English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Other Projects > project.CD32 Conversion

 
 
Thread Tools
Old 27 July 2019, 15:56   #1
wairnair
Registered User

 
Join Date: Jul 2017
Location: Budapest
Posts: 266
Mac titles for CD32 via Shapeshifter?

I was thinking if it were possible to create iso's of Mac games using Shapeshifter. With the TF330 performance would be OK-ish to OK (and will be perfect once the TF360 comes alive). You need a full 030 though for MMU support.
Wonder if joypad support is feasible. I guess it is for games that support it on the Mac. Next step would be to convert joypad button presses to keys, if doable at all.

Boot sequence would be to start barebones WB with MMUlib, auto start Shapeshifter, run Mac OS, auto run game. Could be overkill from CD though and problems would arise from being read-only. So maybe just create auto-starting mac hd's bundled with a single a game and run them from Shapeshifter.

A good candidate would be Prince of Persia as it looks best on the Mac and has a simple control scheme.
Anyone else find this interesting? Any other game ideas?
wairnair is online now  
Old 27 July 2019, 18:54   #2
Retro1234
Boo

Retro1234's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: 5150
Posts: 4,352
You could use MacJoy on Aminet

Blackthorn is a cool game and the Alone in the Dark games.

I wanted to do something on my A1200 with a AGS menu to boot straight into Mac games the main problem I had is for my choice I needed some way of creating a batch file for classic Mac and never found a way.

Dont know what problems you would get with Raed only.
Retro1234 is offline  
Old 27 July 2019, 19:21   #3
wairnair
Registered User

 
Join Date: Jul 2017
Location: Budapest
Posts: 266
Quote:
Originally Posted by Retro1234 View Post
You could use MacJoy on Aminet

Blackthorn is a cool game and the Alone in the Dark games.

I wanted to do something on my A1200 with a AGS menu to boot straight into Mac games the main problem I had is for my choice I needed some way of creating a batch file for classic Mac and never found a way.

Dont know what problems you would get with Raed only.
Just tried MacJoy under winuae, it works great.
Issue with PoP is the game can't be started without mouse or keyboard (new game from menu or Command+N). But the game itself works with cd32 joypad.

Would be cool to fool around with it on real hw but lack of mouse/kb seems an obstacle.

Haven't heard about Blackthorn, I'll check it out. Thanks

Hmm I made the hdd's read-only under workbench and both OS and the game start just fine. The disk was read only because I couldn't make a new folder. So that may not be an issue for a 'pilot' iso (can't save games ovbiously though).
wairnair is online now  
Old 27 July 2019, 20:39   #4
Retro1234
Boo

Retro1234's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: 5150
Posts: 4,352
Try JoyMouse from Aminet.
Retro1234 is offline  
Old 27 July 2019, 21:46   #5
wairnair
Registered User

 
Join Date: Jul 2017
Location: Budapest
Posts: 266
Quote:
Originally Posted by Retro1234 View Post
Try JoyMouse from Aminet.
It doesn't work outside workbench (probably because games usually kill the OS). Just checked, it doesn't work with Shapeshifter either.

Last edited by wairnair; 27 July 2019 at 21:59.
wairnair is online now  
Old 27 July 2019, 22:14   #6
Retro1234
Boo

Retro1234's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: 5150
Posts: 4,352
There's another JoyMouse on the CD32 construction kit I've used one of them with ShapeShifter Because ShapeShifter never kills the Amiga OS its fully OS friendly that's why MacJoy works its just a Workbench app can be used with anything Workbench the Author just called it MacJoy.

Edit: Infact I just tried JoyMouse from Aminet with Shapeshifter and it works perfectly?

Last edited by Retro1234; 27 July 2019 at 22:19.
Retro1234 is offline  
Old 28 July 2019, 12:43   #7
wairnair
Registered User

 
Join Date: Jul 2017
Location: Budapest
Posts: 266
Quote:
Originally Posted by Retro1234 View Post
There's another JoyMouse on the CD32 construction kit I've used one of them with ShapeShifter Because ShapeShifter never kills the Amiga OS its fully OS friendly that's why MacJoy works its just a Workbench app can be used with anything Workbench the Author just called it MacJoy.

