English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Apps

 
 
Thread Tools
Old 01 August 2019, 22:21   #1
honx
Registered User

honx's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Klagenfurt / Austria
Posts: 1,298
how to exactly install cddb.library

i installed cddb.library in libs:, i copied cddb folder to hd and made an assign to cddb: in user-startup.
also copied cddb.ct, cddb_blank.ct to locale/catalogs, german cddb.catalog to locale/catalogs/deutsch.
but there is no cd information in amigaos cdplay, upper area for cd info is blank black (see screenshot).
what did i miss?
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	cddb.png
Views:	59
Size:	142.2 KB
ID:	63954  
honx is offline  
Old 08 August 2019, 08:01   #2
honx
Registered User

honx's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Klagenfurt / Austria
Posts: 1,298
???
honx is offline  
Old 08 August 2019, 09:52   #3
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italy)
Posts: 5,175
In that black space there is no information on the CD, that is the place of the animation "Eject CD", check if you miss or have the corrupted file named "shuttleanim" (Path DH0:Prefs/Presets/PlayCD/Silver/)
AMIGASYSTEM is offline  
Old 08 August 2019, 10:48   #4
honx
Registered User

honx's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Klagenfurt / Austria
Posts: 1,298
no. there is no corrupted file. i know about that "eject cd" animation which is there if i don't install cddb.library.
if cddb.library is installed correctly, the animation is replaced by shown black space which should display cd info.
it should look like this: https://www.gregdonner.org/os39review/playcd.jpg
my problem is: cddb.library is not installed correctly. because that box only turns black, without displayning info.

see this: https://www.gregdonner.org/os39review/os39review2.html
Quote:
New in Boing Bag 2: PlayCD now supports CD information retrieval from the Internet's CDDB (CD DataBase) via the new included cddb.library.

Last edited by honx; 08 August 2019 at 11:01.
honx is offline  
Old 08 August 2019, 11:14   #5
Daedalus
Registered User

Daedalus's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Dublin, then Glasgow
Posts: 4,197
There's nothing special about installing it - it should already be installed if you installed BB2 properly, or else just follow the readme in the Aminet archive. Could it be that the servers that are used to access the information no longer support the old protocols used in cddb.library, or don't exist any more, or require secure connections or something? I suspect that's more likely the problem, as 17 years is a long time for such protocols to remain static.
Daedalus is offline  
Old 08 August 2019, 11:21   #6
honx
Registered User

honx's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Klagenfurt / Austria
Posts: 1,298
it was not part of boingbag 2 itsself, it's part of bb2 contributions (optional) and there is no install script. so i followed readme and copied all files where they belong regarding readme. and that's the outcome. black box without info. btw. these files in bb2 contributions and the files in aminet archive are identical... cddb is old, so i assume it's the same protocol as ever. if not, where do i change protocols?
honx is offline  
Old 08 August 2019, 12:15   #7
Daedalus
Registered User

Daedalus's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Dublin, then Glasgow
Posts: 4,197
Fair enough, then it appears you've done everything right. CDDB is indeed old, but protocols change. Look at how many websites don't work on older browsers due to the lack of encryption - it could be the very same thing. I have a vague memory of Gracenote (IIRC they ran the main CDDB servers) stopping support of older clients a few years back, but not sure if that's the service that cddb.library was using.

Anyway, if the protocol is indeed the issue, there's nothing you can do. The library needs to be updated, and given that it's been inactive for over 15 years, it's doubtful the developer is interested.
Daedalus is offline  
Old 08 August 2019, 13:55   #8
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italy)
Posts: 5,175
As Daedalus says things change on the Web for example on the historical WinAMP you can no longer perform the "Auto Tag" on Mp3 (search for Artist, Author, Title, Albun etc. ..) this because for years can no longer access the server Gracenote CDDB, that I know there is only an old player on Windows that allows Auto Tag and is called "Quintessential Media Player".

For PlayCD even if CDDB is installed, if this does not work the window should not turn black.

I have correctly installed CDDB and I don't have the black window, tried also on other Skin

Last edited by AMIGASYSTEM; 23 August 2019 at 22:10.
AMIGASYSTEM is offline  
Old 08 August 2019, 14:07   #9
honx
Registered User

honx's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Klagenfurt / Austria
Posts: 1,298
as it's useless now i uninstalled everything regarding cddb.library, we need a new library supporting protocols cddb is using nowadays...
honx is offline  
Old 08 August 2019, 16:17   #10
James
Registered User

 
Join Date: Mar 2010
Location: Beckenham/England
Posts: 543
Quote:
Originally Posted by honx View Post
we need a new library supporting protocols cddb is using nowadays...
We already have one:

http://alfie.altervista.org/freedb/index.html

There is a replacement cddb.library for it:

http://aminet.net/package/comm/tcp/cddbfreedb

With a bit of setting up it can also be used to rip tracks to mp3:

http://aminet.net/package/mus/misc/freedb_copytracks

Contrary to what the readme says OS4 is not required.
James is offline  
Old 08 August 2019, 17:05   #11
honx
Registered User

honx's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Klagenfurt / Austria
Posts: 1,298
does this also work with playcd which comes with amigaos 3.9?
honx is offline  
Old 08 August 2019, 18:04   #12
James
Registered User

 
Join Date: Mar 2010
Location: Beckenham/England
Posts: 543
Tried the original cddb.library with an old CD and PlayCD worked:

Click image for larger version

Name:	PlayCD_CDDB.png
Views:	34
Size:	162.7 KB
ID:	64027

Tried it with a more recent CD and nothing happened, so it looks like the database is still there but could be out of date. How recent is the CD you tried?

Tried swapping cddb.library with the FreeDB version, but it didn't work, may need some more configuring...

Last edited by James; 08 August 2019 at 18:07. Reason: Changed word
James is offline  
Old 08 August 2019, 18:58   #13
honx
Registered User

honx's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Klagenfurt / Austria
Posts: 1,298
it was a cd from the 90s, a well known and well sold german music sampler.
which files did you copy to where exactly? maybe i did something wrong?
as i said in first post:
i installed cddb.library in libs:, i copied cddb folder to hd and made an assign to cddb: in s:user-startup.
also copied cddb.ct, cddb_blank.ct to locale/catalogs, german cddb.catalog to locale/catalogs/deutsch.
so maybe something is wrong or missing?
honx is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cloanto 3.x Rom A1200 install - Workbench.library? ccorkin support.Hardware 9 10 April 2017 01:41
HELP: Opus5, KingCON, SysInfo.library (Sysmon.library) triangle Michael support.Apps 6 10 March 2014 14:08
Mediator - openpci.library and pci.library mardn78 support.Hardware 1 01 February 2014 11:11
"Invalid resident library" Amiga OS3.9 install (A1200) Kenan support.Apps 5 14 June 2013 15:53
Making a shared library from a gcc .a library JoJo Coders. General 1 10 March 2003 19:06

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 01:48.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.09719 seconds with 16 queries