, 16:40   #7
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,503
http://www.winuae.net/files/b/winuae_2410b3.zip

Beta 3:

- On screen led status line was drawn using both D3D sprite and directly to bitmap methods in D3D no-filter mode (b2).
- Removed PAL/NTSC vertical scaling hack which is not needed anymore.
- PAL/NTSC vertical scaling added to Fullscreen (TV)/(Max) filter modes.
- Fullscreen (TV)/(Max) also handles programmed modes like real monitor would, positioning and scaling using sync parameters.
- Fake 60Hz (VPOSW poking) did nothing. (2.4)
- DirectDraw + null filter crash fixed when display height was smaller than emulated display height. (b2)
- D3D overlay mask scaling artifact in some resolutions (2.4)
- CDFS CD drive statefile support.
- Ignore duplicate HID button IDs.
- Reduced flicker when refresh rate changes (PAL<>NTSC or other mode changes)
Toni Wilen is online now  
Old 03 April 2012, 17:56   #8
mr.vince
Cheesy crust

mr.vince's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Hawk's Creek
Age: 42
Posts: 1,374
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
- On screen led status line was drawn using both D3D sprite and directly to bitmap methods in D3D no-filter mode (b2).
Argh. Just made some screenshots, zipped with config, ready to go... just to find out... it's been fixed already. Well done Toni.
mr.vince is offline  
Old 04 April 2012, 16:19   #9
mfilos
Paranoid Amigoid

mfilos's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Athens/Greece
Age: 39
Posts: 1,576
Hey Toni and thanks for these constant updates!

Just tested the new 2.4.1b3 version and it's the first one that Ratte's SuperPlus driver works just fine (at least vertically)!

I just used these settings:
Click image for larger version

Name:	WinUAE2.4.1b3_Settings.png
Views:	712
Size:	94.5 KB
ID:	31174

and this is how my A600 clone environment looks under the new beta:
Click image for larger version

Name:	WinUAE2.4.1b3_Screenshot.png
Views:	763
Size:	200.3 KB
ID:	31175

Vertically it's 100% perfect. Horizontally it needed to be some pixels to the right.
I tried both Centering options (Horizontal and Vertical) but it didn't made any difference.

I also checked HighGFX and Vertially is 99% perfect as well. Horizontally though it's worse than SuperPlus as it needs A LOT more pixels to the right.
mfilos is offline  
Old 04 April 2012, 16:32   #10
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,503
Quote:
Originally Posted by mfilos View Post
Hey Toni and thanks for these constant updates!

Just tested the new 2.4.1b3 version and it's the first one that Ratte's SuperPlus driver works just fine (at least vertically)!

I just used these settings:
Attachment 31174

and this is how my A600 clone environment looks under the new beta:
Attachment 31175

Vertically it's 100% perfect. Horizontally it needed to be some pixels to the right.
I tried both Centering options (Horizontal and Vertical) but it didn't made any difference.

I also checked HighGFX and Vertially is 99% perfect as well. Horizontally though it's worse than SuperPlus as it needs A LOT more pixels to the right.
It may not be a bug, visible area does not equal displayable area. Does "automatic center" in filter panel fix it?
Toni Wilen is online now  
Old 04 April 2012, 16:45   #11
mfilos
Paranoid Amigoid

mfilos's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Athens/Greece
Age: 39
Posts: 1,576
Automatic Center when enabled toggles between the following 2 states looking like flicker to the naked eye (flashes very quickly)

Click image for larger version

Name:	1.png
Views:	419
Size:	190.8 KB
ID:	31176 Click image for larger version

Name:	2.png
Views:	429
Size:	39.8 KB
ID:	31177
mfilos is offline  
Old 04 April 2012, 16:48   #12
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,503
Ah, it only happens in ECS mode. AGA is perfectly centered.
Toni Wilen is online now  
Old 04 April 2012, 17:25   #13
PeterK
Registered User
 
Join Date: Apr 2005
Location: Hangover
Posts: 2,154
Maybe this could be fixed with "PatchOverscan" in the startup-sequence.

Usually, the settings are like this: C:PatchOverscan ID=monitorid O=M 0 0 799 599

So, you could try out to shift it: C:PatchOverscan ID=monitorid O=M -2 0 797 599
either to the left or to the right: C:PatchOverscan ID=monitorid O=M 2 0 801 599

O=N for normal overscan and O=M for max overscan

Update: The SuperPlus monitor seems to have fixed values, sorry, Overscan Prefs can't be used. But there are tools like MonSpecsMUI to edit the monitor settings. ONLY for experts, like Ratte, who really know what they are doing. Real monitors don't like experiments with random values !!

