English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 07 May 2019, 08:32   #21
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,133
Interesting.. It probably is USB hardware/driver related.

Sometimes mainboards have multiple USB controllers (if it has many ports and single chipset built-in controller can't handle all of them).

If your mainboard has more than one USB controller, could you check if all ports have same problem?

I'll put "emulate audio but use scsi passthrough for everything else"-feature in my todo list. Maybe someday..
Toni Wilen is online now  
Old 07 May 2019, 12:28   #22
Tomislav
Registered User

 
Join Date: Aug 2014
Location: Zagreb / Croatia
Posts: 176
Quote:
Originally Posted by hexaae View Post
I put a ECHO ON in front of my SSeq ...
"ECHO ON" on Amiga writes "ON" and don't have any function like in MS-DOS. Also "@echo" and "echo." won't work, it will say that it is unknown command. To parse batch you need to write something like "echo SetPatch" before command.
Tomislav is offline  
Old 07 May 2019, 14:07   #23
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 43
Posts: 1,348
@Tomislav
Sorry, I meant Set ECHO ON of course.
hexaae is online now  
Old 07 May 2019, 14:09   #24
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 43
Posts: 1,348
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
Interesting.. It probably is USB hardware/driver related.

Sometimes mainboards have multiple USB controllers (if it has many ports and single chipset built-in controller can't handle all of them).

If your mainboard has more than one USB controller, could you check if all ports have same problem?
Tested all 5 ports (4 USB-A 3.1 + 1 USB-C 3.1 gen2), nothing changes and still black screen freeze on ASUS GL703GS...
It's also strange that the moment I manually hot-unplug USB drive emu and Win resume from freeze and go on without problems.

Quote:
I'll put "emulate audio but use scsi passthrough for everything else"-feature in my todo list. Maybe someday..
WOW! Would be great and make WinUAE even more compatible with some modern HW. Feel free to PM me if you'll need beta-testing of any kind...

Last edited by hexaae; 07 May 2019 at 15:06.
hexaae is online now  
Old 20 September 2019, 08:11   #25
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 43
Posts: 1,348
Great news:
switched from Verbatim 43888 with Blu Ray UHD 4K support to an Archgon MD-8102P-U3YC-UHDB (AKA: Archgon Star UHD External USB 4K-Ultra HD BD) with Blu Ray UHD 4K support and the freeze issue in SPTI + SCSI scan mode on my ASUS GL730GS is gone!

The funny thing is that both use the same mechanical part: PIONEER BD-RW with the same identical firmware version BDR-UD04 1.11 (18/11/28)!


Last edited by hexaae; 20 September 2019 at 08:34.
hexaae is online now  
Old 20 September 2019, 09:17   #26
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,133
This confirms it is the USB adapter that does not handle some drive returned conditions correctly.

(Emulated CD audio in SPTI mode has chance of happening soon.. Maybe.)
Toni Wilen is online now  
Old 20 September 2019, 14:38   #27
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 43
Posts: 1,348
hexaae is online now  
Old 20 September 2019, 20:25   #28
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,133
SPTI mode now internally emulates audio CD commands, any other commands goes to the drive like previously.

There is still something wrong because OS39 CD player refuses to count remaining time but I didn't bother to debug it more today..
Toni Wilen is online now  
Old 20 September 2019, 21:13   #29
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 43
Posts: 1,348
Nice… Just tested and it's like you said for CD Player not showing remaining time… Moreover Eject doesn't seem to work yet.
It's very promising however… Thank you Toni!
hexaae is online now  
Old 20 September 2019, 21:36   #30
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,133
Remaining time works now.

Eject works fine here, it gets passed to the drive like previously. (You did test with previous official version, right?)
Toni Wilen is online now  
Old 20 September 2019, 21:50   #31
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 43
Posts: 1,348
It doesn't work here… and prevents Windows from ejecting the CD right after I quit WinUAE! From Device Manager I see the drive with a yellow mark and says it's not working and an old instance of the driver still unreleased is in memory, till I reboot Windows 10.
In short it looks like Eject cmd in SPTI + scsi command mode screws this drive 'till next Windows OS reboot.