Edit: Infact I just tried JoyMouse from Aminet with Shapeshifter and it works perfectly?
Got both Joymouse and MacJoypad working. There's a setting in Shapeshifter, "Direct mouse polling" that needs to be disabled to get MacJoypad working. Also, I figured that "FreeWheel" also has to be disabled to get MacJoypad working. (maybe both use lowlevel.library and conflict)

And you're right, Shapeshifter really is Amiga OS friendly.

Pretty nice, Mac version of PoP working on the CD32 with joypad only.
wairnair is online now  
Old 28 July 2019, 13:37   #8
Retro1234
Boo

Retro1234's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: 5150
Posts: 4,352
Cool looking forward to test ISO
Retro1234 is offline  
Old 28 July 2019, 13:55   #9
Seiya
Registered User

Seiya's Avatar
 
Join Date: Nov 2014
Location: Italy
Posts: 963
Quote:
Originally Posted by wairnair View Post
Boot sequence would be to start barebones WB with MMUlib, auto start Shapeshifter, run Mac OS, auto run game.
But you have standard CD32 without HD?
Seiya is offline  
Old 28 July 2019, 13:58   #10
wairnair
Registered User

 
Join Date: Jul 2017
Location: Budapest
Posts: 266
Quote:
Originally Posted by Retro1234 View Post
Cool looking forward to test ISO
Erm... does not work on the real thing yet

Couldn't make MuMove4k or PrepareEmul work on real hw.

Tried with and without A1200 flag for MuMove4k, no difference, it crashed.
Tried with and without REBOOT flag for MuMove4k. It boots up if NOREBOOT is given, but then Shapeshifter says PrepareEmul is not running. If NOREBOOT is NOT given then it reboots and crashes.

PrepareEmul just reboots, dims power led and crashes.

Any idea what's going on? Maybe the TF330 is not playing nice with mumove4k or whatever.
wairnair is online now  
Old 28 July 2019, 14:04   #11
wairnair
Registered User

 
Join Date: Jul 2017
Location: Budapest
Posts: 266
Quote:
Originally Posted by Seiya View Post
But you have standard CD32 without HD?
No. I have a TF330 which has 64MB fast + 68030RC50 cpu + HD (Compact Flash). (Wouldn't work on stock machine at all, you need plenty of RAM for running both os's + an MMU capable CPU)

My thinking first was to produce an ISO that I can just pop in and play a mac game. On second thought it could be very slow/limited. I might give it a try nevertheless, but first the mumove4k/prepareemul thing has to be worked out.
wairnair is online now  
Old 28 July 2019, 14:32   #12
Retro1234
Boo

Retro1234's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: 5150
Posts: 4,352
Maybe this post by Cammy https://forum.amiga.org/index.php?topic=56392.0

:Maybe I can have a look -

It works under Uae?
Does it work on Real Hardware from HD but not CD?

Last edited by Retro1234; 28 July 2019 at 16:53.
Retro1234 is offline  
Old 28 July 2019, 15:23   #13
Seiya
Registered User

Seiya's Avatar
 
Join Date: Nov 2014
Location: Italy
Posts: 963
Quote:
Originally Posted by wairnair View Post
No. I have a TF330 which has 64MB fast + 68030RC50 cpu + HD (Compact Flash). (Wouldn't work on stock machine at all, you need plenty of RAM for running both os's + an MMU capable CPU)

My thinking first was to produce an ISO that I can just pop in and play a mac game. On second thought it could be very slow/limited. I might give it a try nevertheless, but first the mumove4k/prepareemul thing has to be worked out.
but maybe is better to load shapeshifter aver you boot into your workbench. because there are so many variable to consider like "prepareEmul" and "MacMem" and other things that you have to load at boot. i don't know if you can do it at boot.
i have some problem with an HD, but i'd like to see if it works (however i try with WinUAE to make more faster).
Seiya is offline  
Old 28 July 2019, 17:11   #14
Retro1234
Boo

Retro1234's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: 5150
Posts: 4,352
Look at this thread https://www.exxoshost.co.uk/forum/vi...hp?f=70&t=1583

looks like there maybe an issue with Soft Rebooting.

[ Show youtube player ]

Maybe try PrepareEmul with NoReboot Let it boot then open CD lib, Close CD lid boot again then try ShapeShifter.