Last edited by PeterK; 04 April 2012 at 19:11.
PeterK is offline  
Old 04 April 2012, 17:36   #14
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,503
Autoscale/center/resize didn't like displays that start at first possible horizontal start position. This will be fixed in next beta.

Part of left side is still missing, it seems this mode starts slightly earlier than hardware should allow.. Probably some corner case which only affects really weird programmed modes, not sure if it is worth the trouble to fix this.
Toni Wilen is online now  
Old 04 April 2012, 19:51   #15
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,503
http://www.winuae.net/files/b/winuae_2410b4.zip

Beta 4:

- 68020 CE mode statefile CPUTRACE (CPU state can be saved even in mid instruction) support was not complete, should fix "CPU trace: blah" errors when restoring statefiles. It can't fix already created broken statefiles.
- Fix built-in CDFS lowercase conversion. Only convert to lower case if plain ISO-9660 (without RockRidge or Joliet) also convert from second character to match CacheCDFS default behavior. Fixes AmigaOS 3.5/3.9 CD file names.
- Automatic scale/center/resize didn't like screen mode that has horizontal start as early as possible (SuperPlus + ECS)
- Automatic resize kept resizing forever in interlaced modes. (2.4)
- Do not emulate ECS Agnus internal 1M address space if JIT enabled and 0.5M Chip RAM because JIT ignores memory bank masks causing OS to misdetect full 1M Chip.
Toni Wilen is online now  
Old 04 April 2012, 20:53   #16
mfilos
Paranoid Amigoid

mfilos's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Athens/Greece
Age: 39
Posts: 1,576
It seems better but not 100% perfect like AGA...

Here is AGA using Auto Center filter
Click image for larger version

Name:	aga.png
Views:	503
Size:	208.7 KB
ID:	31179

And here is ECS using Auto Center filter
Click image for larger version

Name:	ecs.png
Views:	508
Size:	206.6 KB
ID:	31180

It's centered alright, but it cuts some pixels from left side and leaves black borders left and right for the missing pixels.
mfilos is offline  
Old 05 April 2012, 12:02   #17
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,503
Quote:
Originally Posted by mfilos View Post
It's centered alright, but it cuts some pixels from left side and leaves black borders left and right for the missing pixels.
See few posts above. It is very special case, fixing it would requires lots of changes and it is too easy to break lots of other things.. Perhaps someday.
Toni Wilen is online now  
Old 05 April 2012, 14:48   #18
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,503
Never mind, I think I managed to fix above problem without messing up (at least too much) normal mode positioning..

http://www.winuae.net/files/b/winuae.zip
Toni Wilen is online now  
Old 05 April 2012, 18:43   #19
mark_k
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Location:
Posts: 2,939
I hope this is beta related, since I didn't see this issue before.

Testing 2.4.1 beta 4. Using AmigaOS 3.1, PAL ECS Agnus, PAL interlaced 640x560 Workbench. Windowed display, size 768x595 (which gives a small black border around the Amiga image). No scaling, no filter, graphics API Direct3D.

In some cases, the bottom-most scanline flickers between colour 0 and black. it seems each frame it is different.

The flickering isn't present when I boot to Workbench, but sometimes appears when I use a program which opens a non-laced screen then put that screen to the back revealing Workbench. So it's probably related to non-laced ⟶ laced switching. The effect only shows up occasionally and I haven't figured out a way to reliably reproduce it yet.
mark_k is offline  
Old 05 April 2012, 22:13   #20
FrodeSolheim
FS-UAE Developer

FrodeSolheim's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Førde, Norway
Age: 37
Posts: 3,427
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
Never mind, I think I managed to fix above problem without messing up (at least too much) normal mode positioning..

http://www.winuae.net/files/b/winuae.zip
Hi, I posted some results (screenshot and logs) of testing an FS-UAE user's problem with WinUAE here: http://eab.abime.net/showpost.php?p=811745&postcount=13 in case it is relevant for your updated to centering/position code (tested with this zip file). If not, just ignore it
FrodeSolheim is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
WinUAE 2.5.1 beta series Toni Wilen support.WinUAE 69 22 December 2012 10:22
WinUAE 2.3.3 beta series Toni Wilen support.WinUAE 124 17 September 2011 15:48
WinUAE 2.3.2 beta series Toni Wilen support.WinUAE 79 31 May 2011 19:39
WinUAE 2.3.0 beta series (was 2.2.1) Toni Wilen support.WinUAE 229 22 September 2010 19:20

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 08:24.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.09180 seconds with 14 queries