This is what I did:
- genetic species CD
- ran OS3.9 CD audio tool and played a pair of tracks (with timer not working)
- then clicked on eject button in CD audio tool GUI
- then I quit WinUAE and noticed Win 10 refuses to eject drive as well (!)
after Win 10 reboot everything returned to normal behaviour.
hexaae is online now  
Old 20 September 2019, 22:01   #32
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 43
Posts: 1,348
Never mind: latest exe has no issues anymore also with Eject, now!

WOW! That's an amazing achievement Toni! Maybe this time I can even use again (just for retro-emu sake) MakeCD, now testing…
hexaae is online now  
Old 20 September 2019, 22:33   #33
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 43
Posts: 1,348
Ouch… it happened again: after a successful MakeCD session where I created an authentic Mixed Mode CD (!!) eject stopped working, also when I return to Windows 10.

The strange thing is that everything still works fine if I play the CD tracks or boot in WinUAE again… I can use the CD as expected, but eject doesn't work anymore and screwed something with the Windows std driver… I can play audio tracks and inspect CD from Windows as well. Just Eject stops working for some reason… including the eject button on the drive not responding anymore.

Trying to start WinUAE in Log mode. Will attach it as soon as I can reproduce the issue… (looks like a Windows problem to me)

Last edited by hexaae; 20 September 2019 at 23:26.
hexaae is online now  
Old 21 September 2019, 07:45   #34
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,133
There is command "PREVENT/ALLOW MEDIUM REMOVAL" which is used by burning software to prevent accidental eject during burning. Perhaps it is still active for some reason.

SPTI mode shouldn't have any other changes, only difference is that it catches any CD audio command (drive won't see them anymore). Audio playback works similar to other CD emulation modes, audio is read normally (using READ CD command which can also read sub channels).

It probably is weird driver/hardware issue, like it is getting re-detected incorrectly or something like that. Probably means some command didn't get any reply in x amount of time and Windows assuming driver/drive being stuck or hung or something.

Perhaps the new drive has other problems..
Toni Wilen is online now  
Old 21 September 2019, 10:26   #35
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 43
Posts: 1,348
Latest build (compiled today in the morning) crashes badly with SPTI + SCSI when I open MakeCD and just examine the destination drive with an empty CDRW inside…
Files: https://gofile.io/?c=EA75C0
hexaae is online now  
Old 21 September 2019, 10:32   #36
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,133
Only difference should be a bit more logging.

Does it also happen if logging is not enabled? (no -scsilog)
Toni Wilen is online now  
Old 21 September 2019, 10:52   #37
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 43
Posts: 1,348
Tried without "-scsilog -scsiemulog" and still crashed.
Crashes also with log disabled:

D0 00000000 D1 00000000 D2 0000000A D3 00000000
D4 00000004 D5 00000000 D6 00000001 D7 00000005
A0 10000A6A A1 10EB8C08 A2 11000618 A3 10000A6E
A4 100F90DA A5 10EC7216 A6 100008D4 A7 10002350
USP 10EC7264 ISP 10002350 SFC 00000000 DFC 00000000
CACR A0C08000 TC 00000210 ITT0 00FFC000 ITT1 00FFC000
DTT0 0000C040 DTT1 00FFC020 BUSC 00000000 VBR 100F1AF8
URP 1053C000 SRP 10120000 PCR 04300601
T=00 S=1 M=0 X=0 N=0 Z=0 V=0 C=0 IMASK=0 STP=1
0: 7FFF-FFFFFFFF-FFFFFFFF +nan 7FFF-FFFFFFFF-FFFFFFFF +nan
2: 7FFF-FFFFFFFF-FFFFFFFF +nan 7FFF-FFFFFFFF-FFFFFFFF +nan
4: 7FFF-FFFFFFFF-FFFFFFFF +nan 7FFF-FFFFFFFF-FFFFFFFF +nan
6: 7FFF-FFFFFFFF-FFFFFFFF +nan 7FFF-FFFFFFFF-FFFFFFFF +nan
FPSR: 00000000 FPCR: 00000000 FPIAR: 00000000 N=0 Z=0 I=0 NAN=0
100F8FD2 60e6 BT .B #$e6 == $100f8fba (T)
hexaae is online now  
Old 21 September 2019, 11:00   #38
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,133
Did you have some CD player running in the background?

