English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Other Projects > project.CD32 Conversion

 
 
Thread Tools
Old 06 August 2019, 20:43   #101
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 42
Posts: 15,162
Quote:
Originally Posted by drHirudo View Post
Macintosh Prince of Persia 2 is very hard to emulate on any Mac emulator. Usually it lacks the in game music, or sound is garbled.

Here is a proper longplay video that I made some time ago:

[ Show youtube player ]
Yeah, garbled sound in the intro, the intro not starting or partly playing, the cut scenes not playing...

...but I think the wonderful work wairnair has done is the best we are going to get on the Amiga

Quote:
Originally Posted by drHirudo View Post
But even without sound it is still good game with excellent graphics. (better than the DOS version). Too bad it was never released on Amiga, so we have to use the Mac version.
Both games are very cool indeed.

Yes, a real shame that these versions weren't released on the Amiga and porting them would be an absolute mission
DamienD is online now  
Old 06 August 2019, 20:49   #102
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 42
Posts: 15,162
Just as an FYI; for anyone that wants to try these in my collection...

You guys know that I like single game archives, so have adapted wairnair's file from The Zone!:
ShapeShifterPOP_CD32.zip [Prince of Persion 1&2 Mac version using ShapeShifter. WinUAE hdf]
...to be single .HDFs loading each game separately (with title / screenshots), grab these from The Zone!
Prince of Persia MAC.rar [...for use in DamienD's WinUAE Collection]
Prince of Persia 2 MAC.rar [...for use in DamienD's WinUAE Collection]
Again great work wairnair

I hope you're ok with me doing the above? If not I'll remove.

Last edited by DamienD; 06 August 2019 at 21:25.
DamienD is online now  
Old 06 August 2019, 21:00   #103
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 42
Posts: 15,162
Quote:
Originally Posted by Galahad/FLT View Post
Is there a save position before this?

Is it easy to get to?
Quote:
Originally Posted by DamienD View Post
I can give you one when I'm home tonight

Pretty easy, just watch the video I posted here:

[ Show youtube player ]

Once on the 2nd stage, you cross the stones and enter the cave; this is when the protection check kicks in.
Save state in The Zone! along with archives containing the configuration files and .HDFs

Don't know if it's worth the trouble though; only if you can be bothered. Same could be said for POP...
DamienD is online now  
Old 06 August 2019, 21:42   #104
wairnair
Registered User

 
Join Date: Jul 2017
Location: Budapest
Posts: 270
Quote:
Originally Posted by DamienD View Post
I hope you're ok with me doing the above? If not I'll remove.
totally ok
wairnair is offline  
Old 06 August 2019, 21:45   #105
Retro1234
Boo

Retro1234's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: 5150
Posts: 4,353
Are the games any Quicker started from ClassicWB, i.e does Fblit make a difference to ShapeShifter? Fblit use to make a difference to a few OS friendly things like Amos, Sim City 2000.....
Retro1234 is offline  
Old 06 August 2019, 21:48   #106
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 42
Posts: 15,162
Quote:
Originally Posted by wairnair View Post
totally ok
Thank you kindly sir

...one thing I was just thinking about. I know that you used "Mac OS 7.5.5" for this.

POP2 says that it will run on "System 7.1".

I wonder if running from this version of Mac OS is less intensive via ShapeShifter than "7.5.5"; and might improve things with the game?
DamienD is online now  
Old 06 August 2019, 21:49   #107
Galahad/FLT
Going nowhere

Galahad/FLT's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: United Kingdom
Age: 46
Posts: 7,309
Is Shapeshifter and the Apple ROMS not predone in a HDF somewhere so I don't have to ballache and configure it myself?

P.s. i'm lazy!
Galahad/FLT is offline  
Old 06 August 2019, 21:54   #108
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 42
Posts: 15,162
Quote:
Originally Posted by Galahad/FLT View Post
Is Shapeshifter and the Apple ROMS not predone in a HDF somewhere so I don't have to ballache and configure it myself?

P.s. i'm lazy!
Just use these files that I put in The Zone!
  • Prince of Persia MAC.rar [...for use in DamienD's WinUAE Collection]
  • Prince of Persia 2 MAC.rar [...for use in DamienD's WinUAE Collection]
  • Prince of Persia 2 MAC_Protection.rar [...for Galahad]
Extract to your WinUAE directory and you're good to go

...but you may need to possibly change file locations / point to where you store your ROMs, which is easily done
DamienD is online now  
Old 06 August 2019, 22:06   #109
wairnair
Registered User

 
Join Date: Jul 2017
Location: Budapest
Posts: 270
Quote:
Originally Posted by Retro1234 View Post
Are the games any Quicker started from ClassicWB, i.e does Fblit make a difference to ShapeShifter? Fblit use to make a difference to a few OS friendly things like Amos, Sim City 2000.....
I haven't noticed any difference back when I tried different hacks on an A1200. Blazewcp, fblit, maprom stuff.. You need a beefier cpu and/or graphics card to really speed things up on real hw..
I can put fblit in there nevertheless, can only make it better I guess.
wairnair is offline  
Old 06 August 2019, 22:08   #110
Retro1234
Boo

Retro1234's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: 5150
Posts: 4,353
Cool Fblit needs the Prefs file in env or something like that.
Retro1234 is offline  
Old 06 August 2019, 22:09   #111
wairnair
Registered User

 
Join Date: Jul 2017
Location: Budapest
Posts: 270
Quote:
Originally Posted by DamienD View Post
Thank you kindly sir

...one thing I was just thinking about. I know that you used "Mac OS 7.5.5" for this.

