English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Games

 
 
Thread Tools
Old 11 November 2016, 22:10   #1
honx
Registered User

honx's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Klagenfurt / Austria
Posts: 1,298
[hybris] mouse/control issues

i have a problem emulating hybris in winuae.
mouse control doesn't work properly, so the game is nearly unplayable.
with joystick i can shoot but not move the vessel, so not useful either.
i tested this game in a500 quickstart and also in a600 configurations.
which winuae settings do i have to adjust for mouse to work properly?
honx is offline  
Old 11 November 2016, 22:13   #2
Retro-Nerd
Missile Command Champion

Retro-Nerd's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Germany
Age: 47
Posts: 11,728
edit: Indeed. Mouse controls doesn't work properly while Battle Squadron is fine.

Last edited by Retro-Nerd; 11 November 2016 at 22:28.
Retro-Nerd is offline  
Old 11 November 2016, 22:36   #3
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 42
Posts: 15,079
Don't know what you guys are talking about

Yeah ok, mouse control does work well at all...

...but I can use either "Keyboard Layout B" or "Keyboard Layout A" in "Port 2" and can move / shoot without issue
DamienD is online now  
Old 11 November 2016, 22:39   #4
Retro-Nerd
Missile Command Champion

Retro-Nerd's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Germany
Age: 47
Posts: 11,728
That's not the point, Damien. Mouse control is fully supported according to the manual. Battle Squadron works much better with mouse. So, there is something wrong.
Retro-Nerd is offline  
Old 11 November 2016, 22:43   #5
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 42
Posts: 15,079
Ok, maybe mouse control is supposed to be supported and yes; doesn't work well at all

...but honx also says:

Quote:
Originally Posted by honx View Post
with joystick i can shoot but not move the vessel, so not useful either.
As pointed it in my post above; joystick control works without issue
DamienD is online now  
Old 11 November 2016, 22:48   #6
Retro-Nerd
Missile Command Champion

Retro-Nerd's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Germany
Age: 47
Posts: 11,728
Yeah, Joystick works fine. Just tried Hybris on my real A1200 with mouse. It's not great, but it works as expected while the mouse movement jitters as hell in WinUAE. Not sure why. Toni may know it.
Retro-Nerd is offline  
Old 11 November 2016, 22:51   #7
honx
Registered User

honx's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Klagenfurt / Austria
Posts: 1,298
in case of joystick i don't need to play with keyboard layouts (also i hate playing with keyboard ).
i have a real amiga joystick (elite 2002 or competition pro) plugged into a usb retro joystick adapter.
this configuration works in almost every amiga game running in winuae.
honx is offline  
Old 11 November 2016, 22:55   #8
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 42
Posts: 15,079
Quote:
Originally Posted by honx View Post
in case of joystick i don't need to play with keyboard layouts (also i hate playing with keyboard ).
i have a real amiga joystick (elite 2002 or competition pro) plugged into a usb retro joystick adapter.
this configuration works in almost every amiga game running in winuae.
Sorry, I did a lazy man's test with keyboard layout set as joystick, but it really shouldn't matter...

Anyway, just connected my wireless Xbox 360 controllers and tested again; all still works perfectly
DamienD is online now  
Old 11 November 2016, 23:00   #9
honx
Registered User

honx's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Klagenfurt / Austria
Posts: 1,298
at least i figured out the (weird) issue regarding joystick movement:
once i have used mouse control, it is broken and only shooting works.
if i use joystick right from the start, without moving mouse, it works.
a little bit strange. so i could play the game at least with joystick.
but i would rather play with mouse, like i did back in good old times!
honx is offline  
Old 11 November 2016, 23:01   #10
Retro-Nerd
Missile Command Champion

Retro-Nerd's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Germany
Age: 47
Posts: 11,728
Quote:
(Elite 2002 or competition pro) plugged into a usb retro joystick adapter.
Could be still the problem. Have you set your stick to "Game Ports Panel" in the Input tab?
Retro-Nerd is offline  
Old 11 November 2016, 23:07   #11
honx
Registered User

honx's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Klagenfurt / Austria
Posts: 1,298
Quote:
Originally Posted by Retro-Nerd View Post
Could be still the problem. Have you set your stick to "Game Ports Panel" in the Input tab?
port 2 (retro adapter) set to analog joystick. port1 (mouse port, windows mouse) set to mouse control.
as i mentioned in my last post above, joystick control only breaks just when the mouse is moved.
honx is offline  
Old 11 November 2016, 23:10   #12
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 42
Posts: 15,079
Not a great solution but, if you set "Port 2" as "Windows mouse" and then change the dropdown menu from "Default" to either "Joystick" or "Gamepad" then mouse control works a lot better in WinUAE.