Crash according to log happens in READ SUB-CHANNEL command which is mainly used by audio players.
Toni Wilen is online now  
Old 21 September 2019, 11:07   #39
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 43
Posts: 1,348
No, and nothing changed since yesterday testing apart the old build…

EDIT:
But in my WB I use CD0 with:

Code:
/***************************************************************/
/*  CacheCDFS mountlist entry © 1993 Elaborate Bytes, O. Kastl */
/***************************************************************/
	FileSystem     = L:CacheCDFS /* The name of the game */
	Device         = "uaescsi.device" /* Name of exec device driver */
	Unit           = 0 /* exec device unit */
	Flags          = 0 /* OpenDevice flags */
	BlocksPerTrack = 1 /* Unused */
	BlockSize      = 2048 /* True, but unused */
	Mask           = 0xffffffff /* Memory mask for direct read */
    MaxTransfer    = 0xffffffff /* Maximum amount of bytes for direct read */
	Reserved       = 0 /* Unused */
	Interleave     = 0 /* Unused */
	LowCyl         = 0 /* Unused */
	HighCyl        = 0 /* Unused */
	Surfaces       = 1 /* Unused */
	Buffers        = 8 /* Number of cache lines */
	BufMemType     = 0 /* MEMF_PUBLIC|MEMF_24BITDMA */
	BootPri        = 2 /* Boot priority for MountCD */
	GlobVec        = -1 /* Do not change! */
	Mount          = 1 /* Mount it immediately */
	Priority       = 10 /* Priority of FileSystem task */
	DosType        = 0x43443031 /* Currently unused */
	StackSize      = 4096 /* Minimum stack required is 3000! */
	Control        = "MD=16 LC=1 DC=1 S L LV AL LFC=1 HR=.rsrc Q
AUDIO=S:BatchFiles/StartCDAudioProgRX"
   /* The Control field is for special adjustments */
   /* L/S convert all file/volume names to lowercase */
   /* LV/S convert volume names to lowercase */
   /* AL/S Auto-Lower converts only non-Amiga CDs */
   /* LFC/N start converting at this character */
   /* LC/N/A number of blocks per cache line */
   /* DC/N/A number of cache lines for the data cache */
   /* MD/N/A number of blocks, when starting direct read, not using */
   /*        the cache. 0 will be a reasonable default (LC*DC+1) */
   /* S/S Do SCSI direct commands, no Trackdisk like commands! */
   /* NC/S Do NOT use TD_ADDCHANGEINT, poll for DiskChange! */
   /* M/S Issue a TD_MOTOR (OFF) command after read */
to have DATA CD icon + MUSIC CD icon automatically on my WB for mixed mode CDs or AudioCDs.
hexaae is online now  
Old 21 September 2019, 11:28   #40
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,133
winuae.7z updated, possibly fixes it. Attach dump if it still crashes.
Toni Wilen is online now  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Wb 3.1 LoadWB freeze Bamiga2002 support.Apps 0 10 January 2012 12:06
Paula freeze Cosmos Coders. General 2 15 July 2010 09:01
Winuae 1.5.2. freeze universale support.WinUAE 16 26 September 2008 16:34
A4000 freeze, what SCSI settings do you have in CSPPC for an ACARD 7720UW device? keropi support.Hardware 17 31 August 2006 14:36
access SCSI HD using ASPI ? guest support.WinUAE 5 21 December 2002 15:06

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 12:02.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.09337 seconds with 13 queries