POP2 says that it will run on "System 7.1".

I wonder if running from this version of Mac OS is less intensive via ShapeShifter than "7.5.5"; and might improve things with the game?
Worth a try. May be more compatible even?

Edit: I realized I only have 7.0.1 (from Retro1234's hdf in the Zone).
Anyone have a working (possibly lean) hvf of system 7.1?

Last edited by wairnair; 06 August 2019 at 22:41.
wairnair is offline  
Old 06 August 2019, 22:53   #112
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 42
Posts: 15,162
Quote:
Originally Posted by wairnair View Post
Anyone have a working (possibly lean) hvf of system 7.1?
Nope, but let me search around
DamienD is online now  
Old 06 August 2019, 22:55   #113
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 42
Posts: 15,162
Playing around like I usually do

...seems setting a 68040 CPU resolves most issues i.e. doesn't freeze as often, intro plays virtually everytime and even gets to / past the title screen (as you can see below from the screenshot taken), and then onto the next cutscene before level 1 starts.



Ok, not such good news for "TF330" users; but for people that emulate

This file has now been updated in The Zone!
Prince of Persia 2 MAC.rar [...for use in DamienD's WinUAE Collection]

Last edited by DamienD; 06 August 2019 at 23:20.
DamienD is online now  
Old 06 August 2019, 23:05   #114
Retro1234
Boo

Retro1234's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: 5150
Posts: 4,353
I tried it with that HDF I uploaded with System 7.? But complained sound driver was missing.

Would a different MAC Rom make a difference, Cammy's guide recommended different Roms for different CPUs
Retro1234 is offline  
Old 06 August 2019, 23:29   #115
wairnair
Registered User

 
Join Date: Jul 2017
Location: Budapest
Posts: 270
I've put FBlit in startup. POP1 seems to be a bit faster *cough*, placebo?

Also, from FBlit's guide: "Currently, FBlit will not generate any form of error output. If it fails to install, it will do so silently.".
How do I know if it's running?

***

Blackthorne said it had quit because "an error of type 15 occured".

Got it from here https://www.macintoshrepository.org/5451-blackthorne

***

added a new hdf in the zone, if anyone wants to look/knows more
wairnair is offline  
Old 06 August 2019, 23:36   #116
wairnair
Registered User

 
Join Date: Jul 2017
Location: Budapest
Posts: 270
Quote:
Originally Posted by DamienD View Post
Playing around like I usually do

...seems setting a 68040 CPU resolves most issues i.e. doesn't freeze as often, intro plays virtually everytime and even gets to / past the title screen (as you can see below from the screenshot taken), and then onto the next cutscene before level 1 starts.



Ok, not such good news for "TF330" users; but for people that emulate

This file has now been updated in The Zone!
Prince of Persia 2 MAC.rar [...for use in DamienD's WinUAE Collection]
strange. good news anyway. (don't know how it works on the real thing at all yet, that'll be a few weeks later)
wairnair is offline  
Old 06 August 2019, 23:37   #117
Retro1234
Boo

Retro1234's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: 5150
Posts: 4,353
Quote:
Originally Posted by wairnair View Post
I've put FBlit in startup. POP1 seems to be a bit faster *cough*, placebo?

Also, from FBlit's guide: "Currently, FBlit will not generate any form of error output. If it fails to install, it will do so silently.".
How do I know if it's running?

***

Blackthorne said it had quit because "an error of type 15 occured".

Got it from here https://www.macintoshrepository.org/5451-blackthorne

***

added a new hdf in the zone, if anyone wants to look/knows more
I don't know is the FBlit prefs in env?

Get BlackThorne here http://macintoshgarden.org/forum/blackthorne-68k.

or I will dig out the HFV 2mrw.
Retro1234 is offline  
Old 06 August 2019, 23:41   #118
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 42
Posts: 15,162
I played Blackthorne back in the day on my SNES; very cool game

...is it any better on a Mac though compared with the SNES version; I can't find any "Mac" YouTube videos?
DamienD is online now  
Old 06 August 2019, 23:43   #119
Retro1234
Boo

Retro1234's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: 5150
Posts: 4,353
Not that I know, It's very similar to Flashback yeah cool game.
Retro1234 is offline  
Old 06 August 2019, 23:44   #120
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 42
Posts: 15,162
Quote:
Originally Posted by Retro1234 View Post
...or here: http://macintoshgarden.org/games/blackthorne

Quote:
Originally Posted by Retro1234 View Post
Not that I know, It's very similar to Flashback yeah cool game.
Yes, quite similar I guess
DamienD is online now  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Civilization II for mac / shapeshifter trixster support.Games 50 20 July 2019 14:05
Looking for Mac HDF files (with games) for ShapeShifter. mingle Retrogaming General Discussion 28 09 October 2018 12:49
CPU idle setting and Shapeshifter/Mac emulation mark_k support.WinUAE 5 06 October 2017 19:04
Warcraft 2 Tides of Darkness Mac Shapeshifter tormentor22 support.Games 5 25 June 2017 14:25
Mac os 7.5.3 on shapeshifter _ThEcRoW support.Apps 23 09 March 2006 12:37

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 15:37.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.11266 seconds with 16 queries