Not perfect though and you really shouldn't need to do this.
DamienD is online now  
Old 11 November 2016, 23:11   #13
Retro-Nerd
Missile Command Champion

Retro-Nerd's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Germany
Age: 47
Posts: 11,728
Quote:
as i mentioned in my last post above, joystick control only breaks just when the mouse is moved.
You are right. But this happens on real hardware too. Strange. Maybe it's designed that way. If you start the game with a stick/pad the mouse control is blocked then. Tested on real hardware.
Retro-Nerd is offline  
Old 11 November 2016, 23:18   #14
honx
Registered User

honx's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Klagenfurt / Austria
Posts: 1,298
Quote:
Originally Posted by DamienD View Post
Not a great solution but, if you set "Port 2" as "Windows mouse" and then change the dropdown menu from "Default" to either "Joystick" or "Gamepad" then mouse control works a lot better in WinUAE.

Not perfect though and you really shouldn't need to do this.
yes, it works a bit better. still not ideal but at least somehow playable.
honx is offline  
Old 11 November 2016, 23:22   #15
Retro-Nerd
Missile Command Champion

Retro-Nerd's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Germany
Age: 47
Posts: 11,728
Quote:
port 2 (retro adapter) set to analog joystick
Why? The Competition Pro and Elite 2002 are both digital joysticks.

Last edited by Retro-Nerd; 11 November 2016 at 23:33.
Retro-Nerd is offline  
Old 11 November 2016, 23:23   #16
amilo3438
Amiga 500 User
 
Join Date: Jun 2013
Location: EU
Posts: 1,130
Have you tried HID-mouse instead of Windows mouse ?

On my PC the HID-mouse feels to lag less.
amilo3438 is offline  
Old 11 November 2016, 23:40   #17
honx
Registered User

honx's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Klagenfurt / Austria
Posts: 1,298
Quote:
Originally Posted by Retro-Nerd View Post
Why? The Competition Pro and Elite 2002 are
both digital joysticks.
you're right, i did wrong. changed it from analog joystick to joystick in all configurations.
although it doesn't seem to make any difference, so far i could see while testing.

Quote:
Originally Posted by amilo3438 View Post
Have you tried HID-mouse instead of Windows mouse ?

On my PC the HID-mouse feels to lag less.
i also changed to logitech hid-compliant g9x laser mouse in all winuae configurations.
i will need to do further testing within the next days to see if it makes any difference.

//edit: this makes indeed a difference in my main amigaos 3.9 configuration in 1080p!
mouse feels much more smoother in this environment! at least it seems so...
honx is offline  
Old 11 November 2016, 23:43   #18
Retro-Nerd
Missile Command Champion

Retro-Nerd's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Germany
Age: 47
Posts: 11,728
Delete your config (if you saved one) and try it from scratch. It has to work, as long as the stick and USB adapter aren't broken.
Retro-Nerd is offline  
Old 11 November 2016, 23:47   #19
honx
Registered User

honx's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Klagenfurt / Austria
Posts: 1,298
Quote:
Originally Posted by Retro-Nerd View Post
Delete your config (if you saved one) and try it from scratch. It has to work, as long as the stick and USB adapter aren't broken.
as said, joystick works as long mouse DOESN'T move. no need for any action in this matter.
and joystick control works everywhere else (in every other game else) without any problem.
the only persisting problem is mouse movement, for which DamianD posted some workaround.
which still is not ideal but much better than the initial problem and reason for this thread.
honx is offline  
Old 11 November 2016, 23:47   #20
amilo3438
Amiga 500 User
 
Join Date: Jun 2013
Location: EU
Posts: 1,130
I made new config for my old laptop that works fantastic on new WinUAE3400b15, so find it here: http://eab.abime.net/showthread.php?t=84755
amilo3438 is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Magic mouse/virtual mouse driver issues mark_k support.WinUAE 2 04 December 2012 20:43
Mouse control Jekot Coders. General 6 29 September 2011 14:34
Using gamepad to control mouse buehlert support.WinUAE 4 25 January 2009 13:52
CDTV control issues mk1 support.WinUAE 2 25 June 2008 14:09
mouse control Marcuz request.UAE Wishlist 3 15 October 2004 13:22

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 11:14.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.09130 seconds with 15 queries