Last edited by Retro1234; 28 July 2019 at 17:19.
Retro1234 is offline  
Old 28 July 2019, 18:32   #15
wairnair
Registered User

 
Join Date: Jul 2017
Location: Budapest
Posts: 266
Quote:
Originally Posted by Retro1234 View Post
Look at this thread https://www.exxoshost.co.uk/forum/vi...hp?f=70&t=1583

looks like there maybe an issue with Soft Rebooting.

[ Show youtube player ]

Maybe try PrepareEmul with NoReboot Let it boot then open CD lib, Close CD lid boot again then try ShapeShifter.
Reset issue: edit: I have a newer TF330 board which has this fixed. Also, soft reset works just fine from ClassicWB.

It works 100% under WinUAE without PrepareEmul. Looks like WinUAE provides the 4k chip ram relocation. There must be an option for this, remember to have seen smthg like that.

NOREBOOT doesn't help, Shapeshifter says PrepareEmul not available.

I'll try the link you've suggested.
wairnair is online now  
Old 28 July 2019, 18:34   #16
wairnair
Registered User

 
Join Date: Jul 2017
Location: Budapest
Posts: 266
Quote:
Originally Posted by Retro1234 View Post
Maybe this post by Cammy https://forum.amiga.org/index.php?topic=56392.0

:Maybe I can have a look -

It works under Uae?
Does it work on Real Hardware from HD but not CD?
It works under UAE.

It doesn't work on real hardware from HD, and I haven't tried CD yet.
wairnair is online now  
Old 28 July 2019, 18:43   #17
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,125
Do you have at least almost identical HW config? Identical Fast RAM address space? (Z3 Fast is almost always "wrong") MMU emulation? Same HD controller? ("UAE" expansions should not be used. It is really easy to accidentally make "impossible" in real world config)

ROM panel has shapeshifter hack option which should be disabled to match normal KS ROM behavior.
Toni Wilen is offline  
Old 28 July 2019, 18:57   #18
wairnair
Registered User

 
Join Date: Jul 2017
Location: Budapest
Posts: 266
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
Do you have at least almost identical HW config? Identical Fast RAM address space? (Z3 Fast is almost always "wrong") MMU emulation? Same HD controller? ("UAE" expansions should not be used. It is really easy to accidentally make "impossible" in real world config)

ROM panel has shapeshifter hack option which should be disabled to match normal KS ROM behavior.
Address space: what can I do with this, 8MB Z2 is probably not enough. Haven't compared the hex ranges.

Edit: HDD is in UAE mode and I can't get it start with IDE.
Edit2: It must have been Shapeshifter support under WinUAE that made it work. Now UAE also says that PrepareEmul is disabled.

Last edited by wairnair; 28 July 2019 at 19:04.
wairnair is online now  
Old 28 July 2019, 19:48   #19
wairnair
Registered User

 
Join Date: Jul 2017
Location: Budapest
Posts: 266
Can't get prepareemul and mumove4k work under WinUAE.
I get yellow screen and restart loop or just restart and crash. Tried all combination of flags etc.

If anyone has a working mac emu setup under winuae please share startup-sequence and config.
wairnair is online now  
Old 28 July 2019, 20:17   #20
Retro1234
Boo

Retro1234's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: 5150
Posts: 4,352
Ok I just tried and i'm getting endless Yellow screen loop in Winuae unless of course I tick the ShapeShifter Box under Roms and no PrepareEmul

PrepareEmul A1200
Quickstart A1200
8mb Fast
Retro1234 is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Civilization II for mac / shapeshifter trixster support.Games 50 20 July 2019 14:05
Looking for Mac HDF files (with games) for ShapeShifter. mingle Retrogaming General Discussion 28 09 October 2018 12:49
CPU idle setting and Shapeshifter/Mac emulation mark_k support.WinUAE 5 06 October 2017 19:04
Warcraft 2 Tides of Darkness Mac Shapeshifter tormentor22 support.Games 5 25 June 2017 14:25
Mac os 7.5.3 on shapeshifter _ThEcRoW support.Apps 23 09 March 2006 12:37

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 10:18.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.09396 seconds with 14 queries